Rondje Instructie met IJsbrand en Bram Chardon groot succes

Geplaatst op 18 maart 2016 in Mennen & para

Op donderdagavond 17 maart lieten IJsbrand en Bram Chardon in Ermelo in een ruim drie uur durende clinic zien hoe zij hun jonge paarden opleiden tot top-menpaarden. Daarbij kwam ook het werk aan de dubbellonge en onder het zadel ruimschoots aan bod.

De tribunes van de Amaliahal op het Nationaal Hippisch Centrum zaten al ruim voor het begin van de clinic propvol. Niemand wilde iets missen van het betoog van vader en zoon Chardon, de absolute top van de nationale én internationale mensport. De bezoekers kwamen volop aan hun trekken, want afwisselend lieten Bram en IJsbrand zien welk ontwikkelingstraject een jong paard aflegt, voordat het uiteindelijk in het vierspan het grote internationale toneel mag betreden.

Het begin werd gemaakt met het werk aan de dubbellonge dat kundig werd gedemonstreerd door Bram. Hij ging vooral in op de meerwaarde van deze trainingsvorm: “Je kunt er alle aspecten van het scala van de africhting goed mee trainen, met name de aanleuning en nageeflijkheid en je kunt van de zijkant zien hoe een paard beweegt”, aldus Bram.

Een andere goede mogelijkheid om de paarden voor te bereiden op en te begeleiden bij het werk voor het rijtuig is het rijden onder het zadel. Edith en Jeannette Chardon presenteerden twee jongere paarden en kregen les van vader IJsbrand, die wees op het belang van de juiste balans in het paard en hen met veel tempowisselingen de activiteit van de achterhand liet trainen. “We kopen per jaar zo’n 10 paarden, waarvan we denken dat ze genoeg talent hebben. Uiteindelijk haalt er gemiddeld echter maar één de absolute top”, vertelde IJsbrand in zijn toelichting.

Vervolgens demonstreerde Bram het jonge talent “Chica” in het enkelspan, waarbij vooral de gelijkmatige nageeflijkheid op beide handen en het rechtgericht zijn veel aandacht kregen. Daarna ging IJsbrand vervolgens proefgericht aan de slag met een tweespan.

 

Na de pauze kregen twee leden van de KNHS Audevard Next Driving Generation, Melanie van de Bunt en Jurgen Bolt, les van drievoudig wereldkampioen Bram Chardon, zelf ook pas 22 jaar jong. Bram maakte meteen duidelijk dat het er niet om gaat dat je als instructeur een menner je eigen visie oplegt, maar eerst kijkt hoe het span loopt en dan met zo eenvoudig mogelijke middelen probeert de knelpunten aan te pakken. En dat lukte opvallend goed.

Daarna was het weer de beurt aan IJsbrand die nu met een indrukwekkend bewegend vierspan de ruime ring van de Amaliahal betrad. Hij ging hierbij onder andere in op het belang van een gelijkmatige algehele indruk van een vierspan in bewegingskwaliteit, temperament, maar ook in kleur, en hoe dit door juryleden wordt waargenomen.

Tot slot kwam Bram met het indoorspan van zijn vader IJsbrand in de ring om enerzijds het verschil met een typisch dressuurspan te laten zien, maar ook om te demonstreren hoe belangrijk ook voor dergelijke paarden een degelijke dressuuropleiding is om snel en wendbaar te kunnen zijn in de vaardigheid en de marathonhindernissen. Voor het slotakkoord gaf hij de leidsels even over aan IJsbrand, die liet zien waarom hij onlangs in Bordeaux winnaar werd van de Wereldbekerfinale. Met achterop Bram en een moedige toeschouwster, die met haar winnende lot als groom mee mocht vliegen.

Eerder op de avond werden er nog meer extraatjes verloot onder de enthousiaste toeschouwers. Pavo had 5 zakken Pavo Sportsfit ter beschikking gesteld en Bram Chardon gaf een les weg. Lizzy Ann Koek werd met haar lootje de gelukkige winnares: “Ik ben hier met mijn zus en toen ik het lootje kreeg zei ik al tegen haar dat dit mijn geluksgetal was!”, aldus Lizzy Ann die met haar enkelspan paard binnenkort les krijgt van Bram.
In de pauze signeerden IJsbrand en Bram de Manege Chardon petten die zij via hun Facebook pagina ter beschikking hadden gesteld.

Foto's Joost Rouwhorst

Categorie: rondje instructie

Ander Nieuws

  • Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
    Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019