Sanne Thijssen weer kampioen na thriller

Geplaatst op 23 april 2016 in Springen

Sanne Thijssen en haar fantastische hengst Con Quidam RB leken met het grootste gemak hun titel te prolongeren bij de Young Riders. Dat lukte, maar ze maakten er in de allerlaatste rit van het NK wel een thriller van. “Catastrofaal gereden, dat zeg ik heel eerlijk”, klonk het haast verontschuldigend. Con Quidam RB kwam niet goed uit voor de dubbelspong en weigerde. Het leverde zes strafpunten op, maar precies genoeg om Demi van Grunsven en Kevin Jochems achter zich te houden.

Het was een kampioenschap waar drie dagen van alles gebeurde en het klassement regelmatig flink door elkaar werd geschud. Parcoursbouwer Henk Linders vroeg in fraaie parcoursen tot de laatste hindernis veel van de combinaties. Net als vorig jaar was Sanne Thijssen de sterkste, maar dat had best anders kunnen zijn. “Ik probeerde Con Quidam iets op het achterbeen zetten voor de laatste dubbelsprong. Daardoor kreeg ik totaal geen afstand. Mijn geluk was dat hij weigerde en ik weer aan kon rijden. Anders hadden we meer dan zes strafpunten gehad en had ik naar mijn titel kunnen fluiten”, vertelt Sanne Thijssen na afloop, die de felicitaties met een bescheiden lach aanneemt. “Catastrofaal gereden, dat zeg ik heel eerlijk.” Maar gold dan ook alleen in de allerlaatste lijn. Tot dan toe hadden Rabo Talententeamlid Sanne Thijssen en haar fenomenaal springende hengst geen fout gemaakt in oogstrelende ritten. In de snelheid- en wendbaarheidswedstrijd begonnen ze rustig met de vijfde plaats. “Con Quidam was de eerste ronde fris en fanatiek. Dat verraste me toen. Ik dacht ik rijd hem meer onder de sprong, maar dat kost dan wel tijd.”
De tweede wedstrijd op vrijdag wonnen Sanne en haar hengst en in de eerste manche van de finale verruimden ze hun voorsprong door als enige foutloos te blijven. Over hun suprematie bestond dan ook geen twijfel. Sanne die al veel gewonnen heeft bij de senioren, maakte toch de keuze om het NK bij de Young Riders te rijden. “Ik had eigenlijk bij de senioren mee willen doen. Maar Con Quidam RB heeft pas twee Grote Prijzen op driesterren niveau gelopen. Het NK is dan toch wel behoorlijk zwaarder. Al het mis zou gaan, heb ik daar de rest van het jaar bij de Young Riders last van. Als ik Con Quidam volgend jaar nog heb, kan ik altijd nog meedoen bij de senioren.”

Demi van Grunsven (Erp) mocht op de tweede trede van het podium plaatsnemen. Ook Demi reed het NK met haar geweldig springende hengst Tinka’s Hope, die het hele kampioenschap geen balk raakte. “Echt fantastisch zoals Tinka’s Hope sprong”, zegt Demi trots. “Gewoon een super paard. Hij heeft nog niet zoveel ervaring op dit niveau. Ik heb hem veel tijd gegeven. Hij is zich steeds beter aan het ontwikkelen. Hij doet alles voor me. De eerste dag heb ik niet snel gereden en daarna zijn er alleen twee tijdfouten bijgekomen. Ik was naar het NK gekomen om ervaring op te doen. Dat het zo uitpakt is helemaal mooi. Echt super blij.”

Kevin Jochems is het tweede Rabo Talententeamlid op het podium. Net terug van de Global Champions Tourwedstrijden in Miami en Mexico City, waar hij tweede werd in de Champions League-wedstrijd, staat de pupil van Piet Raijmaker met een grote lach op zijn gezicht. “Ik ben met deze derde plaats heel erg blij. Ik kreeg op de laatste hindernis in de tweede wedstrijd een pechfout en vanochtend trapte mijn paard een ijzer af waardoor ik een fout kreeg. Met een fout minder had ik goud gehad. Ik was heel dichtbij”, vertelt Kevin. “Ik heb het NK gereden met Flugel van ’t Pannenhof. Dat is een redelijk nieuw paard voor mij. Hij is van een klant en ik mag hem deze zomer blijven rijden. Ik heb hem een paar keer 1.40m gereden, dat ging wel goed. Het pakte hier goede uit. Kadans Komo en Zanzibar, die ik gereden heb in de Global Champions Tour, heb ik ook nog met het oog op het EK. Dus voor de komende maanden ziet het er wel goed uit.”

Uitslag NK springen Young Riders
1. Sanne Thijssen (Sevenum), Con Quidam RB (v.Quinar), 8.86 str pnt
2. Demi van Grunsven (Erp), Tinka’s Hope (v.Tinka’s Boy), 9.10 str pnt
3. Kevin Jochems (Achtmaal), Flugel van ’t Palmenhof (v.Triomphe de Muze), 9.65 str pnt

Klik hier voor de volledige uitslag

Foto: Sanne Thijssen en Con Quidam RB op weg naar de titel (www.digishots.nl)

Ander Nieuws

  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Springruiters maken zich op voor titelstrijd in Mierlo
    Springruiters maken zich op voor titelstrijd in Mierlo
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019