Springruiters grijpen naast medailles op EK pony's

Geplaatst op 19 augustus 2016 in Springen

Na de eerste omloop in de landenwedstrijd springen op het Europees Kampioenschap in Aarhus stond de equipe van Bondscoach Edwin Hoogenraat (Lijnden) nog op een mooie gedeelde tweede plaats, samen met Zweden, op slechts vier strafpunten van lijstaanvoerder Italy. En met nog vier teamleden in de race leek een podiumplaats in zicht. Maar in de tweede manche ging het mis en viel het team met twee uitsluitingen uit.

Na de goede kwalificatie en sterke eerste omloop, ging het in de tweede omloop helemaal mis voor de Oranje ruiters. Elize van de Mheen (Hoevelaken) kwam met Ensilla als eerste voor Nederland in de ring en tikte één balk uit de lepels. Paris Morssinkhof (Hierden) met Carrick 13 en Iris Zwienenburg (Markelo) met Bora Bora werden beide uitgesloten na ieder twee weigeringen. Rowen van de Mheen (Hoevelaken) reed met Quaprice D'Astree zijn derde nul ronde van het EK, maar dat mocht voor het team niet meer baten.

"Het was een drama voor Nederland in de tweede omloop" zegt Hoogenraat in zijn reactie. "Waarschijnlijk toch iets te veel spanning bij de ruiters in deze beslissende ronde. Maar individueel hebben we nog steeds uitzicht op een medaille, dus gaan we ons daar nu op richten".

Italië oogste in de tweede omloop, net als Groot Brittannië, slechts 8 strafpunten en eiste daarmee het goud voor zich op. Zweden en Groot Brittannië moesten in de barage uitmaken wie het zilver in ontvangst mocht nemen. De Zweden reden meer op safe en niet zozeer voor een snelle tijd. Deze tactiek pakte uiteindelijk goed uit en werkte in het nadeel van Groot Brittannië.

In het individuele klassement is Rowen van de Mheen één van de vier deelnemers met nul strafpunten na drie rondes.

Uitslag landenwedstrijd springen
1. Italië
2. Zweden
3. Groot Brittannië
4. België
5. Ierland
6. Duitsland

Eventing
De eventingruiters hebben het eerste onderdeel, de dressuur, inmiddels voltooid en Nederland bezet momenteel de zesde plaats in de landenwedstrijd. De onderlinge verschillen zijn nog steeds overbrugbaar. De cross country welke morgen op het programma staat is zeker EK waardig en zal voor de nodige verschuivingen in het klassement gaan zorgen. Er zitten een aantal moeilijke combinaties in het parcours, maar bieden wel de mogelijkheid tot het nemen van een alternatief. Het verschil wat zeker gemaakt voor die combinaties die de kortere, maar moeilijker route durven te nemen.

Beste Nederlander in het Individuele klassement is Colette Bruin (Wilp) en Secret Benny met 48,8 strafpunten op een 17e plaats. Aan de leiding gaat regerend Europees kampioen Calvin Böckman (GER) met Askaban B.

Klassement Eventing na dressuur
1. Duitsland 126,70
2. Groot Brittannië 140,40
3. België 143,70
4. Frankrijk 143,90
5. Ierland 152,10
6. Nederland 156,20

De uitslagen zijn hier live te volgen.

Foto: Rowen van de Mheen en Quaprice D'Astree al drie keer foutloos in Aarhus (www.digishots.nl)

Ander Nieuws

  • Zinderende finale KNHS-FNRS Springcompetitie 2018/2019
    Zinderende finale KNHS-FNRS Springcompetitie 2018/2019
  • IK Ermelo 2019: Ponytoppers zijn klein maar dapper *Update*
    IK Ermelo 2019: Ponytoppers zijn klein maar dapper *Update*
  • IK Ermelo 2019: Springkampioenschappen van start met pony’s
    IK Ermelo 2019: Springkampioenschappen van start met pony’s