Trainen voor Enjoy the Ride tip 4: Maak je paard handiger

Geplaatst op 17 februari 2016 in Buitenrijden, buitengewoon genieten

Boomwortels, zwaar zand, modder, heuveltjes en kuilen: bij het buitenrijden krijgt je paard ze allemaal voor de voeten. Op misstappen en blessures zit niemand te wachten, maar gelukkig kun je de coördinatie van je paard wel trainen.

Enduranceruiter Suzanne Pen helpt je om goed beslagen ten ijs te komen op je eerste Enjoy the Ride rit. Al eerder gaf ze tips over het het maken van een trainingsschema, hoe je in de sneeuw kunt trainen en wat je kunt doen als het erg modderig is. Vandaag krijg je tips en ideeën om je paard handiger te maken door de coördinatie te trainen. 

 • Om je paard handiger te maken train je moeilijke dingen kort en vaak. Dus liever twee keer op een dag een kwartier dan één keer een half uur.
 • Is de bodem minder goed, maak er dan juist ook eens gebruik van.  Stap rustig korte stukjes door modder en breid dit langzaam uit. Doet je paard dit makkelijk? Draaf dan een paar passen door (ondiepe) modder en breid ook dat uit.
 • In de winter zijn heuveltjes meestal te glad, maar als de bodem beter wordt dan kun je heuvels op en af stappen. Gevorderde paarden kunnen ook omhoog draven en galopperen. Dat is best zwaar en dus train je meteen een stukje kracht. Naar beneden draven en galopperen is heel goed voor de coördinatie, maar doe het kort en met beleid vanwege de krachten die de voorbenen te verduren krijgen.
 • Regent het te hard? Gebruik in de binnenbak balkjes  en cavaletti op verschillende afstanden (ook leuk tijdens het longeren).
 • Vraag je dressuurinstructeur om je te helpen met wijken en zijgangen.
 • Zoek iemand die je kan helpen met een trailparcours: over een bruggetje, achterwaarts door een L-vorm, draaien binnen een vierkant enz.
 • Is er ergens een stukje bos of heide waar je met je paard doorheen mag? Stap er dan eens rustig door, de ongelijke bodem is moeilijk voor de meeste paarden.
 • Neem een eventingles of huur een eventingterrein. De piano, grindbakken en het water zijn leuk om mee te oefenen.

GRATIS TOEGANG TOT EQUILOG PREMIUM 

Ben je lid van de KNHS en schrijf je je in voor één van de Enjoy the Ride ritten in maart of april? Dan krijg je binnen twee dagen na je inschrijving gratis toegang tot de premium versie van Equilog. Hier staat een trainingsschema voor je klaar. Plan je training, registreer je vooruitgang en verschijn fit aan de Enjoy the Ride rit! Dit is een standaard trainingsschema, maar ieder paard is natuurlijk uniek. Je kunt het schema daarom aanpassen aan je eigen paard of pony. Maar hoe doe je dat?

De beschikbare trainingsschema’s in Equilog zijn:

 • in 9 weken van 6 naar 15 km
 • in 11 weken van 6 naar 20 km
 • in 13 weken van 6 naar 25 km.

MEER INFORMATIE

 • Over Enjoy the Ride:
  Lekker buitenrijden in mooie natuurgebieden, maar dan zonder kaart en zonder te verdwalen: dat is Enjoy the Ride. Enjoy the Ride ritten zijn volledig verzorgde buitenritten waarbij de route al voor je is uitgezet. Je rijdt de rit op je eigen tempo, halverwege en na afloop staat er bovendien een hapje en drankje voor je klaar. Iedereen kan meedoen aan Enjoy the Ride ritten, ook als je geen lid bent van de KNHS. Ben je wel lid, dan krijg je altijd €5 korting op je deelname. Lees hier meer over het meedoen aan een Enjoy the Ride rit (inclusief video!).
   
 • Over Suzanne Pen:
  Suzanne Pen is al vele jaren actief in de endurancesport en heeft verschillende paarden opgeleid en uitgebracht op internationaal niveau. In 2011 resulteerde dat in zilver op het NK en deelname aan het EK endurance. Via haar bedrijf Equilog ontwikkelt ze de trainings-app voor paarden, begeleidt ze ruiters bij conditietraining en adviseert ze over hartslagmeters.

 • Over Equilog:
  Equilog is een gratis online trainings-app voor paarden. Het doel: paard en ruiter helpen om happy athletes te worden! Met de applicatie gaan ruiters bewuster trainen voor betere prestaties en gezondheid. Als wedstrijd- of recreatieruiter kun je je trainingen of buitenritten bijhouden en een schema maken voor je doelen. Het is gratis! www.equilog.nl

Categorie: enjoy the ride

Ander Nieuws

 • Rij mee voor het goede doel: Enjoy the Ride voor Pink Ribbon
  Rij mee voor het goede doel: Enjoy the Ride voor Pink Ribbon
 • Enjoy the Ride: bijzondere ritten bij Les Chevaux in Buinen
  Enjoy the Ride: bijzondere ritten bij Les Chevaux in Buinen
 • Enjoy the Ride sponsorritten 2017 brengen €14.023 op voor Pink Ribbon
  Enjoy the Ride sponsorritten 2017 brengen €14.023 op voor Pink Ribbon