Veelbelovende dressuurkampioenen in Brabant

Geplaatst op 05 februari 2016 in Dressuur

Het eerste weekend van de Brabantse Indoorkampioenschappen 2016 paarden dressuur in Schijndel leverde veelbelovende kampioenen.

In de klasse ZZ-Licht wist Lars op ’t Hoog met zijn Maxifun (v.Muenchhausen) zich door zijn overwinning in de eerste proef zijn twee concurrentes van het lijf te houden. A-kaderlid Lisanne Zoutendijk eiste met twee overwinningen op Kostendrukkers Davina (v.Johnson) de titel op in de klasse Z2. Ook Aniek de Laat liet er geen twijfel over bestaan dat zij de Z1-kampioen was terwijl Bianca Koenen dat met de overwinning in de finale van het M2 pas veilig stelde. Joyce van Opbergen was onbetwist de beste in de M1. Wendy van de Logt-van Boxtel won de titel in de L2, Nicky van der Linden in de L1 en Annick Hendricksx in de klasse B. In alle klassen werden twee proeven gereden waarbij de opgetelde plaatsingspunten de doorslag gaven. Bij ex aequo daarvan was de uitslag van de finale proef bepalend voor de einduitslag.

Klasse B
In de klasse B had Annick Hendrickx (20) met Hero (v.Warkant van ‘t Gestelhof) in de eerste proef evenveel proefpunten als Tom Silkens met Fifadorijke (v.Delatio) gekregen maar was ze door de ex aequo regeling als tweede geplaatst. In de finale proef liet ze Silkens, die naar eigen zeggen te lekker zat te rijden en even uit galop viel, wel echt achter zich en verdiende daarmee de titel en de eerste afvaardiging naar de NK in de klasse B. Evy Cornelissen completeerde het schavot door twee derde plaatsen. Hendrickx heeft de achtjarige Belgisch gefokte Hero pas vanaf september onder het zadel en was heel onbevangen naar het BK toegekomen. Die onbevangenheid kon ze, mede door de ervaring op haar pony, vasthouden tot in de finale.

Klasse L1
Nicky van der Linden was de blije kampioene in de klasse L1 met haar ervaren Zinedine (v.Tango). Sinds zij de vos rijdt heeft ze al vele overwinningen geboekt. In de finale proef nam Zinedine de tijd om te mesten en schrok een keer van spoken in een hoek wat haar punten kostte en de tweede plaats opleverde.  Doordat de nummer een in de eerste proef van de andere ring vijfde werd in de finaleproef, kon zij blij op de hoogste tree plaatsnemen.

Klasse L2
Wendy van de Logt-Van Boxtel won met Giacomo B (v.Tango) de eerst proef maar moest in de finale Susan van Dongen met Fartien (v.Spielberg) voor zich laten. Deze tweede plaats was echter toch genoeg om de titel te bemachtigen. Van Dongen was met Fartien vierde geplaatst in de eerste proef. Haar andere finalepaard, Fifty-Fifty (v.Florencio) was tweede in de eerste proef maar eindigde in de finale op de vijfde plaats. Merel Vergouwen nestelde zich met een eerste en derde plaats met Friend (v. Furst Romancier) tussen hen in.

Klasse M1
In de klasse M1 waren er geen grote verrassingen na de finale. Joyce van Opbergen eiste met de fijn bewegende Pure Bf’s Fygaro (v.Rousseau) , de outdoor L2-kampioene,  met twee overwinningen de titel voor zich op vóór Laila Smits met de eveneens  fijn bewegende Fernando (v. Tango). Derde werd Marlon de Haas met Evita (v.Vivaldo)

Klasse M2

Bij de prijsuitreiking op het ereschavot stonden drie amazones met evenveel plaatsingspunten, namelijk 4. De volgorde in de finaleproef maakte dat Bianca Koenen met de deken over Floret V.Z. (v.Vivaldi) de ereronde mocht aanvoeren, gevolgd door Neelke van Kollenburg op Feline (v.Jazz), de outdoorkampioene M1, en Guusje van Heeswijk op Desperado (v.Jazz).

Klasse Z1
De finale van de klasse Z1 was praktisch de uitslag van de eerste ronde op het ruilen van de vierde en vijfde plaats. Aniek de Laat bleef met Endyrava (v. Lord Leatherdale) beide keren Suzanne van de Ven met Vdv D’avici (v.Jazz) en Kelly Outhuijse met Empaire W (v.Jazz) voor. Vorig jaar was de combinatie M1 kampioen zowel op de BK als het NK. De Laat heeft Endyrava al als 2,5-jarige gekocht en zelf opgeleid. De Laat: “Het is echt een paard met zowel potentie als een superkarakter. Hij wil altijd voor me werken en geeft zich in de ring extra.” In deze klasse vielen er naast de vijf startbewijzen voor het NK ook drie starts op Indoor Brabant te verdienen.

Klasse Z2
In de klassen Z2 en ZZ-Licht werd als tweede onderdeel een kür op muziek gereden waar de eerste acht in mochten aantreden.

De hoofdjury van de beide kür-rubrieken mevrouw van Twist was blij met het hoge niveau en de vele jeugdige deelnemers. Kampioene Lisanne Zoutendijk (17) had met haar kwaliteitsvolle Kostendrukkers Davina (v.Johnson) gedurfd gereden en ook echt op de muziek. Van Twist: “ Je kon zien dat de amazone al veel ervaring heeft.”  Van Twist vond dat de zilveren Thalia Rockx (15) haar Cenda de la Fazenda (v.Don Schufro) technisch goed voor elkaar had en de kwaliteiten van haar paard goed had benadrukt in de kür. Jolien van Kollenburg (22) was met Da Vinci SVK (v.Vivaldo) met een klein verschil met Joyce Lenaerts vierde in de kür door onder meer haar expressie in de draf en een galop die nog wat meer gesloten mocht zijn, maar werd wel derde in de einduitslag.

Zoutendijk zit met Davina in het B-kader Junioren en was al Kring- en Brabants Kampioen in de Z1 en zit nu in de herhaling in de Z2. Zoutendijk: “Ze liep ook de eerste proef al heel fijn maar was na vijf uur op de wagen wel een tikkeltje moe in de kür. Ze is nog relatief groen en mist nog ervaring. We zien wel hoe het op de NK gaat” besluit de jonge maar wel al ervaren amazone.

Klasse ZZ-Licht
In de eerste proef vond mevrouw Schreven de kopgroep duidelijk. Schreven: “Kwaliteitsvolle paarden, afgewerkte proeven en netjes voorgesteld. De eerste drie zaten heel dicht bij elkaar en kleine afwerkingsverschillen hebben de uitslag bepaald. Lars op ’t Hoog (1) en Thalia Rockx (3) reden keurige nette proeven terwijl Ilse van Cranenbroek (2) onder andere als hoogtepunt veel expressie had maar ook kostbare foutjes.”

In de kür op muziek stak Thalia Rockx (15) er met kop en schouders bovenuit met Verdi de la Facenda (Florett As). Volgens van Twist  verdiende ze de vijf procent meer dan de nummer twee en drie , Lars op ’t Hoog en Ilse van Cranenbroek net als in de Z2 met de technische afwerking en de kwaliteiten van haar paard. Op ’t Hoog (24) had zich onder begeleiding van zijn parttime baas Imke Schellekens met Maxifun (v.Muenchhausen) met meer lef gepresenteerd maar had wat foutjes in de Kür. Van Craenenbroek (34), de Z2-kampioene van BK outdoor 2015, had volgens van Twist knap ‘met het mes tussen de tanden’ gereden maar niet alles was gelukt waardoor ze ook in de kür nipt op de derde plek eindigde.

In de prijsuitreiking stond Op ’t Hoog breed lachend op de gouden trede van het ereschavot geflankeerd op de zilveren stek door, voor de tweede keer, Thalia Rockx en op de bronzen plaats Ilse van Cranenbroek.

Over twee weken zijn de ponykampioenschappen ook weer in Schijndel.

Alle uitslagen zijn te vinden op: www.knhsregiobrabant.nl

Meer informatie: www.knhs.nl/regiokampioenschappen

Foto: Judith Rubingh

Categorie: regiokampioenschap, KNHS regio Brabant

Ander Nieuws

  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Nieuw! Toezichthouders op dressuurwedstrijden
    Nieuw! Toezichthouders op dressuurwedstrijden
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019