Wie wint verkiezing hippische ondernemer van het jaar?

Geplaatst op 12 juli 2016

Op vrijdag 9 september wordt op de Horse Event Ondernemersdag in Ermelo voor de twaalfde keer de Hippische Ondernemer van het Jaar bekend gemaakt. De drie kandidaten voor de eindronde zijn dit jaar: Ponymanege Equito in Amstelveen, Stal ’t Hofstee in Lattrop en Paardenopfokbedrijf Wim ten Pas in Winterswijk. Zij worden momenteel aan de tand gevoeld door een deskundige jury, die op 9 september zijn eindoordeel bekend maakt.

Ponymanege Equito is gevestigd in Amstelveen en heeft een oppervlakte van anderhalve hectare. De manege telt 25 lespony’s, die allemaal dagelijks in groepsverband buiten in de paddock of weide komen. De pony’s worden afwisselend ingezet voor dressuur-, spring- en zitlessen. Ook horse-agility en natural horsemanship cursussen worden gegeven. Ponymanege Equito beschikt over een binnen- en overdekte buitenrijbaan.

Stal ’t Hofstee uit Lattrop wordt gerund door vier ondernemers. In 15 jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een opfokstal met ruimte voor meer dan 200 paarden waar jaarlijks 20 veulens geboren worden. Door de jaren heen zijn er verschillende bedrijfstakken naast de opfok bijgekomen. Zo is er de mogelijkheid tot zadelmak maken, castreren, insemineren,  merriebegeleiding, verkoop en kunnen de paarden getraind en uitgebracht worden op wedstrijden en keuringen. Sinds een aantal jaren is er een samenwerking met dierenkliniek Oldenzaal-Losser, die gevestigd is op stal ’t Hofstee.

Paardenopfokbedrijf Wim ten Pas is een paardenopfok in de Achterhoek aan de rand van Winterswijk en biedt plaats voor 450 paarden. Het bedrijf beschikt over 180 hectare weiland die deels grenzen aan het hoofdterrein en deels in de directe omgeving liggen. Alle percelen staan onder dagelijks toezicht. De groepen worden ingedeeld op geslacht en leeftijd, binnen de groepen moet sprake zijn van rust zodat de paarden zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Deze bedrijven worden onder meer aan de hand van de volgende criteria beoordeeld: klantgerichtheid van de onderneming, onderscheidend vermogen, creativiteit en innovatief karakter, aandacht voor kwaliteitsverbetering (dierwelzijn en veiligheid), deelname aan collectieve regelingen binnen de sector, personeelsbeleid en bijscholing, het behaalde en te verwachten financiële rendement. De winnaar van het afgelopen jaar was Team Nijhof uit Geesteren.

De winnaar van de verkiezing wordt bekend gemaakt tijdens de Horse Event Ondernemersdag, die jaarlijks wordt bezocht door meer dan 600 hippische ondernemers. Tijdens het Hippisch Ondernemerscongres neemt Tom van ’t Hek op 9 september de taak van dagvoorzitter over van Humberto Tan. Binnen het thema ‘Horsepitality’ zijn er een aantal inspirerende topsprekers vastgelegd. Bioloog Patrick van Veen is expert op het gebied van sociale relaties op het werk. Van Veen weet als geen ander parallellen te trekken tussen de dierenwereld en de mensenwereld, in het bijzonder met betrekking tot relaties op het werk. Niek van den Adel heeft een dwarslaesie die hem vanaf zijn borst verlamt. Zijn idee: “zolang er mee te leven valt, moeten we dat vooral doen”. Zijn motto: “geluk zit niet in je benen, geluk is een keuze”. Zijn onderwerp: ‘Gastvrijheid’. De rest van de dag vinden er workshops, demonstraties en een netwerkborrel plaats, en er is een Ondernemersplein met stands. Kaarten zijn nog te verkrijgen via www.horse-event.nl.

Ander Nieuws

  • Houd je paard in vorm door Hippische Leergang Massagetechniek *Video*
    Houd je paard in vorm door Hippische Leergang Massagetechniek *Video*
  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum
    Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum