­ Aangespannen toppers in Garijp - KNHS

Aangespannen toppers in Garijp

Geplaatst op 23 juli 2017 in Aangespannen sport

In het Friese Garijp werd 21 juli het traditionele concours voor de Aangespannen sport verreden. Tuigpaarden, Friese parels en Hackneys toonden hun kwaliteiten tijdens de Hynstedagen bij Tytsjerksteradiel’ op Sumarreheide.

Friese toppers
Voor de Friese tuigpaarden werden de eerste kampioenschappen van 2017 verreden. De regionale dames mochten beginnen. Bij afwezigheid van Stal Bouwman, die een show reden in Aken, waren er acht deelneemsters aan dit kampioenschap. Van deze acht mochten er vier overkampen. Het meest stabiel, constant en met het mooiste tuigtypische beeld liet Feitse GL (v. Aan) van Fetze Schotanus en Leslie Agricola zich zien. In handen van Leslie Agricola won de hengst dan ook de kampioenstitel. Hiermee kopieerde Leslie de gang van zaken uit 2015. Tweede werd Margrietha Algra die Andries fan ‘e Huchten (v. Arjen) voorstelde. In front was hij prima, in beweging was hij iets minder krachtig dan de uiteindelijke kampioen. Op drie Topgazon Sam E (v. Ulbert) met Margé Emmens. Topgazon Sam E kende een lange blessuretijd en loopt dit jaar voor het eerst weer een paar wedstrijden mee. Trijnie Duin mocht met Floris T (v. Tsjalke) ook mee overrijden. Deze ging wel steeds beter maar in tempo toch ietsje te hoog.

Het tweede kampioenschap werd in de rubriek tandems verreden. Deze keer een vijftal deelnemers. Dit seizoen won Frits de Jong eenmaal en Udo de Haan in verschillende samenstellingen tweemaal. De wedstrijd lag eigenlijk nog best open. Toch viel het duo van Sybren Minkema, bestaande uit Douwe van R (v. Maurits) met Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse) (Foto) direct al in positieve zin op. Beide paarden liepen goed recht voor de sjees en dit bleven ze de hele wedstrijd foutloos doen. Het was dan ook dit duo wat door de jury als kampioen werd gehuldigd. “Er werden geen foutjes gemaakt, de strengen bleven mooi op maat en het geheel zag er flitsend uit”, aldus de jury. Over de combinatie Marcus (v. Mewes) met Jannes (v. Norbert) van Frits de Jong en Egberth van de Zonschate (v. Jasper) met Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries) met Feike Holtrop bleek de jury wel verdeeld en moest de arbiter hier het laatste woord in geven. Deze koos voor Frits de Jong op een tweede plaats om de simpele reden dat dit duo technisch beter werd gereden. Feike Holtrop werd zodoende derde.
De ereklasse werd onbedreigd gewonnen door Eise 489 (v. Maurits) met Jelmer Chardon, terwijl Filou SB (v. Tjalf) met Jolanda Schreuder de damesklasse won. Hunk (v. Tjalf) met Demi van Nispen imponeerde opnieuw bijzonder in de KONAG/HORSESCAN Young Riders competitie. “De afwikkeling van het voorbeen is prachtig. In de achterhand scoort hij een voldoende” zei de jury. Feike Holtrop sloot de middag af met winst bij de tweespannen met Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert) naast Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries).

Tuigpaarden
Voor de tuigpaarden stond het kampioenschap onder het zadel voor de regio Noord op het programma. De eindstrijd ging tussen vier combinaties, die aan elkaar gewaagd waren. Kampioen werd de favoriet van het publiek, en dat was Manno-nakomeling Emerson gereden door Manon Veerman. Deze vos beschikt over zeer veel houding en looplust. “Een combinatie die er uit springt, keurig gereden werd, vierkant over de benen loopt en rijk in het front is.”  Op de voet werd Emerson gevolgd door Els Nijenhuis en de fleurige vos Cetrienes. Deze liet zien wat hij in zijn mars heeft en bewoog zeer sterk, echter moest ze toegeven in het front. Zeer netjes op de derde plaats eindigde Amanda Cazemier met Saturday.

Dat Emerson in vorm is dit jaar, was ook te zien in de ereklasse deze dag. Hier wisten ze te winnen en Rony Beuving met Cetrienes achter zich te houden. Derde was Zonnevorst van Brinkman, gereden door Rinus de Lange. Laatst genoemde Manno-zoon wist in handen van Sophie Veenstra vervolgens wel de damesklasse voor de tweewielige wagen te winnen. Larix-dochter Vayacondios liep en sterke wedstrijd en wist de nodige concurrentie te geven aan de winnaar, zij werd in handen van Nathalie Buwalda keurig tweede. Voor Rinus de Lange werd het een succesvolle avond in Garijp. Na een derde plaats in de ereklasse wist hij met Zonnevorst en Ferguson de tweespannen voor de spider te winnen. Eervol op de tweede plaats eindigde Rony Beuving met de Vulcano-nazaten Cetrienes en Contant.

Hackneys
De nationale hackney's deden allemaal hun best tijdens deze Hynstedag. Na een standshow met vijf deelnemers moesten de beste twee nogmaals aantreden in de ereklasse kleine maat. De strijd ging tussen de wat snelle, maar sterk bewegende Sunbeam Look at Me met Anneke Huckriede en Magic Hallmark met Peter van Nispen, die gedurende de wedstrijd iets lang werd in zijn houding. Anneke werd de winnares en Peter werd goede tweede.
In de ereklasse grote maat, ging het precies het zelfde als in de limiet. Over de nummer één was de jury het eens, Renvyle the Real Deal met Lambertus Huckriede won. Deze bruine weet met veel expressie te bewegen en liet Magic Eclipse Flash Dance in handen van Peter van Nispen en Plain's Beau met Dirk Beijerinck achter zich.
Ook in de damesklasse kwam de arbiter er aan te pas. Twee combinaties lagen kwalitatief dicht bij elkaar. De overwinning ging naar een zeer chique en tevens sterk bewegende combinatie. Ilse Sweens presenteerde Leyrun Prestige en won met de voorkeur van de arbiter van Anneke Huckriede met Brookfield May Way.
De tandem rubriek bevatte een laag aantal deelnemers. Deze konden daardoor in één keer geplaatst worden. Lambertus Huckriede won met  Sunbeam Look at Me en Noddyvyse Special Editon. Werner Sweens werd tweede in deze tandem rubriek maar wist wel de tweespannen te winnen met Leyrun Headliner en Leyrun Tourmaline.

Foto Karin Sevink

 

 

 

Ander Nieuws

  • Alle nationale kampioenen van 2018!
    Alle nationale kampioenen van 2018!
  • Verslag forum Aangespannen Sport 12 november
    Verslag forum Aangespannen Sport 12 november
  • Leslie Agricola Hippiade kampioen met Feitse GL
    Leslie Agricola Hippiade kampioen met Feitse GL