­ Derde plaats voor Raymond Letteboer bij tweespannen in Valkenswaard - KNHS

Derde plaats voor Raymond Letteboer bij tweespannen in Valkenswaard

Geplaatst op 11 juni 2017 in Mennen & para

Driving Valkenswaard International beleefde zondag 11 juni op "hoedjesdag" een prachtige, zonnige dag met de afsluitende vaardigheid van de internationale drie-sterren wedstrijd voor tweespan - en vierspan paarden. Het aanwezige publiek genoot met volle teugen van het mooie "parcours met brug" en de spanning in de tweespanrubriek, waar de uitslag na de marathondag absoluut nog niet vast stond. Tweespanrijder Raymond Letteboer (Oud Ootmarsum) klom in het klassement naar de derde plaats. Bij de vierspan paarden won gastheer Boyd Exell met ruime voorsprong de wedstrijd op eigen terrein!

Voor de tweespan menners was de wedstrijd in Valkenswaard een van de officiële observatiewedstrijden voor het WK tweespannen dat eind september in Lipica (Slovenië) verreden wordt. De belangen voor de Nederlandse toppers waren dus groot. De marathon had al voor grote verschuivingen in het klassement gezorgd, maar ook na deze dag bleken de kaarten nog allerminst geschud. Door de kleine voorsprong die de Fransman Michael Sellier en de Duitser Lars Schwitte hadden na twee onderdelen werd het nog flink spannend in de vaardigheid. Tom Engbers (Vasse) en Tristan Verheijen (Weert) reden een foutloos parcours en schoven een flink stuk op naar boven in het eindklassement.

Antonie ter Harmsel (Rijssen) was de eerste die moest afhaken in de strijd om de podiumplaatsen. Stan van Eijk (Schinveld), vierde in het tussenklassement, reed er twee balletjes af. Maar nummer vijf, Raymond Letteboer (Oud Ootmarsum), legde de druk bij de koplopers door slechts één balletje te laten rollen én binnen de tijd te blijven. Arndt Lörcher uit Duitsland kon zijn voorsprong echter niet vasthouden en met drie afgeworpen balletjes zakte hij in het eindklassement waardoor Letteboer naar een podiumplaats steeg.
Schwitte en Sellier hadden daarna het lot in eigen handen. Schwitte hield het hoofd koel, reed een foutloos parcours met slechts een kleine tijdsoverschrijding. Sellier reed er vervolgens twee balletjes vanaf, maar hoewel hij daarmee goud verloor, was het genoeg om de zilveren podiumplaats te behouden. Raymond Letteboer behaalde brons in het eindklassement, Stan van Eijk werd vierde.

De volgende observatiewedstrijd voor de tweespannen is het NK dat het eerste weekend van juli in Hulsberg (Limburg), op het programma staat.

Vierspannen
Bij de vierspannen was het minder spannend: gastheer Boyd Exell kon de eindoverwinning niet of nauwelijks meer ontgaan met de riante voorsprong die hij na winst in zowel de dressuur als de marathon had opgebouwd. De tiende plaats in de vaardigheid bracht de eindoverwinning niet meer in gevaar.
Tussen de nummers twee tot en met vier waren de verschillen kleiner, maar de vaardigheid zou niet meer voor heel grote verschuivingen in het klassement zorgen. De Belg Glenn Geerts werd tweede gevolgd door Christoph Sandmann uit Duitsland.
In het eindklassement was Theo Timmerman (Varsseveld) de beste Nederlander op de zesde plaats. Mark Weusthof (Rossum Ov.) volgde op plaats zeven. Peter de Ronde (Zwartewaal) die in de vaardigheid tweede werd klom naar de tiende plaats.

De mooie sport tijdens de marathondag in Valkenswaard werd overschaduwd door de dood van een van de paarden van Ben Gosschalk. Tussen hindernis vijf en zes zakte zijn 17-jarige Holsteiner ruin Mike in elkaar en overleed ter plekke: “Ik dacht dat hij moest mesten,” vertelt een aangeslagen Ben Gosschalk. “Hij ging langzamer en wat wijder lopen en viel toen dood neer.” Mike maakt al vele jaren vast deel uit van het succesvolle span van de menner uit Epe. Zo maakte de ruin onder andere deel uit van Ben’s span op het WK in Kecskemét 2009 waar hij de vierde plaats behaalde.

Uitslag Tweespannen
1. Lars Schwitte (GER) - 153,11
2. Michael Sellier (FRA) - 156,78
3. Raymond Letteboer Raymond - 161,82
4. Stan van Eijk - 164,69
5. Tristan Verheijen - 166,72

Uitslag vierspannen
1. Boyd Exell (AUS) - 145,03
2. Glenn Geerts (BEL) - 165,38
3. Christoph Sandmann (GER) - 168,85

6. Theo Timmerman - 174,09
7. Theo Weusthof - 179,23
10. Peter de Ronde - 181,31

Klik hier voor de uitslagen.

Foto: Raymond Letteboer door Krisztina Horváth

Ander Nieuws

  • Vierspanrijders TeamNL winnen landenwedstrijd Royal Windsor
    Vierspanrijders TeamNL winnen landenwedstrijd Royal Windsor
  • Chardon, Hammink en Rutjens winnen in Lähden
    Chardon, Hammink en Rutjens winnen in Lähden
  • TeamNL-menners domineren WB-kwalificatie in Kronenberg
    TeamNL-menners domineren WB-kwalificatie in Kronenberg