­ Dressuurproeven app uitgebreid met proeven F13-F15 - KNHS

Dressuurproeven app uitgebreid met proeven F13-F15

Geplaatst op 02 juni 2017 in Dressuur & Para

De KNHS dressuurproeven app is uitgebreid met zes F-proeven: F13a, F13b, F14a, F14b, F15a en F15b. Naast de protocollen zijn er ook video’s van deze proeven en tips van de pro beschikbaar. De proeven zijn in januari 2017 ingevoerd en worden inmiddels op diverse ruitersportcentra in het land gereden. Op sommige maneges worden nog de oude F-proeven (t/m F20) verreden. 2017 is een overgangsjaar waarin de manegehouder of instructeur zelf bepaalt welke proeven er verreden worden. Vanaf 1 januari 2018 verwachten we dat de meeste maneges zijn overgestapt naar de nieuwe proeven.

Ruiteropleiding
De vernieuwde proeven F13 t/m F15 maken onderdeel uit van de zilveren fase van de ruiteropleiding en vormen het vervolg op de proeven t/m F12-niveau uit de eerste, bronzen fase van de ruiteropleiding. In de zilveren fase leer je hoe je een paard op een verantwoorde manier traint en rijdt. Je ontwikkelt essentiële vaardigheden om een paard op te leiden. Dit leer je stapsgewijs, en bij elke nieuwe stap hoort een praktisch en een theoretisch toetsmoment. De theorie leer je uit het boek ‘Leer paardrijden met plezier deel 2’. De praktische toetsen zijn de proeven op F13 t/m L2-niveau.

Overgangsproeven
De F13 t/m F15-proeven vormen de overgang van een ruitergerichte beoordeling naar een combinatiegerichte beoordeling. Je leert steeds beter hoe je een paard in een constante aanleuning kunt rijden. Zijn de proeven nu eenvoudiger geworden omdat ze maar tot F15 gaan? Helaas… de proeven zijn veranderd maar zeker niet makkelijker geworden. Oefeningen als schouderbinnenwaarts komen niet meer voor in de vernieuwde F-proeven. Een oefening die je wel kunt verwachten is het spiraalsgewijs openen en sluiten van een nageeflijk gereden volte. Wil je weten hoe je deze oefening moet uitvoeren? Bekijk dan de ‘Tip van de Pro’ in de KNHS dressuurproeven app.

Met de overgangsproeven F13 t/m F15 is een doorlopende leerlijn gecreëerd van F12 naar de B-proeven. Op B-niveau wordt er van je verwacht dat je een paard gedurende een hele proef in de correcte aanleuning kan rijden. Dat is in de overgangsproeven nog niet het geval. Wel zullen een aantal onderdelen per proef op nageeflijkheid worden beoordeeld. Bij de beoordeling wordt er dus steeds meer naar de combinatie gekeken van ruiter en paard. De resultaten worden bijgehouden in het je persoonlijke ruiterpaspoort, een startpas heb je niet nodig.

De KNHS dressuurproeven app
Met de KNHS dressuurproeven app bereid je je optimaal voor op je dressuurwedstrijd. Heb je de app nog niet? De app kost eenmalig €4,99 en is verkrijgbaar in de AppStore (voor iOS) en in de Google Play Store (voor Android).

 

 

Ander Nieuws

  • Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
    Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
  • NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
    NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
  • Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek
    Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek