­ Pony-dressuurteam vierde op Europees Kampioenschap - KNHS

Pony-dressuurteam vierde op Europees Kampioenschap

Geplaatst op 27 juli 2017 in Dressuur & Para

De Nederlandse pony dressuurequipe is op de vierde plaats geëindigd bij het Europees kampioenschap in Kaposvar (Hongarije). Het goud ging naar favoriet Duitsland, voor Denemarken en Engeland. Ook in het individuele klassement waren de Duitsers en Denen oppermachtig.

Bondscoach Monique Peutz vertelt over de wedstrijd. “Ik ben top tevreden over alle vier mijn ruiters. Ze hebben gestreden voor wat ze waard zijn. Helaas hebben we ook een beetje pech gehad en zijn daardoor wat punten blijven liggen. Het is wel een EK en het moet allemaal dan toch maar gebeuren.”

Nederlandse combinaties
Uiteindelijk was Brandy Bos de beste Nederlandse. “Brandy reed heel sterk. Ze begon misschien een tikkeltje voorzichtig en in een keertwending bleef de pony even staan, maar daarna reed ze goed door”, vertelt Peutz. “Ook Marten Luiten begon als laatste voor Nederland heel erg goed. Het drafgedeelte met de zijgangen was echt super. Helaas liet hij in de keertwendingen wat liggen en was het halthouden voor het achterwaarts gaan wat lang waardoor de pony tegen de hand kwam, maar hij hield zijn hoofd er goed bij en reed heel knap verder. Sam Oudhof had de pech dat ze net na de pauze moest en dat de camera man nog stond te rommelen waardoor de pony twee keer schrok, maar ook zij reed daarna gewoon geconcentreerd door. Micky moest voor ons het spits afbijten en dat heeft ze heel goed gedaan”, vertelt Peutz tevreden.
De landenwedstrijd kreeg een grillige ontknoping. Nadat het woensdagochtend al vreselijk geregend had, brak er ook aan het begin van de avond weer noodweer los en moest de wedstrijd worden stilgelegd. De laatste vijf combinaties reden hun proef daardoor uiteindelijk een dag later..

Programma
Op vrijdag en zaterdag gaat het EK verder met de individuele proef voor de dressuurruiters. De loting voor deze proef is random door de organisatie gedaan en helaas hebben alle Nederlandse combinaties op de vrijdag geloot. Marten Luiten moet zelfs al als tweede de ring in. De beste 18 combinaties gaan daarna door naar de Kür op zondag met een maximum van 3 per land.
“Natuurlijk zijn we nu even teleurgesteld dat we geen medaille hebben gewonnen, maar we gaan lekker trainen en dan proberen we vrijdag vier hele goede proeven neer te zetten”, vertelt de positieve Monique Peutz. “De sfeer is super goed, iedereen helpt elkaar en ook de spring- en dressuurruiters zijn er om ons aan te moedigen.”

Uitslag Landenwedstrijd EK Dressuur pony´s
1. Duitsland, 220.103
2. Denemarken, 217.774
3. Engeland, 213.154
4. Nederland, 212.546

Individuele klassement
1. Jana Lang (Dui) – NK Cyrill 75.308%
2. Louise Christensen (Den) – Vegelins Goya, 74,795%
3. Lucie-Anouk Baumgurtel (Dui) – Zinq Massimiliano FH, 72.769%
8. Brandy Bos (Naarden) - Charming Foret, 72.128%
11. Marten Luiten (Winschoten) – Movie Star, 71.179
15. Micky Schelstraete (Gemonde) – Elin´s Noncisdador, 69.257%
16. Sam Oudhof (Nijeberkoop) – Bodethal´s Kosima, 69.179%


Springen en eventing
De springruiters reden woensdagmorgen een oefenronde om de ring te verkennen. Vandaag is het voor hun echt begonnen met de eerste individuele kwalificatie. Daarin reden Pam Nieuwenhuis en Elize van de Mheen foutloos. Charlotte Kuijpers kreeg een tijdfout en daarmee staat het team van Edwin Hoogenraat op de voorlopige derde plaats in de landenwedstrijd. Vrijdag is de landenwedstrijd over twee manches en zondag de individuele finale.
De eventingruiters reden donderdag hun dressuurproef, vrijdag is de cross en zaterdag het afsluitende springen. Na de dressuur staat het Nederland team op de zesde plaats.

Alle uitslagen zijn te vinden via www.Kaposvarpony2017.hu en klik hier voor de link naar de uitslagen

Veel van de wedstrijden zijn ook live te volgen via FEI.tv

Foto: Brandy Bos en Charming Foret (www.eventingphoto.com)

Ander Nieuws

  • WK Herning: Individueel brons voor Dinja van Liere
    WK Herning: Individueel brons voor Dinja van Liere
  • WK Herning: Thamar Zweistra stelt niet teleur
    WK Herning: Thamar Zweistra stelt niet teleur
  • Extra rubrieken voor CDI3* Grand Prix en 4-jarige dressuurpaarden op WK Jonge Dressuurpaarden
    Extra rubrieken voor CDI3* Grand Prix en 4-jarige dressuurpaarden op WK Jonge Dressuurpaarden