­ EK springen Gothenburg ´17: Dag 1 *Update3* - KNHS

EK springen Gothenburg ´17: Dag 1 *Update3*

Geplaatst op 23 augustus 2017 in Springen

Vandaag is in Gothenburg het Europees kampioenschap voor de springruiters begonnen. Voor Nederland heeft Harrie Smolders het spits afgebeten met een degelijke ronde. Het eerste parcours is een jachtparcours. Dat betekent dat de tijd bepalend is voor de uitslag, eventuele springfouten worden bestraft met een toevoeging van 4 seconde aan de gereden tijd.

Smolders:  Solide start
De wedstrijd van vandaag telt mee voor zowel het individuele- als landenklassement. Harrie Smolders reed als derde starter, en eerste voor Oranje een mooie vlotte rit met één springfout. Na zijn rit vertelt Smolders; “Het liep eigenlijk wel goed, mijn paard sprong goed en ik heb mooi aanvallend gereden. Op het einde was hij denk ik ietsje verrast in de dubbel. Hij kwam eigenlijk wel mooi in voor mijn gevoel, maar de achterste paal van de oxer was verder dan hij dacht. Ik mag niet teveel been geven in de combinaties, hij is een beetje langzaam, maar dat moet ik ook zo laten. Hij heeft heel veel vermogen en hij is heel voorzichtig, maar als ik hem probeer snel te maken dat kan hij niet. Moet hem aan de hindernis zelf zijn tempo laten bepalen. Maar er is nog niets weg, hij is super te pas en hij vindt het wel mooi hier, en ik ook”, vertelt Smolders lachend. “Het is een prachtige ring, door de laag staande zon zie je dat sommige paarden nog wel een beetje onder de indruk zijn zo hier en daar, maar het plan was om aanvallend te beginnen en dat hebben we gedaan. Je moet een solide ronde neerzetten in dit eerste parcours, maar geen gekke dingen doen. Kijken wat de anderen doen, maar ik kijk vol goede moed, alle paarden zijn goed te pas.”

Ruben Romp, "tweede fout had niet gemogen"
Ruben Romp kwam met twee springfouten uit de piste en is dan ook niet tevreden. “Het liep eigenlijk niet helemaal volgens plan. Het begin was goed, maar ik kreeg een wat slordige wending naar hindernis zes en daar kwam dan ook de fout. Daarna was het wel goed tot de laatste dubbel, daar kwam weer een fout en dat had eigenlijk niet gemogen. Het is een kampioenschap en dat is toch anders. In de Nations Cup heb je altijd een ronde vooraf waar je nog wat in kunt komen, hier telt het meteen mee. Het concours is hier super mooi en het is een hele ervaring, maar ik hoop dat we het allemaal een beetje om kunnen zetten en dat het nu een beetje mee gaat zitten. Kijk een foutje kan altijd, maar de tweede had ik eigenlijk niet op gerekend.”

Marc Houtzager: “Ik kwam gewoon te dicht”
Marc Houtzager begon met zijn Sterrehof´s Calimero ijzersterk aan het eerste parcours op dit Europees kampioenschap. Helaas vielen er in de lastige dubbel aan het einde van het parcours twee balken. “Het is een moeilijke dubbel en ik kwam misschien niet zo mooi in”, vertelt Houtzager zichtbaar chagrijnig. “Voor de rest sprong hij goed. Hij verloor ook ergens een ijzer, ik weet alleen niet waar. Misschien was hij daarom iets gevoelig, maar ik kwam gewoon te dicht voor mijn gevoel. Veel paarden springen de dubbel slecht, dat wist ik ook wel, maar ik wilde ook weer niet teveel tijd nemen dan verlies je het ook. Het is balen, maar ik kan het niet meer veranderen. In zo een jachtparcours moet het ook gewoon een beetje lopen. Ik vind dat Louis Konickx een super parcours gebouwd heeft. Met lopen vond ik het al wel een mooie proef, maar ik had niet verwacht dat er zoveel gebeuren zou. Echt super gebouwd en de strijd is nog open voor de rest van de week”, vertelt Houtzager.
Kort voor de rit van Marc had zijn echtgenote Julia Houtzager-Kaijser voor Oostenrijk een knappe, snelle en foutloze ronde afgeleverd met Sterrehof´s Cayetano Z.

Jur Vrieling: Drie rondjes nul
Net als de andere drie Nederlanders kreeg ook Jur Vrieling met VDL Glasgow van het Merelsnest een fout op de laatste dubbelsprong een rode stijlsprong gevolgd door een enorme oxer. “Ik vond hem eigenlijk heel goed springen”, laat Vrieling weten. Misschien had ik voor de laatste dubbel toch iets meer risico moeten nemen en iets brutaler en korter in moeten draaien. Nu was het misschien iets lang, maar ja hoe dan ook de balk ging er af. Ik had met  Rob Ehrens afgesproken dat ik wat risico zou nemen om te proberen met de tijd goed vooraan mee te doen zodat we wat achterstand in konden lopen. De opdracht was van 1 naar 2 rustig beginnen en dat steeds meer opbouwen. Dat lukte goed, tot de duivelse dubbelsprong. We kunnen nu alleen maar naar boven kijken en zorgen dat we morgen een boel inhalen. De tweede dag gaat er ook altijd nog veel  gebeuren. We moeten zorgen dat we morgen en overmorgen drie rondjes nul rijden. Maakt niet uit wie ze rijdt, als we ze maar hebben”, vertelt Vrieling lachend.

Bondscoach Rob Ehrens; "Het is teleurstellend"

Bondscoach Rob Ehrens is ook duidelijk; “Het is gewoon teleurstellend. Harrie Smolders reed als eerste vanmorgen gewoon een top rondje. Hij kreeg een fout maar dat vond ik verder een magistrale ronde. Ruben Romp deed een nette ronde maar reed vrij langzaam en twee fouten en dan sta je achterin. Marc begon eigenlijk heel sterk, hij kreeg een inschattingsfoutje in de bocht naar de laatste dubbel toe en dat waren twee fouten, die was gelukkig wel wat sneller. Jur deed wat hij moest doen, een vlotte ronde rijden, maar ook hij had wat pech op laatste dubbel. Al met al geen enkele foutloze ronde en dat brengt je ver terug in het klassement. Nu op naar morgen, er zit niets anders op. Er zal morgen goed gereden moeten worden, en hopen op vier nul rondes.” Ehrens kan ook niet direct een reden aanwijzen waarom de Nederlanders (en veel andere ruiters) fouten maakten op de laatste dubbelsprong. “Ik vond het een heel mooi gebouwd parcours van de Nederlandse parcoursbouwer Louis Konickx. Het was een mooie en faire proef maar toch met heel veel fouten. Er moest gewoon goed gereden worden. Jammer dat voor ons net niet lukte.”

Volg hier alle uitslagen live

Via www.FEI.tv is de wedstrijd live te volgen (Betaald)

Foto Harrie Smolders door Hippofoto

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF