­ Eventing Young Rider team wint zilver, Bleekman brons - KNHS

Eventing Young Rider team wint zilver, Bleekman brons

Geplaatst op 23 juli 2017 in Eventing

De Nederlandse jeugd heeft voortreffelijk gepresteerd op het EK eventing in het Ierse Millstreet. Het Young Riders team won een geweldige zilveren medaille en KNHS Talententeamlid Janou Bleekman sleepte individueel brons in de wacht.

Het Young Riders team van bondscoach Jan van Beek begon al direct goed aan het Europees kampioenschap. KNHS Talententeamleden Janou Bleekman en Janneke Boonzaaijer en Aliene Ruyter reden alle drie een goede dressuurproef die ze in de top tien van het klassement deed eindigen. Ook in de cross bleven ze alle drie foutloos. Boonzaaijer en Ruijter deden dit ook nog binnen de tijd. Bleekman kreeg iets tijdsoverschrijding. In totaal bleven 14 combinaties foutloos binnen de tijd in de cross. Na de cross stond Ruyter vierde, Boonzaaijer vijfde en Bleekman achtste. Het team stond toen ook al op zilver met minimale achterstand op Duitsland.

Op de laatste veterinaire keuring werd het paard van een Ierse amazone, die tot dan toe tweede stond, uit de wedstrijd genomen waardoor de Oranje amazones allemaal al wat opschoven. In het zenuwslopende afsluitende springen reed Janou Bleekman netjes foutloos waarmee ze de druk op de concurrentie opvoerde. Zowel Boonzaaijer als Ruyter moesten een springfout incasseren waardoor ze iets zakten in het klassement en Janou Bleekman schitterend brons in ontvangst mocht nemen. Het team bleef wel overtuigend op de zilveren positie staan.
Individueel rijdende Gerdine Frenz reed met Wishfull Thinking ook een foutloze cross, maar kreeg veel tijdsoverschrijding. Vierde teamlid Claire van Riel werd met Voulez Vous in de cross uitgesloten.

Bondscoach Jan van Beek is super trots op zijn ruiters. “Die meiden hebben er echt voor gestreden. Het was ook nog wel even dubbel, we waren zo dicht bij goud dat ze echt even teleurgesteld waren. Aliene en Janneke misten ook een individuele medaille door hun springfout en hadden het echt wel even slecht toen ze uit de ring kwamen. Als je nu terug kijkt is het geweldig. Individueel zijn er wel al eerder medailles gewonnen door Nederlandse combinaties bij de jeugd, maar met een team volgens mij nog nooit.”

Janou Bleekman, winnares van individueel brons kan haar geluk niet op. “Prince liep al de beste dressuurproef die ik ooit met hem gereden heb. In de cross leek het wel of hij voelde hoe belangrijk het was. Ik wist ook dat ik veel sneller moest rijden dan ik tot nu toe gedaan had en hij deed het zo super en in het springen reden we een van onze beste rondes. Voor het springen had ik nooit gedacht dat we nog zo konden klimmen, de Duitse amazones en ook Janneke en Aliene hebben allemaal fijne springpaarden. Hier had ik echt niet eens van durven dromen.” De 17-jarige Granntevka Prince is voorheen door de Engelse amazone Lucy Wiegersma gereden tot op vier sterren niveau. De ruin krijgt nu eerst een welverdiende vakantie en dan hoopt Bleekman aan het einde van het jaar nog een driester wedstrijd te kunnen rijden met hem.

Junioren
Bij de junioren was Bjinse Venderbosch met een knappe negende plaats de beste in het individuele klassement. Met zijn ervaren Lord Mayor stond hij na een sterke dressuurproef en foutloze binnen de tijd gereden cross op de zesde plaats. Helaas kreeg hij vijf strafpunten in het springen waardoor hij terug zakte naar de nog altijd zeer knappe negende plaats. Ook teamleden Thierry van Reine, Levi Driessen en Maartje van Riel en de individueel rijdende Nina de Haas reden de wedstrijd uit. Het team van de junioren kwam uiteindelijk op plaats zeven.

Uitslag EK Eventing Young Riders en Junioren Millstreet (Ierland) 2017
Young Riders team:
1. Duitsland, 133.70 strafpunt
2. Nederland, 135.90
3. Engeland, 143.30

Individueel
1. Hanna Knuppel (Dui) – Carismo, 22, 40.00
2. Alex Kennedy (Gbr) – Lissangle Cavaletto, 41.30
3. Janou Bleekman (Devon, Eng) – Granntevka Prince, 44.00
5. Aliene Ruyter (Opheusden) – Bomba, 45.50
7. Janneke Boonzaaijer (Renswoude) – Campbell WS, 46.50
34. Gerdine Frenz (Ermelo) – Wishfull Thinking, 95.30
Claire van Riel (Loon op Zand) – Voulez Vous, uitgesloten cross

Junioren
Team
1. Duitsland, 95.20
2. Engeland, 106.70
3. Frankrijk, 140
7. Nederland, 210.40

Individueel
1. Isabelle Upton (Gbr) – Eros DHI, 25.90
2. Gese Staas (Dui) – St Stacy, 29.80
3. Emma Brüssau (Dui) – Donnerstag 30.50
9. Bjinse Venderbosch (Harreveld) – Lord Mayor, 44.30
37. Thierry van Reine (Herveld) – Piet, 64.50
38. Nina de Haas (Hengstdijk) – Cocu, 65.10
58. Levi Driessen (Esch) – Lord Ricello, 101.60
60. Maartje van Riel (Loon op Zand) – Eppo, 111.00

Alle uitslagen zijn te vinden op www.rechenstelle.de

Foto zilveren Young Rider team door Jon Stroud Media / Adam Fanthorpe

Ander Nieuws

  • Venderbosch en Snepvangers winnen goud bij NK Eventing jeugd
    Venderbosch en Snepvangers winnen goud bij NK Eventing jeugd
  • Deelnemers internationale wedstrijden 14 t/m 20 september 2020
    Deelnemers internationale wedstrijden 14 t/m 20 september 2020
  • Deelnemers internationale wedstrijden 7 t/m 13 september 2020
    Deelnemers internationale wedstrijden 7 t/m 13 september 2020