­ Felle strijd in finale KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen 2017 - KNHS

Felle strijd in finale KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen 2017

Geplaatst op 06 maart 2017 in Springen

In het Limburgse Kronenberg is zondag 5 maart 2017 de finale verreden van de KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen. In de prachtige accommodatie van Equestrian Centre De Peelbergen werd er volop strijd geleverd om de competitiewinst. Thomas Arendsen Raedt, Sven Peters, Pam Nieuwenhuis, Beau Schuttelaar en Meike Zwartjens gingen er met de zege vandoor.

Eerder dit jaar zijn er vijf competitiewedstrijden verreden in het kader van de KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen. Combinaties die aan minimaal twee wedstrijden hadden deelgenomen, mochten aan de start komen in de finale. In die finale begon iedereen weer op nul. Henk Linders was daarbij verantwoordelijk voor de parcoursen.

Young Riders
De Young Riders kwamen als eerste in actie voor hun finale. Vier combinaties wisten hier uiteindelijk door te dringen tot de barrage. Thomas Arendsen Raedt bleef in die barrage wederom foutloos met zijn super meewerkende Why Not en deed dit in de snelste tijd.

Thomas vertelt na zijn rit: “Ik heb aan twee competitiewedstrijden meegedaan en was toen beide keren derde. Ik kwam naar de finale om gewoon lekker te rijden. Dit is dan wel super.” Thomas heeft zijn 14-jarige merrie helemaal zelf opgeleid tot aan dit niveau en rijdt ook met een Vittorio nakomeling van zijn Why Not in het 1.40m. Achter Arendsen Raedt kwamen Jarno van Erp en Mel Thijssen.

Junioren
Ook bij de junioren wisten vier combinaties foutloos te blijven in het basisparcours. Drie daarvan bleven ook in de barrage weer foutloos, waarvan Sven Peters met zijn Channel de snelste was.

Sven Peters was zeer tevreden met het resultaat. “Ik heb van de week nog een keer extra getraind met mijn trainer Remco Been. Ik kwam hier vooral met de bedoeling foutloos te rijden, deze winst is echt nog veel beter dan het plan. Mijn volgende doel is het NK in Mierlo en daarna kijk ik wel weer verder. Ik vind deze wedstrijden echt iets speciaals. Het is allemaal net iets moeilijker dan wat we normaal rijden en je strijd alleen met leeftijdsgenoten, dat is altijd leuk”, vertelt Peters enthousiast.

Achter Sven Peters kwamen Paris Morssinkhof en Iris Hakvoort. Ook Denize van der Poel had zich geplaatst voor de barrage. Voor aanvang van de barrage bleek haar paard echter niet helemaal in orde en de amazone besloot zich daarop terug te trekken.

Children
In de rubriek voor Children bleven drie combinaties foutloos. Pam Nieuwenhuis met twee paarden en Cejay Joosten met het voormalige eventing-paard van Merel Blom Sagnol. Nieuwenhuis reed met Vendorlux V als eerste direct een mooie foutloze ronde en won de competitie. Cejay kreeg een springfout en Pam stapte onvrijwillig van haar tweede paard. Voor Nieuwenhuis was het toch een drukke dag, want ze streed ook nog verdienstelijk mee met twee pony´s.

De 14-jarige HAVO scholiere vertelt enthousiast. “Natuurlijk is het druk, maar met hulp van mijn vader en moeder lukt het wel om het rijden en school te combineren. Ik hoop dit jaar een EK te rijden, maar als het niet lukt dan trainen we rustig verder voor volgend jaar. Voorkeur voor het EK Children of pony´s heb ik eigenlijk niet, we zien wel hoe het gaat.”

Pony´s
Voor de ponyruiters stond er een rubriek in de Zware tour en een Lichte tour op het programma. In de Zware Tour waren niet zo veel starts, dit kwam mede doordat een aantal vaste deelnemers met vakantie was. Winnares Meike Zwartjens reed met Orchid´s Sea Foam een sterke eerste omloop en was de enige die de lei helemaal schoon wist te houden en werd daarmee winnares van de competitie. De 12-jarige amazone vertelt, “Ik rijd deze pony nu een jaar en het ging lekker in de competitie. Het komend jaar hoop ik wat grotere concoursen te kunnen rijden om ervaring op te doen.”

In de Lichte Tour bleven maar liefst negen combinaties foutloos. Veel ruiters gingen in die barrage zeer voortvarend van start, maar moesten dat regelmatig met een fout bekopen. Vooral de balken van de dubbelsprong vielen regelmatig. De winst ging uiteindelijk naar Beau Schuttelaar. Schuttelaar reed al twee EK´s bij de Children en lijkt goed te profiteren van de ervaring die ze daarmee heeft opgedaan. “Ik rijd deze pony nog maar anderhalve maand en ben echt heel tevreden, hoe het verder gaat zien we wel.” Nummer twee Mart IJland had een goed weekend. Op zaterdag won hij de KNHS-Hartog Lucerne competitiewedstrijd in Balkbrug en nu dan tweede. Elike Morsink eindigde op plaats drie.

Competitiewedstrijd
In de ochtenduren voor de finale was ook nog een reguliere competitiewedstrijd van de KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen verreden. Winnaars waren hier Mel Thijssen (Sevenum) met Battistuta (Young Riders), Lars Kersten (Echt) met Dobbey (Junioren), Lily Engelsman (Berkhout) met Rusedski (Children), Beau Schuttelaar (Tegelen) met Lexius E van het Juxshot (Pony´s LT) en Charlotte Kuijpers (Oirlo) met Cooper (Pony´s ZT).

Uitslagen FINALE KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen 2017
Young Riders
1. Thomas Arendsen Raedt (Barchem) - Why Not (0/ 0 - 35,08 sec)
2. Jarno van Erp (Oss) - Bugatty Go (0/0 - 36,55)
3. Mel Thijssen (Sevenum) - Batistuta (0/4 - 35,61)

Junioren
1. Sven Peters (Enschede) - Channel (0/ 0 - 35,35)
2. Paris Morssinkhof (Lievelde) - Bayamo (0/0 - 36,97)
3. Iris Hakvoort (Urk) - Don't Tell Me What To Do (0/0 - 37,19)

Children
1. Pam Nieuwenhuis (Groessen) - Vendorlux V (0/0 - 34,27)
2. Cejay Joosten (Zevenaar) - Sagnol (0/4 - 37,51)
3. Pam Nieuwenhuis - Athene (0 Val)

Pony´s Lichte Tour
1. Beau Schuttelaar (Tegelen) - Lexius E van het Juxshot (0/0 - 33,81)
2. Mart Ijland (Denekamp) - Bentley (0/0 - 35,89)
3. Elike Morsink (De Lutte) - Anouk (0/0 - 36,87)

Pony´s Zware Tour
1. Meike Zwartjens (Raalte) - Orchid's Sea Foam (0 - 66,45)
2. Pam Nieuwenhuis - Zeppe Van De Ijsseldijk (1 - 72,61)
3. Charlotte Kuijpers (Oirlo)- Cooper (4 - 68,16)

Alle uitslagen zijn te vinden op concours.nl

Categorie: Luzac

Ander Nieuws

  • Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 4, dag 2
    Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 4, dag 2
  • Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
    Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
  • Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 3, dag 3
    Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 3, dag 3