­ FNRS introduceert quickscan voor meer paardenwelzijn - KNHS

FNRS introduceert quickscan voor meer paardenwelzijn

Geplaatst op 21 april 2017

Ermelo - De Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) gaat meer aandacht besteden aan het welzijn van de paarden op aangesloten bedrijven. Daarom is er een welzijnsquickscan ontwikkeld, die tijdens de FNRS-sterrenkeuring uitgevoerd wordt. FNRS onderschrijft daarom de aanbevelingen uit de Gids voor Goede Praktijken, die aangeven wat er nodig om het welzijn en de gezondheid van paarden te borgen.

Sinds begin dit jaar nemen de inspecteurs de richtlijnen uit de Gids voor Goede Praktijken van de Sectorraad Paarden mee tijdens de sterrenkeuringen. Deze richtlijnen zijn omgevormd tot 27 aandachtspunten, die als een extra quickscan toegevoegd zijn aan de sterrenkeuring. In de quickscan wordt er onder andere gekeken naar het voermanagement, de gezondheidstoestand van de paarden, het stalklimaat, de mogelijkheden tot contact met andere paarden, weidebeheer en beweging.

Actie ondernemen
De punten uit deze quickscan zijn bedoeld om de ondernemers te wijzen op verbeterpunten binnen het bedrijf. Het is daarom de bedoeling dat als bedrijven op bepaalde punten tekort komen, ze binnen een vastgestelde termijn actie ondernemen. Daarnaast is het ook mogelijk om bepaalde tekortkomingen te compenseren. Een van de praktijkvoorbeelden is dat een stal die iets kleiner is dan de welzijnsnorm voorschrijft, gecompenseerd zou kunnen worden met meer dan acht uur weidegang per dag.

Dierenwelzijn verbeteren
In de sterrenkeuring is er altijd al aandacht geweest voor het welzijn van paarden. Zo worden er onder andere eisen gesteld aan boxmaten, de gezondheid van de paarden en de bodem van de rijbanen. De welzijnsquickscan is een aanvulling op het sterrensysteem, met als doel om het bewustzijn onder ondernemers te vergroten en samen te kijken naar haalbare aanpassingen om het dierenwelzijn op het bedrijf te verbeteren. De FNRS-accountmanagers adviseren en ondersteunen de ondernemers hierbij.

Integratie in sterrenkeuring
De FNRS wil hiermee haar verantwoordelijkheid nemen bij het ondersteunen van de Gids voor Goede Praktijken en daarmee het paardenwelzijn in de sector bevorderen. Uiteindelijk is het streven dat de quickscan volledig geïntegreerd wordt in de sterrenkeuring en daardoor ook mee gaat tellen voor het aantal sterren.

Samenwerken
Om paardenwelzijn in het algemeen te verbeteren is de FNRS vertegenwoordigd in de FNHO (Federatie Nederlandse Hippische Ondernemers). De FNHO heeft zitting in de Sectorraad Paarden (SRP). De werkgroep Diergezondheid van de SRP zet zich namens de paardenhouderij in om verbeteringen door te voeren en te zorgen voor optimaal dierenwelzijn.

Bron: FNRS
Foto: Arnd Bronkhorst

Categorie: FNRS, welzijn, quickscan, Gids voor Goede Praktijken

Ander Nieuws

  • Open Manegedagen 'Welkom op de manege van 18 t/m 27 september 2020'
    Open Manegedagen 'Welkom op de manege van 18 t/m 27 september 2020'
  • 9 maart KNHS College Tour: Astma bij paarden
    9 maart KNHS College Tour: Astma bij paarden
  • Dagelijks poetsen levert veel voordelen
    Dagelijks poetsen levert veel voordelen