­ Henkie, Great Lady TC en Fleau de Baian winnen halve finale - KNHS

Henkie, Great Lady TC en Fleau de Baian winnen halve finale

Geplaatst op 17 juni 2017 in Dressuur & Para

In de halve finale van de KNHS-SportsFit competitie waren tien tickets te behalen voor de finale op 13 en 15 juli tijdens het NK Dressuur in Ermelo. In de finale gaat het om afvaardiging naar het WK jonge dressuurpaarden in Ermelo begin augustus. In de halve finale deed Adelinde Cornelissen goede zaken met overwinningen met Henkie en Fleau de Baian bij de vijf- en zevenjarigen en de tweede plaats met Governor bij de zesjarigen. De winst bij de zesjarigen ging naar Jeanine Nieuwenhuis en de imponerende merrie Great Lady TC.

Finalisten voor finale KHNS-SportsFit competitie bekend

Adriaan Hamoen en Jeanine van Twist vormden de jury bij de 28 zesjarigen die aan start verschenen in de halve finale van de KNHS-SportsFit competitie. “We hadden een hele mooie kopgroep”, kijkt Hamoen terug. “Winnares Great Lady TC (foto onder) gereden door Jeanine Nieuwenhuis stak er met kop en schouders bovenuit. Het is een hele grootramige merrie, die met heel veel afdruk beweegt en super voorgesteld werd. Ze lijkt verder in de africhting dan je van een zesjarige gewend bent. Ze blijft super gesloten en bij het terugkomen doet ze dat met een heel actief achterbeen en ze kan extra schakelen. Ook de galopwissels sprong de merrie heel goed.”
Adelinde Cornelissen was de meest succesvolle amazone in de halve finales. Na de winst bij de vijf- en zevenjarige sloot ze de wedstrijd af met een gedeelde tiende plaats met Goodman en de tweede plaats met de hengst Governor. Hamoen was lovend over de zoon van Totilas. “Hij toonde een hele goede galopreprise en Adelinde had hem er heel mooi aan staan. Ze reed een hele gelijkmatige proef met mooie overgangen, die ze ook allemaal heel goed reed.” Dat Great Lady TC nog iets stiller was in de aanleuning dan Governor bepaalde de uitslag, volgens de jury.
Dana van Lierop reed de hengst Gunner KS naar de derde plaats. “Zeer gelijkmatig in de proef”, oordeelde de jury. “Gunner KS is een grootramig paard waarvan het totaal-silhouet heel mooi is.”
Bij de zesjarigen was de invloed van Jazz groot. Vijf rechtstreeks nakomelingen plaatsten zich bij de beste twaalf, drie gedeeld op de tiende plaats, die doorgaan naar de finale. Slechts bij twee van de twaalf komt Jazz niet voor in de pedigree.

Op de eerste dag van de halve finale van de KNHS-SportsFit competitie liepen de zevenjarigen hun proef op Lichte Tour niveau. Jan Wolfs beoordeelde het technische gedeelte van de proef, Johan Hamminga gaf punten voor de bewegingskwaliteit. “Het is niet zo makkelijk om aan 80 procent te komen voor het proeftechnische deel”, legt Wolfs uit. “De punten van beide juryleden zijn bepalend voor de uitslag. We hadden drie uitschieters in deze groep.” Met 79,266 was de overwinning voor Parzival’s volle broer Fleau de Baian (foto onder) gereden door Adelinde Cornelissen. “Ze gingen foutloos door de proef en het was proeftechnisch heel fijn voor elkaar. Fleau de Baian is een paard met veel kwaliteit in beweging en werd ook fijn in de houding voorgesteld.”
Kirsten Brouwer ontving de tweede prijs met de hengst Ferdeaux. “Een heel stoer paard. De oefeningen werden goed uitgevoerd, maar het kon nog iets meer bevestigd zijn en daardoor nog iets losser en constanter worden.” De als derde geplaatste Fantastique is een paard met potentie volgens Wolfs. “Ze heeft veel lossigheid en kwaliteit. Lynne Maas stelde haar heel sympathiek voor. Proeftechnisch was het nog wat groen, maar als de merrie meer ervaring krijgt wordt ze alleen maar beter.”

De vijfjarigen liepen in de halve finale de FEI preliminary proef, waarbij de paarden door Jan Wolfs en Johan Hamminga gezamenlijk beoordeeld werden op hun kwaliteit als dressuurpaard. “Een groep paarden met veel kwaliteit”, sprak de jury over deze leeftijdsgroep.
Adelinde Cornelissen eindigde met de goedgekeurde Gelderse hengst Henkie (foto onder) op de eerste plaats. “De hengst heeft drie kwaliteitsvolle gangen. Zijn stap beoordeelden we met een 9. Die is heel fijn door het lichaam, ruim en zuiver. Henkie liep in de proef met veel harmonie, was fijn nageeflijk en werd in een hele mooie houding voorgesteld. Het was echt een proef van hoog niveau die Adelinde en Henkie lieten zien.”
Dinja van Liere plaatste zich met een zesjarige en drie vijfjarigen voor de finale. De merrie Haute Couture was op de tweede plaats de hoogstgeplaatste. “Echt een merrie om te zien”, vertelt Wolfs. “Ze heeft drie hele correcte gangen en heel veel souplesse. De merrie doet het werk met veel plezier, stond fijn in de hand en werd heel correct voorgesteld door Dinja.”
De Spaanse amazone Ainhoa Prada Ortiz reed de merrie Hannelinde GLN naar de derde plaats. “Misschien iets minder paard dan de twee voor haar, maar ze gaat als een veertje door de baan. Ze is zo lichtvoetig en ze heeft zoveel souplesse, zeker in draf en galop. Ze liet ook een heel ontspannen beeld zien en was heel fijn te bewerken.”

De finale van de KNHS-SportsFit competitie is tijdens het NK Dressuur in Ermelo op 13 en 15 juli. Dan zal ook bekend gemaakt worden welke paarden voor Nederland afgevaardigd worden naar het WK jonge dressuurpaarden begin augustus, wederom in Ermelo.


Uitslag halve finale KNHS-SportFit competitie, zevenjarigen
1. Adelinde Cornelissen, Fleau de Baian (v.Jazz), 79,266
2. Kirsten Brouwer, Ferdeaux (v.Bordeaux), 79,141
3. Lynne Maas, Fantastique (v.Vivaldi), 76,172
4. Vai Bruntink, Cum Laude (v.Apache), 74,797
4. Emmelie Scholtens, Fenix (v.Vivaldi), 74,797
6. Dinja Van Liere, For Gribaldi (v.Gribaldi), 74,625
7. Patrick Van der Meer, President's First Apple (v.Vivaldi), 74,609
8. Mara De Vries, Farzana G (v.Ampère), 74,25
9. Tommie Visser, Fabiola Begijnhoeve (v.Sir Oldenburg), 73,375
10. Carlijn Vaessen, Fossbury (v.Ampère), 71,797

Uitslag halve finale KNHS-SportFit competitie, zesjarigen
1. Jeanine Nieuwenhuis, Great Lady TC (v.Bretton Woods), 87,6
2. Adelinde Cornelissen, Governor (v.Totilas), 85,2
3. Dana van Lierop, Gunner KS (v.Belissimo M), 82,2
4. Kim van der Velden, Guadeloupe-Beau (v.Bordeaux), 82
5. Jeanine Nieuwenhuis, Genua TC (v.Charmeur), 81,6
6 Joyce Heuitink, Gaudi Vita (v.Apache), 80,8
7. Laurens van Lieren, Grandeur A (v.Jazz), 80,2
8. Lotje Schoots, Grace of Rose (v.Jazz), 79
9. Anna Blomgren, Glamourdale (v.Lord Leatherdale), 78,8
10. Adelinde Cornelissen, Goodman (v.Jazz), 78,6
10. Lars op ’t Hoog, Gavi dl Gavi VCG (.Jazz), 78,6
10. Diederik van Silfhout, Galaxie (v.Jazz), 78,6

Uitslag halve finale KNHS-SportFit competitie, vijfjarigen
1. Adelinde Cornelissen, Henkie (v.Alexandro P), 87,2
2. Dinja van Liere, Haute Couture (v.Connaisseur), 87
3. Ainhoa Prada Ortiz, Hannelinde GLN (v.Dream Boy), 86,2
4. Emmelie Scholtens, Hero (v.Apache), 85,2
5. Mara de Vries, Habibi DVB (v.Don Schufro), 85
6. Laurens van Lieren, Happyness E (v.Rousseau), 84,4
7. Dinja van Liere, Duval’s Hilton (v.Charmeur), 83
8. Dinja van Liere, Hermes (v.Easy Game), 82,8
9. Ingrid Malan, Haeden (v.Chippendale), 82,2
10. Vai Bruntink, Hilton, 81,8

Foto's: www.digishots.nl

Ander Nieuws

  • Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
    Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
  • Verslag dressuurforum 27 februari 2023
    Verslag dressuurforum 27 februari 2023
  • Dinja van Liere tweede in wereldbekerwedstrijd Den Bosch
    Dinja van Liere tweede in wereldbekerwedstrijd Den Bosch