­ Hippiade: Stralende kampioenen klasse M en L springen - KNHS

Hippiade: Stralende kampioenen klasse M en L springen

Geplaatst op 26 augustus 2017 in Springen

Spannend was de kampioensstrijd in de klasse M en L springen op de Hippiade in Ermelo zeker. Uiteindelijk was er dubbelfeest in de familie Bocken, pakte Saskia Brinkman haar tweede titel van de dag en werden Amber Krul en Rik van de Pas in de klasse L categorie A/B/C gehuldigd tot kampioen.

M springen
Feest in familie Bocken. Nadat Alicia eerder al uitgeroepen werd tot kampioene in de klasse M springen categorie C, pakte haar zus Emma met de bonte Arkan na een bloedstollende barrage de titel in de Pikeur prijs klasse M springen categorie D/E.
De goedgevulde rubriek kende een sterk deelnemersveld waarbij diverse barragekandidaten elkaars tijd verbeterden. Uiteindelijk kwam Bocken foutloos en als snelste over de finish. “Ik zag de barrage van Sietse, die tot dan toe het snelste was, en dacht: daar moet ik onder zien te komen. Mijn pony is heel goed in korte bochtjes draaien en kan echt alles springen”, vertelt de amazone vol lof.

Met deze titel op zak gaat de combinatie zich opmaken voor de Z. “We gaan nu een klasse hoger en daarna gaat Arkan naar mijn zusje. Ik heb nog een jonge pony en twee paarden op stal staan, dus ik kan voorlopig nog wel vooruit. Daarnaast is het wel heel leuk dat hij zo in de familie blijft. Mijn zusje en ik helpen elkaar zoveel als we kunnen.”
Siebe Leemans stelde met Everest Albert het zilver veilig, terwijl Lisa Klopman haar Prodise’s Varro naar het brons reed.

M springen cat. C
Alicia Bocken vloog haar pony Viterbo Emelwerth op de Hippiade in Ermelo om de hals nadat ze te horen kreeg dat zij het goud had gewonnen in de Dijkgraaf-Reinders prijs in de klasse M springen categorie C. Na een spannende strijd kwam de combinatie als beste uit de bus, nadat het een heel gecontroleerde barragerit had neergezet.
Drie combinaties wisten uiteindelijk door te dringen in de barrage. Als laatste starter greep Bocken het kampioenslint. “Ik had de andere twee deelnemers voor mij wel gezien, maar ik ben niets anders gaan rijden. Het is echt super gaaf dat ik gewonnen heb”, klinkt het enthousiast wanneer Bocken gevraagd wordt hoe ze deze dag heeft beleefd.

De amazone die aanstaande maandag haar elfde verjaardag viert werd in 2015 al eens KNHS-kampioene in de klasse B springen categorie A/B. Een dag daarna kwam haar nieuwe troef, Emelwerth, waarmee ze vandaag de titel greep. “Het is een hele goede pony, die heel hoog kan springen. We gaan nu door naar het Z springen en ooit hoop ik net zo goed te worden als Maikel van der Vleuten en Lisa Nooren, want die kunnen heel goed rijden.”

L springen
De Hippiade in Ermelo had voor Saskia Brinkman niet succesvoller kunnen verlopen. Nadat de amazone vanochtend de beste was in de klasse Z springen categorie C, werd ze even later met haar andere troef, Geneve, ook gekroond tot kampioene in de Pavo prijs in de klasse L springen categorie D/E.
Brinkman is zelf nog wat beduusd van haar succes. Haar geheim? “Gewoon naar binnenrijden, gasgeven en hopen dat het goed uitpakt.” Goed uitpakken dat deed het zeker. De amazone gaf een les barragerijden weg door overal de kortste wending te rijden en met een hoog tempo rond te gaan. Daardoor bleef ze ruim anderhalve seconde voor op de dertig andere barragekandidaten.

Toen Geneve drie jaar was kwam de pony bij Brinkman op stal. Nadat de vos eerst door de zus van Saskia werd gereden, nam de amazone de teugels afgelopen september van haar over. “Ze springt altijd, ze heeft een heel groot hart”, vertelt de kampioene over de kwaliteiten van haar merrie. Toekomstplannen heeft de amazone, die in haar training wordt bijgestaan door Wim Pomp en Jessica Dozeman, zeker. “Ik hoop dat ik opgenomen wordt in het jeugdstimuleringsplan van Drenthe. Verder gaan we ons nu opmaken voor de klasse M.” Lars Maathuis hield ook het hoofd koel door met Miss Snowy naar het zilver te galopperen. Deene van den Beedijk pakte met Orchid's Wood Nymph het brons.

L springen cat. C
Amber Krul bleek met Spartacus na een spannende strijd op de Hippiade in Ermelo onverslaanbaar in de Hartog prijs waar gestreden werd om de titel in de klasse L springen categorie C. In de Harry’s Horse prijs klasse L springen categorie A/B stuurde Rik van de Pas zijn pony Dreamer naar de hoogste trede van het ereschavot.
Tranen van geluk voor Krul nadat ze te horen kreeg dat ze kampioene geworden was. “Voor de barrage was ik heel erg zenuwachtig. Daarnaast moest ik al aardig vroeg daarin rijden, dus ik heb best nog wel even moeten wachten tot de uitslag bekend was”, glundert de amazone. Deze titel is de bekroning op het werk, want de 12-jarige Krul kende in de begin tijd met haar pony weinig geluk. “Hij was heel erg ondeugend. Ik heb de eerste tijd meer in het zand gelegen dan dat ik erop zat. Dat het nu lukt is zo ontzettend leuk! Ik hoop ooit nog het Z springen met hem te bereiken.”

Loes Bronsvoort was met Macho in de barrage 0.08 seconden langzamer waardoor ze het zilver omgehangen kreeg. Isis Niels stelde met Rossum’s Verron het brons veilig.

L springen cat. A/B
In een categorie lager reed Rik van de Pas zijn troef Dreamer naar het kampioenslint. De 11-jarige ruiter kwam met een duidelijke missie naar Ermelo. “Vorig jaar werd ik hier vierde, nu wilde ik wel eens winnen. Ik heb extra kort gedraaid om te zorgen dat ik snel was. Het ging echt heel erg goed.” In de dagelijkse trainingen wordt de ambitieuze ruiter bijgestaan door Annelies Boer. Zijn eerste titel is, als het aan hem zelf ligt, nog maar het begin van vele andere successen. Zijn doel? “Ik wil heel graag ooit meedoen aan de Global Champions Tour.”

Faye Louise Vos deed met Chester een goede gooi naar de gouden plak, maar had 2.5 seconden meer nodig om de barrage foutloos te volbrengen waardoor zij tweede werd. Jet de Vos galoppeerde met Waterland’s Samira naar het brons.

Klik hier voor de uitslagen.

Foto's Digishots

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF