­ Hippische toppers naar Jumping Amsterdam - KNHS

Hippische toppers naar Jumping Amsterdam

Geplaatst op 23 januari 2017 in Dressuur & Para , Springen

Van 26 tot en met 29 januari komt de top van de Nederlandse en mondiale paardensport in actie tijdens Jumping Amsterdam. Hoogtepunten in het weekend vol paardensport zijn de wereldbekerkwalificatiewedstrijd voor de dressuurruiters op zaterdagmiddag. Voor de springruiters is de Grote Prijs op zondagmiddag het hoofdnummer. De beste Nederlandse Para-dressuurruiters komen op vrijdagochtend in actie. De zondagochtend is traditiegetrouw gereserveerd voor de Jumpertjes kinderochtend.

Dressuur
Jumping Amsterdam is de zesde etappe van de West-Europese League van de FEI World Cup™ Dressuur. Voor Nederland komt titelverdediger Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) met Glock’s Flirt in de piste. Collega topruiters Edward Gal (Oosterbeek) start Glock’s Voice en Diederik van Silfhout (Lunteren) komt met Arlando NH N.O.P. in actie. Amazones Emmelie Scholtens (Gorinchem) met Apache en Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) met Cennin completeren de Nederlandse afvaardiging.

De sterke concurrentie voor de Nederlandse toppers komt onder meer van de Duitse Isabell Werth, momenteel de nummer 1 op de wereldranglijst. Werth komt naar Amsterdam met Weihegold Old.
Uit Duitsland komt tijdens Jumping Amsterdam ook concurrentie van Jessica von Bredow-Werndl. Daarnaast uit Engeland Carl Hester, uit Zweden Patrik Kittel en uit Spanje Severo Jurado Lopez.
In totaal strijden negentien ruiters uit negen verschillende landen om de felbegeerde wereldbekerpunten en een startplaats in de finale, eind maart in Omaha. Hans Peter Minderhoud is als titelverdediger al verzekerd van een finaleplek.

Op vrijdag 27 januari wordt tijdens Jumping Amsterdam de FEI Grand Prix, een vaste dressuurproef, verreden. De beste vijftien combinaties rijden op zaterdagmiddag 28 januari de FEI World Cup™ kür op muziek. Deze proef bestaat uit verplichte oefeningen, maar met een eigen choreografie en moeilijkheidsgraad. In deze wereldbekerwedstrijd op zaterdagmiddag worden de punten verdeeld.
De FEI Grand Prix op vrijdag van 11:00 – circa 15:00 uur is gratis te volgen op www.clipmyhorse.tv en de FEI World Cup™ kür op muziek op zaterdag van 12:30 – circa 15:30 uur is te zien op www.feitv.org (tegen betaling).

Bezoekers van Jumping Amsterdam en kijkers van de livestream kunnen dit jaar voor het eerst ook zelf punten geven in de gratis app ‘Spectator Judging’. De gemiddelde totaalscore die via deze app wordt gegeven, wordt net als de officiële jurybeoordeling, direct na iedere proef gepubliceerd op het scherm in de piste.

Springen
Ook tijdens de springrubrieken komt er een fantastisch internationaal deelnemersveld aan de start. Vanaf vrijdag komen de springruiters in actie in vel verschillende rubrieken. De hoofdrubriek, de Grote Prijs van Amsterdam, begint zondagmiddag om 15.15 uur.
Voor Nederland doen onder andere Jeroen Dubbeldam (Ootmarsum), Gerco Schröder (Tubbergen), Jur Vrieling (Holwierde), Willem Greve (Markelo) en Marc Houtzager (Rouveen) mee. Sanne Thijssen (Baarlo) en Lisa Nooren (Engis, België) hebben de startplekken gekregen voor ruiters tot 25 jaar.

Naast de Nederlandse toppers komen acht ruiters uit de actuele top 50 van de wereldranglijst in actie tijdens Jumping Amsterdam Dat zijn Olivier Philippaerts (BEL), John Whitaker (GBR), Emanuele Gaudiano (ITA), Jerome Guery (BEL), Peder Fredericson (SWE), Marcus Ehning (GER), Bertram Allen (IRL) en Piergorgio Bucci (ITA). Ook bekende namen als Patrice Delaveau (FRA), Hans Dieter Dreher (GER), Malin Baryard-Johnson (SWE), Philip Weishaupt (GER) en Dermott Lennon (IRL), komen naar Amsterdam. In totaal doen bijna 50 springruiters uit 16 verschillende landen mee.

Para-dressuur
Op de Paralympisch Spelen in Rio werden maar liefst zeven medailles gewonnen door de Nederlandse equipe. In de KNHS-Para Dressuurrubriek tijdens Jumping Amsterdam op vrijdagochtend 27 januari komen de beste Nederlandse para-dressuurruiters aan start, waaronder Paralympisch kampioenen Sanne Voets (Berghem) met Demantur. Ook drievoudig bronzen medaillewinnaars Frank Hosmar met Alpahille N.O.P. en wereldkampioenen Rixt van der Horst met Uniek N.O.P. doen mee. Van het bronzen team in Rio doet naast Rixt van der Horst en Frank Hosmar ook Nicole den Dulk (Elen, België) met Faust mee.

Bondscoach van de para-dressuurruiters Joyce Heuitink kijkt uit naar de wedstrijd.: “Na het fantastisch para-dressuurjaar 2016 is Jumping Amsterdam in 2017 het eerste grote evenement. Eind augustus wordt in het Zweedse Gotenburg het EK Para-dressuur verreden, dat wordt ons volgende sportieve hoogtepunt. De wedstrijd in Amsterdam is een mooie gelegenheid om de kür op muziek te rijden op zo’n prachtig evenement.”
Alle deelnemers rijden in Amsterdam in hun eigen Grade. De combinatie met overall de hoogste score wint de rubriek.

Het volledige programma en nog veel meer informatie is te vinden op www.jumpingamsterdam.nl.

Foto: Digishots

Categorie: wereldbeker

Ander Nieuws

  • Beleef The Dutch Masters live
    Beleef The Dutch Masters live
  • Nicole den Dulk en Sanne Voets besten bij K&U wedstrijd De Meern
    Nicole den Dulk en Sanne Voets besten bij K&U wedstrijd De Meern
  • Emmelie Scholtens en Desperado N.O.P. winnen op tweede dag in De Meern
    Emmelie Scholtens en Desperado N.O.P. winnen op tweede dag in De Meern