­ Instructeur worden? Schrijf je in voor 14 augustus - KNHS

Instructeur worden? Schrijf je in voor 14 augustus

Geplaatst op 01 augustus 2017

De sluitingsdatum voor de verschillende instructeursopleidingen komt in zicht. Wil je instructeur worden? Schrijf je dan voor 14 augustus in. Je kunt kiezen uit verschillende opleidingen en varianten:

Aspirant Instructeur en Aspirant Manege Instructeur

Wil je weten of het vak instructeur iets voor je is? Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die in de toekomst de instructeursopleiding willen volgen en zeker willen weten dat ze voldoende kennis en vaardigheden hebben. In 20 weken leer je in voornamelijk praktische lessen over onder meer de voeding en gezondheid van een paard, het omgaan met en verzorgen van paarden en rijtechniek. Ook ga je zelf rijden en uiteraard komt het lesgeven ook aan bod. Je rondt de cursus af met diverse examens. Als je al voldoende ervaring hebt, kun je er ook voor kiezen om alleen de examens te doen, zonder de opleiding te volgen. Dit is bijvoorbeeld een goede manier als je op korte termijn gediplomeerd wilt zijn. Je bereidt je dan zelf voor op de examens en schrijft je in voor de directe examens op Mijn KNHS.

Nieuw in 2017 is de opleiding Aspirant Manege Instructeur. Tijdens deze cursus leg je de basis voor een carrière als Manege-instructeur. De opleiding is voor een groot deel hetzelfde als de gewone Aspirant opleiding, maar deze opleiding is meer gericht op het geven van manegelessen.

De opleiding Aspirant-Instructeur wordt gegeven in Barneveld, Deurne, Oudkarspel, Rucphen en Buinen. In Barneveld en Buinen is het tevens mogelijk om een paard te huren voor de lessen. De opleiding Aspirant Manege-Instructeur wordt gegeven in Lunteren. Hier in het ook mogelijk om een paard te huren.

Basissport

Als instructeur Basissport geef je lessen aan recreatieruiters, en aan wedstrijdruiters in de lagere klassen van de breedtesport (B/L). Je geeft les binnen maneges, verenigingen en particulieren en aan paardensporters van uiteenlopende leeftijden en niveaus. Het is niet nodig dat je eerst de opleiding tot Aspirant Instructeur volgt, als je voldoende ervaring hebt dan kun je direct met de opleiding Instructeur Basissport inschrijven. Voorafgaand aan de opleiding leg je een toelatingstest af.

Je kunt dit jaar kiezen voor de volgende varianten:

  • Allround (dressuur en springen) : deze variant wordt gegeven in Rhenen, Deurne, Rucphen en Beilen
  • Mennen: deze variant wordt gegeven in Ermelo
  • Paardrijden Gehandicapten: Deze variant wordt gegeven in Zwolle
  • Eventing: deze variant wordt gegeven in Ermelo
  • Manege-Instructeur: deze variant volg je op het bedrijf waar je werkzaam bent en wordt je begeleid door je praktijkbegeleider
  • Voltige: begeleiding door je praktijkbegeleider

De opleiding bestaat uit 30 praktische lesavonden (of 15 dagen) waarin alle aspecten van het lesgeven aan de orde komen. Voor de opleiding Manege-Instructeur en Voltige geldt dit niet. (Tijdens deze opleidingen word je opgeleid door een praktijkbegeleider en zijn er enkele terugkomdagen.) Daarnaast bestaat de opleiding uit 5 centrale dagen waarbij experts op verschillende vakgebieden lessen en workshops geven, bijvoorbeeld over gezondheid, exterieur en didactiek. Een stage en een korte BHV cursus maken ook deel uit van deze opleiding. De opleiding wordt afgerond met diverse examens en portfolio-opdrachten.  

Wedstrijdsport

Rijd je op een wat hoger niveau in de wedstrijdsport en wil je je specialiseren in een speciale discipline? Dan kom je misschien in aanmerking voor de opleiding Wedstrijdsport. Nieuw is dit jaar de opleiding Wedstrijdsport Allround, waarbij je voor zowel dressuur als springen op ongeveer M niveau rijdt en lesgeeft. Je kunt dit jaar kiezen uit de volgende varianten:

  • Dressuur: Deze variant wordt gegeven in Nieuw Vennep, Uden, Emmeloord en Leusden
  • Mennen: Deze variant wordt gegeven in Ermelo
  • Eventing: Deze variant wordt gegeven in Ermelo
  • Allround: Deze variant wordt gegeven in Ermelo
  • Voltige: Begeleiding door je praktijkbegeleider

De opleiding bestaat uit 30 praktische lesavonden (of 15 dagen) waarin alle aspecten van het lesgeven aan de orde komen. Voor de opleiding Manege-Instructeur en Voltige geldt dit niet. (Tijdens deze opleidingen word je opgeleid door een praktijkbegeleider en zijn er enkele terugkomdagen.) Daarnaast bestaat de opleiding uit 5 centrale dagen waarbij experts op verschillende vakgebieden lessen en workshops geven, bijvoorbeeld over gezondheid, exterieur en didactiek. Een stage en een korte BHV cursus maken ook deel uit van deze opleiding. De opleiding wordt afgerond met diverse examens en portfolio-opdrachten.  

Trainer

Dit jaar is het mogelijk om de twee jarige opleiding Trainer te volgen. Je wordt opgeleid om trainingen te geven aan ruiters in de subtop dressuur, springen of eventing. De opleiding is bedoeld voor een selecte groep instructeurs (niveau 4) die de ambitie hebben om les te geven tot het hoogste niveau van hun discipline. Deze opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met NOC*NSF en bestaat uit 23 sportoverstijgende workshops, 6 paardensportspecifieke workshops, praktijkopdrachten en intervisies, stage bij een Grand Prix trainer en praktijkbijeenkomsten.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de KNHS-instructeursopleidingen. Of lees de Brochure KNHS-instructeursopleidingen. Heb je een vraag over bovenstaande opleidingen of over KNHS-opleidingen in het algemeen? Neem dan contact op met de afdeling Opleidingen van de KNHS via e-mail: opleidingen@knhs.nl of via het telefoonnummer: 0577-408330.

 

Ander Nieuws

  • In Memoriam: Henk Richardson
    In Memoriam: Henk Richardson
  • Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
    Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
  • Eerste springweekend KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort groot succes!
    Eerste springweekend KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort groot succes!