­ Jaap Rijks overleden - KNHS

Jaap Rijks overleden

Geplaatst op 12 februari 2017

In de nacht van 10 februari is thuis in Wijk bij Duurstede de bij leven al legendarische paardensportman Jaap Rijks op 97 jarige leeftijd overleden. Tot voor kort stapte Jaap nog regelmatig op een paard voor een buitenrit. Jaap Rijks was voormalig springruiter, jurylid en penningmeester bij de FEI.

Op 25 augustus 1919 werd Jaap Rijks in Nijmegen geboren. Hij kreeg de liefde voor de hippische sport van huis uit mee. Zijn vader reed op de Nederlandse concoursvelden met tuigpaarden en hackney's. In 1948 ging Jaap, die liever óp een paard zat dan er achter, van start in de eerste landenwedstrijd tijdens het CHIO Rotterdam. Jaap reed Romanichel en hij werd vergezeld in dit team door Joachim Gruppelaar met Random Harvest, Max van Loon met Michou en M.P de Vos met Franklin D. Zij zegevierden en kwam daarna samen met Joachim Gruppelaar en Jan de Bruine aan de start van de Olympische Spelen, die in Londen werden gehouden.

In 1984 jureerde Jaap Rijks de Olympische Spelen in Los Angeles en die van 1988 in Seoel. De hang naar heldere structuren, zijn talenkennis, zijn zakelijk inzicht en zijn glanzende ruitersportcarrière, maakten hem tot de ideale vertegenwoordiger van de NHS bij de FEI. Toen de Britse Prins Philip de Nederlandse Prins Bernhard was opgevolgd als voorzitter van de mondiale hippische sportbond was een van zijn eerste beslissingen de instelling van een financiële commissie. Daar maakte Rijks bijna natuurlijk deel van uit en niet lang daarna werd hij penningmeester van de FEI.

Ook in Nederland bleef Rijks actief, want het was de commissie die onder zijn voorzitterschap de eerste grote reorganisatie van de NHS uitwerkte en implementeerde. Mede voor deze herstructurering van de NHS en zijn functioneren als penningmeester binnen de FEI werd hij in 1982 tijdens Indoor Brabant onderscheiden met de titel Paardensportman van het Jaar.

We wensen alle nabestaanden heel veel sterkte toe met het grote verlies van Jaap Rijks.

Foto: CHIO Rotterdam

Ander Nieuws

  • Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 maart 2023
    Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 maart 2023
  • Wisseling proeven Paardrijden.nl
    Wisseling proeven Paardrijden.nl
  • In Memoriam: Henk Richardson
    In Memoriam: Henk Richardson