­ KNHS/FNRS Springcompetitie: springplank naar de wedstrijdsport - KNHS

KNHS/FNRS Springcompetitie: springplank naar de wedstrijdsport

Geplaatst op 10 maart 2017 in Springen

Op zondag 12 maart strijden bijna 50 ruiters van FNRS-ruitersportcentra uit heel Nederland in de finale van de KNHS/FNRS Springcompetitie. In de Peelhal van Indoor Brabant worden de finalewedstrijden in drie categorieën verreden: S40, S60 en S80. De eerste twee prijswinnaars per categorie winnen behalve de eeuwige roem ook een springclinic van Egbert van Roekel op het KNHS-centrum in Ermelo.

De Springcompetitie voor manegeruiters bestaat nu 5 jaar. Het concept bewijst een springplank te zijn naar de reguliere wedstrijdsport. Neem het voorbeeld van de inmiddels veertienjarige Dana Gosen uit Geldrop. In 2015 reed ze zich in de prijzen in de finale van de FNRS Springcompetitie.

“Toen ik zeven jaar oud was hebben mijn ouders mij ingeschreven voor de beginnerslessen bij Ruitersportcentrum Manege Meulendijks. Toen ik negen jaar oud was ben ik begonnen met  springlessen. Al snel wilde ik nog vaker paardrijden en ben ik vier keer per week gaan lessen. Drie keer per week op Valentino in de manegeles en een vierde keer met een wisselende manegepony in de ponyclubles van 'de Geldropse Jagertjes' bij ons op de manege. Met Valentino heb ik ook de finale van de Springcompetitie op Indoor Brabant gereden. Na afloop van de springcompetitie in 2015 heb ik inmiddels drie paarden aangeboden gekregen om te rijden. Nu rijd ik nog steeds op dezelfde plek, maar heb ik drie startpassen en ga ik bijna ieder weekend op wedstrijd.  In februari  heb ik meegedaan aan de Brabantse kampioenschappen springen in de klasse L,” vertelt Dana.

Merel van Kooten, lid van het KNHS Springforum en werkzaam bij RSC Manege Meulendijks, herkent deze trend. “Met dank aan de populariteit van de Springcompetitie is de frequentie van onze springlessen in een paar jaar tijd verhoogd van 1 naar 6 per week. Niet alleen zie je toename in de belangstelling voor de springlessen, de Springcompetitie realiseert ook een vloeiende doorstroom naar de wedstrijdsport. Er is een groep talentvolle manegeruiters dat het maximale uit zichzelf haalt en ook echt traint als een sportruiter.
Op een gegeven moment heeft zo’n ruiter het maximale uit een manegepaard gehaald en is hij of zij toe aan een hoger niveau. Zo ook Dana, zij viel op als talentvolle springruiter en kreeg daardoor paarden van andere eigenaren ter beschikking om te rijden en uit te brengen op wedstrijden.
Doordat deze ruiters een paard of pony tot hun beschikking krijgen, kunnen ze doorstromen naar de KNHS-wedstrijdsport en toch blijven deelnemen aan de manege-activiteiten. Het behoud van en de binding met deze ruiters is iets waar Manege Meulendijks en veel andere ruitersportcentra naar streven.
Vanuit Manege Meulendijks bieden we een opleidingstraject aan om deze doorstroming te stimuleren, mits de ruiter en ook de ouder(s) beschikken over genoeg motivatie. Daarnaast is het van belang dat eigenaren van paarden deze ruiters de kansen blijven bieden om zich tot de hogere wedstrijdsport te kunnen ontwikkelen. Voor deze ruiters is de KNHS/FNRS Springcompetitie een goede opleiding en prestaties zijn echt een springplank naar de wedstrijdsport.“

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw ruitersportcentrum? Neem dan contact op met de KNHS Sportaanbiedersdesk op 0577-408290 of mail naar sportaanbiedersdesk@knhs.nl.

Foto's: Dana Gosen tijdens de finale van de Springcompetitie en de Brabantse kampioenschappen (Digishots)

Categorie: FNRS, KNHS-FNRS Springcompetitie, Sportaanbieders

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF