­ Koninklijke Erepenning voor Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging - KNHS

Koninklijke Erepenning voor Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging

Geplaatst op 24 april 2017

Op 12 april ontving het bestuur van de Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging de Koninklijke Erepenning uit handen van loco Burgemeester Karsten Klein van Den Haag, ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de vereniging. De Koninklijke Erepenning is een ereteken van de Koning speciaal voor verenigingen, stichtingen of instellingen en wordt alleen toegekend door de Koning. Het symboliseert het respect en waardering voor de vereniging.

Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging 1915 - 2015
Op 18 augustus 1915 werd de Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging opgericht en gevestigd in Den Haag.

Jacht- en terreinritten
De vereniging werd aanvankelijk opgericht met het doel jacht- en terreinritten te paard te organiseren.Het terreinrijden was de eerste vorm van paardensport, die bij de Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging beoefend werd door zowel ‘officieren‘ of wel militaire ruiters, als ‘burgerruiters’. Deze terreinritten, waaraan werd deelgenomen door 25-50 ruiters, hadden steeds bijzondere locaties als startpunt, zoals Paleis Huis ten Bosch of het Kurhaus hotel in Scheveningen, en trokken niet alleen veel publieke belangstelling, maar kregen ook altijd veel aandacht van landelijke dagbladen en sportkranten. De ritten van de Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging gingen door de natuurgebieden in en om ’s-Gravenhage.

Cross-country
Een logisch vervolg op het rijden door het terrein was de cross-country. Hierbij wordt tijdens een rit door het terrein gesprongen over natuurlijke hindernissen. Deze vorm van paardensport wordt vandaag de dag nog steeds als zelfstandige wedstrijd verreden, maar ook als een van de drie eventing onderdelen.
De beroemde cross-country over het Landgoed Voorlinden in Wassenaar was de eerste cross-country van Nederland en deze werd decennia lang met veel succes door de Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging georganiseerd.

Concours Hippique Den Haag
Vanuit de cross-country ontwikkelde de paardensport zich verder en werden het springen over hindernissen en vervolgens dressuur te paard nieuwe takken van paardensport. Ook hier toonde de Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging zich een paardensportvereniging avant la lettre door het organisaniseren van Concours Hippique Den Haag in het Haagse Westbroekpark, waar deze vormen van paardensport werden verreden.Vanaf begin 1900 tot ver na WO II was de Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging verantwoordelijk voor de organisatie van Concours Hippique Den Haag, dat steeds in augustus werd gehouden en altijd weer een groots evenement was. Vanaf 1986 werd Concours Hippique Den Haag / Benelux Open georganiseerd door de Stichting Concours Hippique Den Haag en was de Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging verantwoordelijk voor het programmaonderdeel dressuur.

Meijendel
Naast het jaarlijkse Concours Hippique Den Haag, dat een nationaal karakter had, werden vanaf de oprichting van de vereniging ook wekelijks regionale spring- en dressuur wedstrijden door de Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging georganiseerd. Aanvankelijk op de Paddocks bij Den Haag, later in Meijendel in Wassenaar. Ondanks het regionale karakter, waren de spring- en dressuur wedstrijden van de Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging in Meijendel beroemd in heel Nederland, mede door de unieke ligging van deze wedstrijdlocatie in dit uitgestrekte duin- en natuurgebied ten westen van zuidelijk Wassenaar en ten noorden van Den Haag. Daarnaast bood het feit dat de ondergrond van het wedstrijdterrein uit duinzand bestond, de eveneens unieke mogelijkheid om bijna de gehele winter door wedstrijden te kunnen verrijden.

Landgoed Waelsdorp
In 1998 verhuisde de Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging naar haar huidige wedstrijdlocatie op het Landgoed Waelsdorp aan de Waalsdorperlaan, tegenover de Renbaan Duindigt in Wassenaar. Heden ten dage is de Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging een moderne allround paardensportvereniging, die onder auspiciën van de KNHS spring- en dressuurwedstrijden voor leden en niet-leden organiseert. Op het landgoed Waelsdorp kan de Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging beschikken over een schitterend aangelegde springpiste van 80 x 80 mtr. een 20 x 60 dressuurrijbaan voorzien van een Agterberg bodem en een losrijterrein van 50 x 80 mtr.

Koninklijk Huis
De nauwe band met het Koninklijk Huis loopt als een lange rode draad door de geschiedenis van de
Zuid-Hollandsche Jachtvereeniging:
• Prins Hendrik was vanaf het begin regelmatig te gast bij de jacht- en terreinritten van de ZHJV
• Prinses Juliana was regelmatig te gast bij de wedstrijden van de ZHJV
• Prins Bernhard was Beschermheer van de ZHJV, èn fanatiek deelnemer aan de wedstrijden
• Stalmeester van de koningin Bischoff van Heemskerck was aanvankelijke vicevoorzitter en later voorzitter van de ZHJV, en was ook zelf fanatiek deelnemer aan de wedstrijden
• Prinses Beatrix was enthousiast amazone en regelmatig deelneemster aan de wedstrijden
• Prinses Irene was regelmatig deelneemster aan de wedstrijden van de ZHJV en won in 1954 zelfs de beker tijdens het door de ZHJV georganiseerde Concours Hippique Den Haag
• Prins Willem Alexander was regelmatig en fanatiek deelnemer aan de wedstrijden van de ZHJV op Meijendel
• Het Koninklijk Stal Departement traint jaarlijks in de periode van april tot september elke 2-3 weken met haar paarden, koetsen en het acht-span van de Gouden Koets voor de rijtoer op Prinsjesdag op de huidige ZHJV wedstrijdlocatie op Landgoed Waelsdorp
• De Koninklijke Marechaussee logeert elk jaar 2 weken voor Prinsjesdag met 50 ruiters en 50 paarden, die de Ere Escorte van de Koninklijke Marechaussee vormen, op de huidige ZHJV wedstrijdlocatie op Landgoed Waelsdorp om te trainen voor de rijtoer op Prinsjesdag.

 

Foto van links naar rechts:

 • Sonja Brok-Crone
 • Jan Thijsse
 • René Smit, voorzitter ZHJV
 • Karsten Klein, loco burgemeester Den Haag
 • Elvira Schouten, secretaris ZHJV
 • Jan van Pernis, penningmeester ZHJV
 • Alfons Veugelers

 

Ander Nieuws

 • Update Rhino uitbraak op concours Valencia
  Update Rhino uitbraak op concours Valencia
 • Beleef The Dutch Masters live
  Beleef The Dutch Masters live
 • Nicole den Dulk en Sanne Voets besten bij K&U wedstrijd De Meern
  Nicole den Dulk en Sanne Voets besten bij K&U wedstrijd De Meern