­ Laatste twaalf kampioenen gehuldigd bij KNHS Indoorkampioenschappen dressuur 2017 - KNHS

Laatste twaalf kampioenen gehuldigd bij KNHS Indoorkampioenschappen dressuur 2017

Geplaatst op 11 maart 2017 in Dressuur & Para

Twaalf kampioenen werden zaterdag 11 maart gehuldigd bij de KNHS Indoorkampioenschappen dressuur voor ponycombinaties. Het was het laatste van drie weekenden dressuursport in het Nationaal Hippisch Centrum. Nina van Rooij (Sint Michielsgestel) won twee titels op een dag. Marten Luiten (Winschoten) won zijn tweede gouden medaille binnen een week.

Eva Peters neemt titel mee naar Limburg

In de klasse B, categorie A/B was Eva Peters de beste met haar pony Mrina. Het verschil met de nummer 2 Kas Gorter was slechts vijfhonderdste procent. Ook nummer 3 eindigde, Kyra Hingstman op korte afstand van zilver en brons.
De 11-jarige Eva Peters uit het Zuid-Limburgse Horn werd een paar weken geleden Limburgs kampioen met Mirna, die ze mag rijden van Louis en Sabine van Stal Cuijpers. Met haar vorige pony Boyke werd Eva, lid van LR/PC Neer, indoor reserve kampioen in de klassen B en L1 categorie A. Nu dus ook kampioen van Nederland met haar veertienjarige pony.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap klasse B, categorie A/B, Harry’s Horse prijs
1. Eva Peters (Horn), Mirna (v.onb), 68.83%
2. Kas Gorter (Luttenberg), Daisy (v.Nord-Star), 68.78%
3. Kyra Hingstman (Westerbork), Job (v.onb), 68.39%


Rowena Walstra nu Fries en KNHS-kampioen

“Goed trainen en vaak rijden”, is volgens Rowena Walstra waarom ze met haar schimmelpony BG Divo Domani kampioene is geworden in de klasse B, categorie C. “Ik train samen met mijn moeder. Mijn pony is een ruin van zes jaar. Hij is nu twee jaar onder het zadel en niet altijd even lief, een beetje ondeugend. Ik wil dressuur blijven rijden en goed trainen voor het L. Misschien kan ik dan komende zomer weer kampioen worden.” Na de titel in Friesland won Rowena (11 jaar) de KNHS-Indoortitel in Ermelo.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap klasse B, categorie C, Dijkgraaf-Reinders prijs
1. Rowena Walstra (Franeker), BG Divo Domani (v.Easter Mountain Didly Do), 67.22%
2. Lize van den Heuvel (Venlo), Hopstein Diamond (v.onb), 66.89%
3. Myrne Lutters (Liessel), Kimberley (v.onb), 66.78%


Nina van Rooij’s medailles gaan in de familie-prijzenkast

“Ik kan het nog niet beseffen”, zegt kampioene Nina van Rooij vlak voor de prijsuitreiking van de klasse B, categorie DE. Eerder op de dag werd de negenjarige amazone al gehuldigd als winnares van de klasse L2, AB met First Flight. In de klasse B/DE was haar pony Amigo de partner in het kampioenschap.

“Thuis hebben we één hele grote prijzenkast, daar gaan mijn medailles in”, lacht Nina. Haar vader Arthur en zus Evi hebben al vele prijzen en titels gewonnen. Nu komen daar de twee gouden medailles van Nina bij. “Vorige week was Evi zesde en ben ik nu de beste van de familie”. Haar moeder helpt voorafgaand aan de prijsuitreiking. Vader Arthur is al met Evi naar Indoor Brabant, die daar later vandaag zal starten. “Vandaag was mijn laatste wedstrijd met First Flight. Die gaat nu door naar mijn zusje. Net als First Flight is ook Amigo eerst door Evi gereden. Zij was Z2/D kampioene met hem. Ik ben zelf ook al twee keer kampioen geweest en we hebben al op de Hippiade gewonnen met het viertal. Ik vind Amigo en First Flight allebei makkelijk om te rijden. Ik ga maandag met een naar de club en de ander rijd ik thuis. Dinsdag is rustdag en woensdag gaan we weer naar de club. Daarna rijd ik ze weer op vrijdag. Op de rustdagen gaan ze wel in de stapmolen of worden ze gelongeerd.” Op de vraag wat Nina gaat doen als ze thuis komt, antwoordt ze. “Drinken! Alleen weet ik nog niet wat.”


Uitslag KNHS Indoorkampioenschap klasse B, categorie D/E, Luzac prijs
1. Nina van Rooij (Sint Michielsgestel), Amigo (v.onb), 67.78%
2. Nikita van Delzen (Berkel en Rodenrijs), Blommerschots Rolex (v.Nia Domo’s Bolero), 67.67%
3. Britt de Rijk (Eemnes), Kinghs Beauty Esperanza (v.Heitrak’s Marvin), 67.00%

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap klasse L2, categorie A/B, Pavo prijs
1. Nina van Rooij (Sint Michielsgestel), First Flight (v.Lindehoeve’s Elegant), 69.22%
2. Jonne Liefhebber (Hei- en Boeicop), Charley van de Hoge Dennen (v.onb), 67.22%
3. Marcella Berends (Emmer-Compascuum), Himmeren’s Goodtopaas (v.Wheemhoeve’s Robbin), 66.11%


Goede score voor Mila Backbier en Devon DH in L1/AB

Mila Backbier werd kampioene met Devon DH in de klasse L1, categorie A/B met een mooie score van 71 procent. Winnen is de combinatie wel gewend. Ze waren als Brabants kampioenen dit seizoen in het L1 en vorig jaar succesvol in de B met een achtste plaats op de Hippiade.

Mila Backbier is lid van LR/PC Taxandria uit Diessen en rijdt Devon DH. Ze worden getraind door Meike Kroot, de voormalige amazone en eigenaresse van Devon DH. De juryleden waardeerden de proef van Mila en Devond DH proef tijdens het Indoorkampioenschap met 71 procent. Een prachtige score. Ook nummer 2, Kiënna Kooiman en Henshof Fernando, wist de drie juryleden te imponeren getuige de 70.17 procent die in de uitslag staat.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap klasse L1, categorie A/B, Divoza prijs
1. Mila Backbier (Lage Mierde), Devon DH (v. De Sprinter Van De Hoge Heide), 71.00%
2. Kiënna Kooiman (Velden), Henshof Fernando (v.Henshof Rafael), 70.17%
3. Marit Arts (Drempt), Twinkel (v.onb), 67.28%


Anique Frans en Socky kampioenen L1, C

Net als haar grote voorbeeld Marieke van der Putten werd Anique Frans KNHS Indoorkampioen 2017. Met haar prachtige pony Mister Sock’s was Anique de beste in de klasse L, categorie C.

Anique Frans mocht uit handen van KNHS-bestuurslid Max Bentum de Felix Hippische Juristen prijs ontvangen als winnares van de klasse L1, categorie C. In december reed Anique de finale van de Felix Accountants Dressuurcup. Daarna werd ze Kring- en Regiokampioen. Anique’s pony Mister Sock’s heft op de stal de roepnaam Socky. Het doel is om in de klasse Z te gaan rijden. Marieke van der Putten, drie weken geleden KNHS Indoorkampioen in de Zware Tour, is het grote voorbeeld van Anique.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap klasse L1, categorie C, Felix Hippische Juristen prijs
1. Anique Frans (IJsselmuiden), Mister Sock’s (v. Ruska Gwyndaf), 69,89%
2. Helène Louwerse (Gapinge), Twister (v.onb), 69.50%
3. Ilse de Wilde (Andel), Free Columbine (v.Markeres Nero), 68.83%


Caeley Althuizen: “Hele mooie afsluiting van het seizoen”

“Heel mooi.” Dat zegt de kampioene van de klasse L1 in de categorie DE, Caely Alhuizen uit Deurne. “Ik had het nooit verwacht. Dit is wel een hele mooie afsluiting van het indoorseizoen.”

“Dit is de eerste pony waarmee ik dit heb kunnen bereiken. Vorig jaar hebben we al meegedaan aan de Hippiade. Happiness HS is in december 2015 zadelmak gemaakt en nu vijf jaar oud. Het is echt een hele goede pony. Hij is met 1.56,5 wel echt aan de maat. Eigenlijk is het een foutje. Zijn moeder is een paard, zijn vader een pony. Happiness HS kan alles. Ik spring ook met hem. Op de Brabantse kampioenschappen werden we derde en mochten we net niet naar Ermelo. Ik ben 16 en zal nog een seizoen bij de pony’s rijden. Dan zal Happiness HS verkocht worden en ga ik verder bij de paarden.”

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap klasse L1, categorie D/E, Hartog Lucerne prijs
1. Caeley Althuizen (Deurne), Happiness HS (v.Castenrayseweg Amaretto), 71.17%
2. Tiana Theil (Gangelt), Reitlands Rin Tin Tin (v.Stukhuster Ricardo Go For Gold), 67.50%
3. Kayleigh Laarhoven (Nieuw Vennep), Molenhorn's Mario K (v.Wengelo's Ricardo), 64.50%


Uitslag KNHS Indoorkampioenschap klasse L2, categorie A/B, Pavo prijs
1. Nina van Rooij (Sint Michielsgestel), First Flight (v.Lindehoeve’s Elegant), 69.22%
2. Jonne Liefhebber (Hei- en Boeicop), Charley van de Hoge Dennen (v.onb), 67.22%
3. Marcella Berends (Emmer-Compascuum), Himmeren’s Goodtopaas (v.Wheemhoeve’s Robbin), 66.11%

 

Spannende strijd in L2 categorie C, Gwendolyn Krieger wint

Gwendolyn Krieger besliste de spannende klasse L2, categorie C in haar voordeel met de fraaie vospony Heidepeel’s Constantijn. Het verschil met zilver en brons was slechts 0,06 en 0,17 procent. Na de Hippiade titel in de klasse B vorig jaar de tweede grote titel voor Gwendolyn en haar vijfjarige ruin.

Met Heidepeel’s Constantijn, die ze als driejarige op de hengstenkeuring kocht, veroverde Gwendolyn vorig jaar het brons in de KNHS Divoza Cup voor vierjarige dressuurpony’s. Een hele prestatie als C-ruin tussen de D-dekhengsten. Na de titels in de kring, de regio en op de Hippiade 2016 in de klasse B categorie C bewezen ze tijdens het KNHS Indoorkampioenschap weer hun klasse. Al was het verschil met de nummers 2 en 3 klein.
Gwendolyn (12 jaar uit Dalfsen) heeft al veel successen op haar naam staan. Ze was met A en B pony’s al zes keer regiokampioen in Overijssel en tweemaal Hippiade-kampioen met het viertal, waarvan ze kopamazone was.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap klasse L2, categorie C, Divoza prijs
1. Gwendolyn Krieger (Dalfsen), Heidepeel’s Constantijn (v.Equus Raspoetin), 64.06%
2. Maud van Walstijn (Hengelo Gld), Igor (v.onb), 64.00%
3. Yan Yan Moorman (Fijnaart), Sundowner (v.Eyarth Tayma), 63.89%


Marten Luiten’s droom komt uit

“Je droomt er wel van om dubbel kampioen te worden, dan is het natuurlijk heel mooi dat het lukt en dan ook nog met een score van 72.61%.” De droom van Marten Luiten kwam uit. Na de titel in de hoogste klasse vorige week, won Marten met de vijfjarige Goldwin's Hoeve’s Valerion de titel in het L2/DE.

“Goldwin’s Hoeve’s Valerion is een hele fijne pony. Hij wordt dit jaar vijf. Vorig jaar wonnen we zilver in het KNHS Divoza kampioenschap voor jonge dressuurpony’s en hadden we brons op de Hippiade in het L2. Nu dus goud. Omdat hij op 1 april pas in het M1 mag starten, zijn we nu in het L2 gestart. Zo gauw het kan ga ik over naar het M1.”
De Gymnasuim-leerling uit Winschoten antwoordt diplomatiek op de vraag welke van zijn pony’s, de oudere Movie Star of Valerion, de beste is. “Het zijn allebei fijne pony’s om te rijden met een super karakter. Het maakt mij niet uit.”
Ruim vier procent was het verschil tussen Luiten, ook Gronings kampioen, en Brabants kampioene Romy Bertelink die met de New Forest pony Wielbraek’s Firefly het zilver won. Danique van der Heijden deed voor Brabant goede zaken met de bronzen medaille.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap klasse L2, categorie D/E
1. Marten Luiten (Winschoten), Goldwin's Hoeve's Valerion (v.Valerio), 72.61%
2. Romy Bertelink (Eindhoven), Wielbraek’s Firefly (v.Sulaatik’s Versaille), 68.50%
3. Danique van der Heijden (Veldhoven), Alexandro D.J. (v.Kantje’s Armando), 68.50%


Esther Postmus: “Een dag om nooit meer te vergeten”

“Totaal niet verwacht” is de bescheiden reactie van de Friese amazone Esther Postmus, na haar winst in de klasse M1, categorie DE. “In de training liep Jort al fijn, maar je weet nooit wat de concurrentie doet.”

De jury was content met de proef van Postmus en haar fraaie, grote palomino pony Jonkers’ Jort. “Toch hadden we nog net iets teveel spanning in de proef”, vond Esther. Over de kwaliteiten van haar pony is ze duidelijk. “Hij heeft een fijne galop en een ruime stap. Daar scoort hij op.” Postmus rijdt Jort nu twee jaar en is in de klasse L1 met hem begonnen. “Ik hoop nog met succes in de M2 en het Z te kunnen rijden.” Begeleiding krijgt de combinatie van Ilke Ruiter en Iekje Baron. “Die laatste was er vandaag bij tijdens het losrijden. Dat gaf veel steun. Dat nam veel spanning weg bij mij.” Vader Postmus is blij. “Een topdei”, klinkt het in onvervalst Fries. Een topdag! Esther besluit: “Ongelooflijk. Een dag om nooit meer te vergeten.”

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap klasse M1, categorie D/E, Pikeur prijs
1. Esther Postmus (Ee), Jonkers' Jort (v.Klein Roderijs Cocktail), 67.17%
2. Janice Timmermans (Wehl), G G Hotshot (v.Lamento III), 66.72%
3. Fleur Versluis (Kamperland), Irco (v.Idzard), 66.39%


Goud en brons voor succesvolle Marcella Berends

Na het brons in de klasse L2, categorie AB deed Marcella Berends het in het M1/M2, AB nog beter met de gouden medaille. Niet voor niets dat de medaille de lucht in ging tijdens de ereronde met haar pony Snelstable’s Gameboy.

De erelijst van de elfjarige Marcella Berends kan tijdens de KNHS-Indoorkampioenschappen aangevuld worden met een bronzen en een gouden medaillle. En die erelijst is al enorm. Zo won Marcella dit jaar het Drents kammpioenschap in het M2, wonnen ze de Kür op Muziek bij IICH Groningen, wonnen vorig jaar brons op de Hippiade in het M, zilver op het Indoorkampioenschap in 2016 en waren ze vorig jaar kampioen bestgaande rijpony bij het Welsh stamboek.
Naast de steun van haar familie was ook instructeur Henk Robben meegekomen naar Ermelo. Marcella wil zo hoog mogelijk rijden en opgenomen worden in het kader. Haar grote voorbeelden zijn Edward Gal en Hans Peter Minderhoud.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap klasse M1/M2, categorie A/B, Divoza prijs
1. Marcella Berends (Emmercompascuum), Snelstable’s Gameboy (v.Wildzang’s Sultan), 68.89%
2. Britt Daamen (Maaseik), Twister (v.onb), 67.22%
3. Anne-Sophie Sueters (Alphen aan de Rijn), Zilver (v.onb), 64.67%


Eerste titel voor Micky Schelstraete

“Dit is de eerste keer dat ik Nederlands kampioen ben. Ik wil het al heel lang en nu is het dan eindelijk gelukt.” Micky Schelstraete won de klasse M2, categorie DE met de prachtige hengst Cappuccino Royale G. “Morgen weer naar Indoor Brabant voor een springclinic. Ik kan niet kiezen, vind springen en dressuur allebei leuk.”

“Dit is echt heel leuk dat ik win. Vorig jaar was ik tweede op de Hippiade, in het springen. Kampioen was ik nog nooit. Ik heb op de Brabantse kampioenschappen ook meegedaan in het M-springen. Ik mag nu ook Z starten”, vertelt de veelzijdige Micky. De titel gaat mee naar Gemonde, maar het verschil was slechts een half procent met de nummer 2 Bo van Nimwegen. “De verruimingen en de stap gingen heel goed in de proef”, kijkt Micky terug op de wedstrijd. “Het achterwaarts gaan en het aanspringen in galop konden beter. Ik heb ook maar net gewonnen.”
Naast Cappuccino Royale G rijdt Micky sinds een paar maanden op de bekende schimmel Elin’s Noncisdador en komt al internationaal uit. “Met hem is het doel om dit jaar in het A-kader te komen. Ik leer veel van hem. Daar heb ik ook veel aan als ik met Cappuccino rijdt. Ik krijg met Noncisdador les van Marlies van Baalen en met Cappuccino les ik bij Nicolet van Leeuwen.”

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap klasse M2, categorie D/E, Divoza prijs
1. Micky Schelstraete (Gemonde), Cappuccino Royale G (v.Casino Royale K), 69.67%
2. Bo Van Nimwegen, (De Meern), Balotelli High Pleasure (v.Benetton S), 69.17%
3. Merel Kuiper (Holtheme), Dailan du Bois (v.Don Cremello Du Bois), 68.44%

Klik hier voor alle uitslagen

Foto: Nina de Rooij en Amigo (www.digishots.nl)

Ander Nieuws

  • Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
    Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
  • Verslag dressuurforum 27 februari 2023
    Verslag dressuurforum 27 februari 2023
  • Dinja van Liere tweede in wereldbekerwedstrijd Den Bosch
    Dinja van Liere tweede in wereldbekerwedstrijd Den Bosch