­ Madeleine Witte-Vrees vijfde in wereldbekerfinale dressuur - KNHS

Madeleine Witte-Vrees vijfde in wereldbekerfinale dressuur

Geplaatst op 02 april 2017 in Dressuur & Para

Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) is met haar hengst Cennin met een nieuw persoonlijk record als beste Nederlander op de vijfde plaats geëindigd in haar eerste FEI Wereldbekerfinale dressuur. Witte-Vrees bleef landgenoot Edward Gal 0.124 procent voor. De ruiter uit Oosterbeek vond zich met de hengst Glock’s Voice in de uitslag van de Wereldbekerfinale terug op de zesde plaats. De wereldbeker ging als verwacht naar de Duitse Isabell Werth en de merrie Weihegold.

“Dik tevreden”, is de reactie van Madeleine Witte-Vrees na haar vijfde plaats in de Wereldbekerfinale in Omaha in de staat Nebraska. “Cennin is een fantastisch paard met een gouden karakter, echt geweldig. Dit was mijn eerste grote internationale kampioenschap. Dat het dan lukt om in de top vijf te eindigen is fantastisch. Ik wist dat Cennin een van de beste paarden ter wereld was en dat heeft hij hier ook echt bewezen. En ik vind dat niet alleen, ik hoor hier heel veel trainers en mensen die dat ook vinden.” Voor Witte-Vrees was het resultaat in de finale van het indoorseizoen een bevestiging. “Cennin heeft de hele winter constant gescoord. Dat we vandaag met een record van meer dan 79 procent afsluiten is prachtig. Het kon gewoon niet beter. Ik heb ik in de laatste lijn van de Kür nog serieus gas gegeven in de uitgestrekte galop. Daardoor kwamen we iets voor op de muziek en dat kostte wat punten. Bij binnenkomst in de hal, waar toch 17.000 mensen in kunnen, vond Cennin het best nog wel spannend. Maar het is zijn gouden karakter dat hem er door heen haalt. Er staat ons nog meer te wachten. Dat weet ik na deze finale. Dit was gewoon top.”

Edward Gal (Oosterbeek) moest na de vierde plaats in de Grand Prix op donderdag twee plaatsen toegeven in de finale. “Het eerste stuk van de proef ging fijn. Het voelde ook goed. Totdat ik aangaloppeerde. Toen sprong Glock’s Voice een paar keer om en kregen we een hapering in de pirouette. Dat zijn fouten die de jury ons zwaar aanrekende. Zonder die foutjes had ik ook ruim boven de 80 procent kunnen scoren.” Gal had wel een verklaring voor de fouten. “Voice werd wat druk omdat het publiek al een paar keer applaudisseerde tijdens de proef. Dat is harstikke leuk natuurlijk en dat zijn we hier in Europa eigenlijk niet gewend. Voice dacht dat hij op een hengstenshow was en toen raakte ik de controle iets kwijt. Toch voel ik dat hij nog steeds beter wordt, het voelde gewoon fijn.” Het resultaat was de zesde plaats voor Gal, die in 2010 in Las Vegas de Wereldbeker won. Toen met de hengst Totilas. 

Bondscoach Rien van der Schaft (Apeldoorn) was heel tevreden over de verrichtingen van zijn Nederlandse combinaties. “Madeleine en Cennin hebben buitengewoon goed gepresteerd. Ik vind het heel mooi om te zien dat ze elke wedstrijd vooruitgang boeken. Het is echt een heel veelbelovende combinatie. Dat was echt goed. Het drafwerk en de piaffe/passage van Edward Gal en Glock’s Voice waren nog beter dan in de Grand Prix, maar helaas kregen ze in de pirouette een fout en dat kost veel punten, anders hadden ze zeker hoger gestaan. Dit was een goede finale. Ik kijk er heel tevreden op terug.”

Uitslag FEI Wereldbekerfinale Dressuur, Kür op Muziek
1. Isabell Werth (Dui), Weihegold (v.Don Schufro). 90.
2. Laura Graves (USA), Verdades (v.Florett As), 85.307%
3. Carl Hester (GBR), Nip Tuck (v.Don Ruto), 83.757%
4. Judy Reynolds (Irl), Vancouver K (v.Jazz), 79.5715
5. Madeleine Witte-Vrees (Schijndel), Cennin (v.Vivaldi), 79.046%
6. Edward Gal (Oosterbeek), Glock’s Voice (v.De Niro), 78.921%

Klik hier voor de volledige uitslag

 Voor wie de highlights van de Wereldbekerfinales graag (nog eens)wil zien. De enige echte paardenzender Horse & Country TV zendt ze uit:
Hoogtepunten van de FEI World Cup springen zijn te zien op 8 april om 21:00 uur
De beste momenten van de FEI World Cup dressuur zijn te bewonderen op 9 april om 21:00 uur
Voor KNHS-leden is er een speciale Ledenactie om met korting te kunnen genieten van Horse & Country TV

Foto's: Dirk Caremans, www.hippofoto.be

Ander Nieuws

  • Dressuurtop TeamNL traint in Ermelo *Met Video*
    Dressuurtop TeamNL traint in Ermelo *Met Video*
  • Leren paardrijden: aanleuning en nageeflijkheid
    Leren paardrijden: aanleuning en nageeflijkheid
  • Rixt van der Horst: "Jaar langer trainen, betekent ook een jaar extra kosten"
    Rixt van der Horst: "Jaar langer trainen, betekent ook een jaar extra kosten"