­ Marc Houtzager derde in Grote Prijs Rotterdamse Haven - KNHS

Marc Houtzager derde in Grote Prijs Rotterdamse Haven

Geplaatst op 25 juni 2017 in Springen

Regerend Nederlands kampioen Marc Houtzager (Rouveen) was op de derde plaats in de Longines Grote Prijs van de Rotterdamse Haven de beste Nederlandse ruiter. Harrie Smolders (Lage Mierde) eindigde met Don VHP als vijfde, eveneens met een foutloze barrage. De Zweed Peder Fredricson was de snelste van de acht combinaties in de barrage en won de hoofdprijs van het CHIO.

“Ik heb denk ik nog nooit zo’n snelle barrage gereden”, vertelt Marc Houtzager. Toch kwam hij met zijn toppaard Sterrehof’s Calimero aan de finish 0.44 seconde tekort om de Zweed Peder Fredricson, winnaar van Olympisch zilver in Rio de Janiero, van de winst af te houden. “Het kon gewoon niet harder”, lacht Houtzager. “Het ligt zo dicht bij elkaar. Met Sterrehof’s Calimero verlies ik tijd in de lucht.”
Zowel in het basisparcours als in de barrage sprong Sterrehof’s Calimero huizenhoog over de hindernissen. “Dit had ik wel weer nodig. Vrijdag in de landenwedstrijd reed ikzelf niet goed genoeg (4 en 8 strafpunten, red). Ik was daar flauw van. Dat mag gewoon niet gebeuren. Vandaag sprong Calimero geweldig. Het is gewoon een van de beste paarden van de wereld. Ik denk dat ik op de goede weg ben voor het EK in augustus.”

Ook Harrie Smolders lijkt na de vijfde plaats in de Grote Prijs en twee foutloze omlopen in de landenwedstrijd met Don VHP Z op weg naar het Europees kampioenschap. In de barrage zette de Brabander met zijn grote hengst alles op alles om op het podium te komen, maar moest vier hele snelle paarden voor zich dulden. “Dit was geen barrage waarin ik met Don VHP Z het verschil kon maken. Dat kan ik door oxers schuin te springen bijvoorbeeld. De paarden voor mij hebben gewoon meer grondsnelheid”, verklaart Smolders zijn vijfde plaats. “Don heeft super gelopen en geen fout gemaakt deze week. Het is een van de meest constante paarden op dit niveau.” Naast Don heeft Smolders ook nog Emerald waarmee hij in de race is voor het EK. “Ik ga komende week met de eigenaren en Rob Ehrens overleggen hoe we komende weken verder gaan.”

De Grote Prijs van de Rotterdamse Haven kreeg een fantastische ontknoping met een barrage waarin spanning verzekerd was met absolute topcombinaties. “De barrage had voor iedereen dezelfde lijnen. Dan komt het op snelheid aan. De hele wedstrijd was super gebouwd. De barrage moet niet te zwaar zijn, als het eerste parcours al heel moeilijk is”, legt Houtzager uit, die in Rotterdam de laatste jaren tot topprestaties komt. In 2012 wist hij de Grote Prijs te winnen, vorig jaar was hij zesde. “Ik weet niet waarom ik hier zo goed rijd. Het CHIO is een topconcours. Ook dit jaar zijn er weer verbeteringen gedaan. Daarom rijden hier ook de beste ruiters en is de sport fantastisch.”

Uitslag Longines Grote Prijs van de Rotterdamse Haven, 1.60m
1. Peder Fredricson (Zwe), H & M All In (v.Kashmir van Schuttershof), 0 – 0, 40.15 sec
2. Cian O’Connor (Irl), Good Luck (v.Canturo), 0 – 0, 40.46 sec
3. Marc Houtzager (Rouveen), Sterrehof’s Calimero (v.Quidam de Revel), 0 – 0, 40.59 sec
5. Harrie Smolders (Lage Mierde), Don VHP Z (v.Diamant de Semilly), 0 – 0, 42.22 sec

Klik hier voor de volledige uitslag

Foto: Marc Houtzager en Sterrehof's Calimero (www.hippofoto.be)

Ander Nieuws

  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
  • Finale KNHS-Hartog Trophy op 17 december in Bunschoten
    Finale KNHS-Hartog Trophy op 17 december in Bunschoten