­ Nationale Sportweek: aandacht voor sport en bewegen - KNHS

Nationale Sportweek: aandacht voor sport en bewegen

Geplaatst op 17 september 2017

In de Nationale Sportweek, van 9 tot en met 17 september, staan er vijf thema’s centraal over de maatschappelijke waarde van sport. In het vijfde en laatste thema is er aandacht voor sport en bewegen. Paardensporters worden zich er steeds meer van bewust dat je fijner kunt paardrijden en beter kunt presteren als je een fitte ruiter bent. Nieuwe vormen van paardensport zoals Ride&Run en Ride&Bike maken het mogelijk om ook samen met niet-paardensporters actief te zijn in de buitenlucht en deel te nemen aan leuke evenementen. Speciaal voor manegeruiters is er de Zitcompetitie waar een goede zit, de basis van goed leren paardrijden, centraal staat.

Ruiterfitheid
Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor fitheid van de ruiter. Om een paard optimaal te kunnen laten presteren is het belangrijk dat je als ruiter volledige controle hebt over je eigen lichaam en dat van het paard. Fysieke en mentale balans zijn onontbeerlijk voor een goede prestatie. Op heel veel maneges en ook tijdens de Zomerinstructieweken wordt er dan ook aandacht besteed aan ruiterfitheid. Wil je meer weten over ruiterfitheid of deze lessen aanbieden op je eigen manege of vereniging? Volg dan de module Ruiterfitheid.

Ride&Run en Ride&Bike
Veel ruiters lopen ook hard om goed in conditie te blijven. Tijdens Ride&Run komen recreatie en sport op ludieke wijze samen. Meedoen en het werken aan je fitheid is het belangrijkste. De invulling is simpel: een team bestaande uit een ruiter te paard en één of twee hardlopers/mountainbikers leggen gezamenlijk een vooraf uitgezette, onverharde route af van 5, 10 of 20 kilometer (5 en 10k rennen, 20k fietsen). Deze nieuwe vorm van teamsport is erg populair bij ruiters. Inmiddels zijn er vele initiatieven door het hele land. De KNHS en Bit organiseren regelmatig samen een groot Ride&Run event. 28 oktober 2017 vindt dit sportieve evenement alweer voor de vijfde keer plaats, met dit keer als locatie Hippisch Centrum Deurne. Meer weten en meedoen? Kijk op www.rideandrun.nl.

Zitcompetitie
Omdat een goede zit de basis is van goed leren paardrijden, is de Harry's Horse Zitcompetitie in het leven geroepen. De competitie is in de afgelopen 12 jaar uitgegroeid tot een begrip. De winnaars per categorie mogen zich een jaar lang “Bestzittende Manegeruiter van het jaar” noemen. Tijdens de Zitcompetitie worden proeven gereden die zijn ontwikkeld voor deze competitie. De FNRS Juryleden letten op de houding en zit van de ruiter en zij geven hiervoor een cijfer van 1 tot en met 10. Deze cijfers worden gegeven aan de hand van verschillende onderdelen. Meer informatie: www.knhs.nl/zitcompetitie.

Categorie: nationale sportweek, ruiterfitheid, Ride&Run, Zitcompetitie

Ander Nieuws

  • Open Manegedagen van 17 t/m 26 september 2021
    Open Manegedagen van 17 t/m 26 september 2021
  • Open Manegedagen van 18 t/m 27 september 2020
    Open Manegedagen van 18 t/m 27 september 2020
  • Open Manegedagen 'Welkom op de manege van 18 t/m 27 september 2020'
    Open Manegedagen 'Welkom op de manege van 18 t/m 27 september 2020'