­ Nationale sportweek: aandacht voor sport voor mensen met een beperking - KNHS

Nationale sportweek: aandacht voor sport voor mensen met een beperking

Geplaatst op 15 september 2017

In de Nationale Sportweek, van 9 tot en met 17 september, staan er vijf thema’s centraal over de maatschappelijke waarde van sport. Sport is voor iedereen. In het vierde thema is er aandacht voor ‘Sport voor mensen met een beperking’. Paardensport leent zich hier uitstekend voor. Ontzettend veel mensen met een beperking genieten van de paardensport, dit is soms zelfs onderdeel van een revalidatieplan.

Mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking kunnen op een groot aantal maneges terecht. Een bijzondere locatie is FNRS-ruitersportcentrum Manege Balans in Dreischor. Hier wordt naast reguliere paardensport ook therapeutisch paardrijden aangeboden aan voor minder valide kinderen en volwassenen. Ook kinderen en volwassenen met gedragsproblemen en gedragsstoornissen kunnen er terecht voor paardrijlessen en begeleiding. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er wordt geprobeerd deze klanten volledig te integreren tussen de valide ruiters.

Ook voor revalidatie kan het paardrijden geschikt zijn. Daarvoor kun je ook bij Manege Balans terecht, nadat je overleg hebt gehad met je eigen therapeut. Samen met de paarden maken mensen contact, rust en ritme om evenwicht in het leven te (her)vinden. Elke cliënt reageert op zijn of haar eigen manier hierop, ook de paarden hebben hun eigen reactie, zijn begripvol en een spiegel van ons gedrag.

Manege Balans biedt mensen met een beperking of gedragsstoornis ook mogelijkheden voor logeren of dagbesteding. Er is een speciaal vakantiehuis daarvoor ter beschikking. Verder vind je er een kinderboerderij en knuffelpony’s.

Meer weten over rijden met een beperking?
Therapeutisch paardrijden en huifbedrijden (voor wie niet op een paard kan zitten) zijn bekende vormen van aangepast paardensporten. Maar je kunt ook in het bos rijden, dressuur rijden, mennen of voltigeren. Wie een beperking heeft en graag aan paardrijden wil doen kan terecht bij FPG- of FNRS-maneges (zie hieronder). Zij hebben geschikte paarden en gespecialiseerde instructeurs. Een beperking hoeft je ambities overigens niet in de weg te staan: Nederland heeft zeer succesvolle ruiters en amazones die tot op het hoogste niveau, de Paralympische Spelen, bij de wereldtop horen. Lees meer over de mogelijkheden voor paardrijden met een beperking.

FNRS
Een aantal FNRS-ruitersportcentra heeft een samenwerkingsverband met een FPG-vereniging, op andere kunnen ruiters met een (lichte) beperking meedoen aan de manegelessen. Neem contact op met een FNRS-manege om te vragen welke mogelijkheden er zijn.
Overzicht FNRS-bedrijven  

KNHS
Als paardensportbond maakt de KNHS wedstrijden mogelijk voor paardensporters met een beperking. Dat kan vaak binnen de reguliere wedstrijdsport met een dispensatie, voor ruiters met een lichamelijke en/of visuele beperking zijn er ook speciale wedstrijden voor para-sporters. 
Meer over aangepast sporten in wedstrijdverband

Categorie: nationale sportweek, Therapeutisch paardrijden, aangepast sporten

Ander Nieuws

  • Leren paardrijden: Het correct rijden van wendingen
    Leren paardrijden: Het correct rijden van wendingen
  • Leren paardrijden: De hulpen
    Leren paardrijden: De hulpen
  • Open Manegedagen van 18 t/m 27 september 2020
    Open Manegedagen van 18 t/m 27 september 2020