­ Nationale sportweek: Aandacht voor sportiviteit en respect - KNHS

Nationale sportweek: Aandacht voor sportiviteit en respect

Geplaatst op 11 september 2017

In de Nationale Sportweek, van 9 tot en met 17 september, staan er vijf thema’s centraal over de maatschappelijke waarde van sport. Binnen de paardensport is ‘sportiviteit en respect’ - het thema van vandaag - misschien nog wel belangrijker dan bij welke sport dan ook. Je hebt immers te maken met een levend dier.

Een mooi praktijkvoorbeeld van een ruitersportcentrum waar veel respect is voor mens en dier, is Ponymanege Equito in Amstelveen. Deze kleinschalige ponymanege in een stedelijke omgeving heeft een hele duidelijke filosofie. Omgang met pony’s is goed voor het ‘kindwelzijn’. Het KNHS Young Leaders Program waaraan deze manege deelneemt, is hier een goed voorbeeld van: de samenleving waarin kinderen opgroeien verandert snel. De wereld van vandaag biedt veel kansen, maar brengt ook veel verwachtingen met zich mee. Er wordt verwacht dat jonge mensen regie kunnen voeren over hun eigen leven, flexibel kunnen schakelen, oplossingsgericht kunnen denken en uitstekend kunnen communiceren. De paardensport is buitengewoon geschikt om deze vaardigheden te ontwikkelen. De KNHS levert met het Young Leaders Program een prominente bijdrage aan de ontwikkeling van de jeugd op het gebied van sociale, mentale en maatschappelijke vaardigheden. In dit programma ontmoeten sport en de maatschappij elkaar. Deelnemers worden niet alleen fysiek uitgedaagd maar ontwikkelen tegelijkertijd waardevolle vaardigheden die bijdragen aan succesvolle deelname in de huidige maatschappij.

KNHS Ruiteropleiding
Ponymanege Equito draagt met het aanbieden van de KNHS Ruiteropleiding en daarbij behorende F-proeven niet alleen bij aan de (rijvaardige) ontwikkeling van kinderen, maar ook aan het welzijn van haar pony’s. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen: brons, zilver en goud. Bij het eerste onderdeel, brons, worden er lessen in dressuur, springen, voltige én western gegeven. Zo weten deelnemers gelijk welke discipline(s) ze leuk vinden en welke het beste bij hen past. Er hoort ook een boek bij met daarin alle informatie over de verzorging van paarden en hoe je met ze om moet gaan. Hier profiteren de pony’s natuurlijk ook van mee. Klik hier voor meer informatie over de KNHS Ruiteropleiding.

Veelzijdigheid troef
Bij Ponymanege Equito is er voor elke ruiter wel wat wils. Ze nemen deel aan de Harry’s Horse Zitcompetitie, de wat meer gevorderde ruiters kunnen er het KNHS Ruiterbewijs halen en er wordt gevoltigeerd. Ben je nieuwsgierig geworden naar deze leuke manege? Kom er dan een kijkje nemen tijdens de Open Manegedag op 16 september. Je kunt op deze dag op ruim 120 ruitersportcentra terecht om een kijkje te nemen en deel te nemen aan leuke activiteiten. 

Categorie: nationale sportweek, Open Manegedagen 2017, Young Leaders Program, Ruiteropleiding

Ander Nieuws

  • De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders
    De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders
  • 14 juni online inspiratiesessie KNHS Young Leaders Program
    14 juni online inspiratiesessie KNHS Young Leaders Program
  • Start nieuwe groep Young Leaders Program ‘Geef de jeugd een stem’
    Start nieuwe groep Young Leaders Program ‘Geef de jeugd een stem’