­ Nederlandse springruiters in finale van FEI Nations Cup™ *Update* - KNHS

Nederlandse springruiters in finale van FEI Nations Cup™ *Update*

Geplaatst op 28 september 2017 in Springen

De Nederlandse springruiters zijn er met glans in geslaagd de finale van de FEI Nations Cup™ te bereiken. Zaterdagavond wordt deze finale in Barcelona verreden. Voor een finaleplaats moesten de ruiters van bondscoach Ehrens vandaag, in het eerste onderdeel van dit finale weekend, in de top acht eindigen. Met slechts vier strafpunten voor het team lukte dat overtuigend.

UPDATE: Oorspronkelijk was Frankrijk ook met 0 strafpunten door naar de finale. Vierde ruiter Roger Yves Bost werd echter achteraf om reglementaire redenen gediskwalificeerd. Frankrijk kwam daardoor op vier strafpunten en gaat daarmee alsnog door. Bost zal waarschijnlijk zaterdag niet aan de start mogen komen.

Voor Nederland begon het slecht in Barcelona toen Athene, het paard van Aniek Poels, bij het uitladen uitgleed en niet fit genoeg bleek om aan de start te verschijnen. Gelukkig stond vijfde man Michel Hendrix klaar om in te vallen, maar uiteraard geen ideale start. Als eerste starter voor Nederland vandaag wist Jur Vrieling met VDL Glasgow van het Merelsnest deze mindere start om te buigen door een super foutloze ronde te rijden. Michel Hendrix begon met Baileys ook heel sterk, maar kreeg helaas in de driesprong aan het van het parcours twee springfouten. Derde combinatie Marc Houtzager met Sterrehof´s Calimero kreeg een fout op de achterste balk van de brede blauwe oxer hindernis 9, maar bleef verder foutloos. Slot ruiter Harrie Smolders is in topvorm dit seizoen. Met Don VHP Z liet hij er ook nu weer geen twijfel over bestaan en reed geweldig foutloos rond.

Tevreden bondscoach
Bondscoach Ehrens was zeer tevreden over zijn ruiters. “Het is een mooie start. Er stond een zwaar, maar heel mooi en fair parcours. Er waren veel lijntjes waarin je precies moest weten wat je wilde. Dat begon al direct in de lijn tussen hindernis één en twee en dat ging het hele parcours zo door. Gelukkig begon Jur voor ons direct goed met een magistrale nulronde. Michel reed ook heel sterk, maar kreeg helaas twee fouten in de moeilijke driesprong, die stond echt krap. Marc zat een keer net iets te stil waardoor hij op een brede oxer een fout kreeg. Als laatste starter voor ons kwam Harrie. Die deed weer precies wat hij moest doen, gewoon een top nulronde afleveren. Ik ben heel blij met het resultaat, we kijken uit naar de finale zaterdag.”

De beste acht teams gaan dus door naar de alles beslissende finale zaterdagavond. De overige teams komen morgenavond aan de start in de Challenge Cup. Zaterdag beginnen alle landen weer op nul strafpunten.

Uitslag eerste ronde FEI Nations Cup™

Geplaatst voor de finale:

 • Canada, 0 strafpunten
 • Nederland, 4 strafpunten met:
  Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Glasgow Vh Merelsnest, 0 strafpunten
  Michel Hendrix (Kessel Lb) – Baileys, 8 strafpunten
  Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof´s Calimero, 4 strafpunten
  Harrie Smolders (Lage Mierde) - Don VHP Z, 0 strafpunten
 • Verenigde Staten, 4 strafpunten
 • Frankrijk, 4 strafpunten
 • Duitsland, 4 strafpunten
 • Zwitserland, 8 strafpunten
 • België, 8 strafpunten
 • Zweden, 8 strafpunten

Programma en wedstrijdformule finale FEI Nations Cup™ Barcelona

 • Donderdag 28 september
  14.30 uur: Eerste ronde FEI Nations Cup™ Finale Springen

  Alle deelnemende teams doen mee, startvolgorde van de landen wordt bepaald door loting. De wedstrijd gaat over één manche en de resultaten van de beste drie combinaties per land tellen mee voor het klassement. De beste acht landen gaan door naar de alles beslissende finale op zaterdag. In geval van ex-eaquo op plaats 8, gelden de snelste tijden van de beste drie ruiters van het team. Het is een parcours direct op tijd, zonder barrage.
   
 • Vrijdag 29 september
  21.00 uur: FEI Nations Cup™ Finale Springen – Longines Challenge Cup
   
  Deze wedstrijd is voor de landen die op plek 9 en verder zijn geplaatst in de wedstrijd van donderdag. De wedstrijd gaat over één manche en de beste drie resultaten per team tellen mee. De startvolgorde van de landen is de omgekeerde volgorde van het resultaat uit de eerste ronde op donderdag. Het resultaat van de wedstrijd van donderdag telt niet meer mee, alle landen beginnen met een schone lei. Bij een gelijk aantal strafpunten zal er voor de eerste plaats een barrage worden gereden. De bondscoach bepaalt welke combinatie de barrage rijdt. De reservecombinatie (nummer 5) is onder bepaalde voorwaarden nog inzetbaar tot een uur voor aanvang van de rubriek, de startvolgorde binnen een team hoeft niet gelijk te zijn aan de startvolgorde op donderdag.

 • Zaterdag 30 september
  21.00 uur FEI Nations Cup™ Finale Springen. Final Competition

  Deze allesbepalende finale is voor de landen die op plek 1 tot en met 8 zijn geëindigd in de wedstrijd van donderdag. De wedstrijd gaat over één manche en de beste drie resultaten per team tellen mee. De startvolgorde van de landen is de omgekeerde volgorde van het resultaat in eerste ronde op donderdag. Het resultaat van de wedstrijd van donderdag telt niet meer mee, alle landen beginnen met een schone lei. Bij een gelijk aantal strafpunten zal er voor de eerste plaats een barrage worden gereden. De bondscoach bepaalt welke combinatie de barrage rijdt. De reservecombinatie (nummer 5) is onder bepaalde voorwaarden nog inzetbaar tot een uur voor aanvang van de rubriek, de startvolgorde binnen een team hoeft niet gelijk te zijn aan de startvolgorde op donderdag.

 • Zondag 1 oktober
  15.00 uur Longines Grote Prijs
  Grote Prijs van Barcelona, uitsluitend een individueel klassement.

Kijk voor meer informatie op www.csiobarcelona.com

Foto: Harrie Smolders en Don VHP Z door Hippofoto

Categorie: Nations Cup

Ander Nieuws

 • NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
  NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
 • Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 4, dag 2
  Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 4, dag 2
 • Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
  Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs