­ Nederlandse springruiters maken zich op voor FEI Nations Cup - KNHS

Nederlandse springruiters maken zich op voor FEI Nations Cup

Geplaatst op 24 februari 2017 in Springen

De wedstrijdkalender voor de Nederlandse springruiters bevat in 2017 een aantal met rood omlijnde evenementen. Dat zijn onder meer het Europees Kampioenschap in augustus in Gothenburg en de finale van de FEI Nations Cup™ Jumping Series in Barcelona. In de aanloop naar deze finale, zijn er wat kleine wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. Zo rijden de teams in zes landenwedstrijden en tellen de beste vier resultaten voor kwalificatie voor de finale.

De Nederlandse springruiters verdedigen komende zomer (23 – 27 augustus) in Gothenburg hun Europese titel. In aanloop naar het EK neemt bondscoach Rob Ehrens met zijn ruiters deel aan zes landenwedstrijden in de 1e Europese Divisie van de FEI Nations Cup™ Jumping Series. Nederland krijgt in deze loodzware competitie concurrentie van Duitsland - vorig jaar winnaar van de finale - van Frankrijk, Ierland, Italië, Spanje, Zweden en Zwitserland.

Het Nederlandse team komt aan start in de landenwedstrijden op de vijfsterren concoursen van La Baule, Rome, Rotterdam, Falsterbo, Hickstead en Dublin. De beste vier resultaten van deze zes competitiewedstrijden tellen dit jaar mee voor plaatsing voor de finale in Barcelona, waarvoor 7 van de 8 landen uit de eerste divisie zich plaatsen. De Nederlandse springruiters zijn er al jaren bij in de finale. Na het behalen van de wereldtitel, won het team van Rob Ehrens in 2014 ook de finale van de Serie op de Real Club de Polo in Barcelona.

Vorig jaar wonnen de springruiters de ‘eigen’ landenwedstrijd op het CHIO Rotterdam in het Kralingse Bos. Het was een van de overwinningen die nog ontbrak op het indrukwekkende palmares van Rob Ehrens. Dit jaar staat een topklassering zeker op het verlanglijstje van de springruiters, net als prolongatie van de Europese titel. In Rotterdam krijgt Nederland concurrentie van Ierland, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Italië, Spanje en België.

Bondscoach Ehrens
Bondscoach Ehrens vertelt over het komende seizoen en zijn planning. “Dit jaar is geen jaar waarin belangrijke kwalificaties te verdienen zijn, maar het is wel heel belangrijk om het hele spel op de rit te krijgen voor 2018. Het NK in Mierlo is net als andere jaren voor mij het eerste officiële observatie moment en het eerste grote buitenconcours. Voor de eerste Nations Cup in La Baule heb ik wel al een beetje een longlist in gedachte, maar de echte selectie natuurlijk nog niet. De Nations Cups zijn super mooie wedstrijden om heen te gaan met een team. In de hoofd league blijven is voor dit seizoen natuurlijk een zeer belangrijk doel. Dit jaar tellen de beste vier resultaten van de zes wedstrijden die je rijdt. Dat is een voordeel als het direct in het seizoen al goed loopt, en als het een keer tegen zit dan heb je later in het jaar nog een kans om het goed te maken. Binnenkort heb ik nog een bespreking met al mijn ruiters en dan nemen we de plannen door. Ik heb er weer zin, laat het seizoen maar beginnen.”  

FEI Nations Cup™
Aan de FEI Nations Cup™ Jumping Series nemen dit jaar wereldwijd in vier divisies vijftig landen deel. Er staan 19 wedstrijden in evenzoveel landen gepland. Achttien landen kunnen zich plaatsen voor de finale in Barcelona. In de eerste wedstrijd in Al Ain, heeft Qatar zich in de Midden Oosten divisie al verzekerd van een startbewijs voor de finale. De Ieren wonnen in Ocala (Florida) de tweede wedstrijd van dit seizoen. Het team van de Verenigde Staten deed op de tweede plaats goede zaken in de divisie waarin landen uit Noord en Zuid Amerika en de Cariben uitkomen. Nederland was bij deze beide wedstrijden niet met een team vertegenwoordigd.
De paardensport groeit wereldwijd en wordt in steeds meer landen op hoger niveau bedreven. De FEI Nations Cup™ Jumping Series is daar een mooi voorbeeld van. Nederland hoort als regerend wereld en Europees kampioen bij de beste landen en zal er alles aan doen om dit jaar weer te schitteren in de finale in Barcelona.

Kalender 2017 FEI Nations Cup™ Jumping Series, 1e divisie
26 - 30 april , Lummen, België,
11 - 14 mei, La Baule, Frankrijk*
24 - 28 mei, Rome, Italië*
1 - 4 juni, St Gallen, Zwitserland
22 - 25 juni, Rotterdam*
13 - 16 juli, Falsterbo, Zweden*
27 - 30 juli, Hickstead, Engeland*
9 - 13 augustus, Dublin, Ierland*

Oranje komt aan de start op de wedstrijden met een *

Finale Barcelona, Spanje, 29 september - 1 oktober

Deelnemende landen in Europese divisie 1
Duitsland
Frankrijk
Ierland
Italië
Nederland
Spanje
Zweden
Zwitserland

23- 27 augustus, Europees Kampioenschap Springen, Gothenburg (Zweden)

20 – 23 april, Nederlands Kampioenschap Springruiters, Mierlo

Kijk hier voor een overzicht van alle internationale evenementen die dit jaar in Nederland worden verreden.

Foto: Hippofoto.be

Categorie: FEI Nations Cup

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
    Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
  • Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 3, dag 3
    Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 3, dag 3
  • Lars Kersten: ’Met zesde plaats kan ik prima leven’
    Lars Kersten: ’Met zesde plaats kan ik prima leven’