­ Nederlandse topruiters aan start bij Wereldbekerfinales 2017 - KNHS

Nederlandse topruiters aan start bij Wereldbekerfinales 2017

Geplaatst op 24 maart 2017 in Springen , Dressuur & Para

Vanaf woensdag 29 maart tot en met zondag 2 april worden in het Amerikaanse Omaha, Nebraska de FEI Wereldbekerfinales voor de spring- en dressuurruiters verreden. Voor Nederland zullen springruiters Leopold van Asten en Maikel van der Vleuten en dressuurruiters Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Madeleine Witte-Vrees aan de start verschijnen.

Dressuur
Bij de dressuur is Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) de titelverdediger. De ruiter reist naar Amerika met zijn paard Glock´s Flirt waarmee hij onlangs de wereldbekerkwalificatie in ´s-Hertogenbosch won. Bij deze laatste kwalificatie in West-Europa wist Edward Gal (Oosterbeek) dankzij een ijzersterk optreden met Glock´s Voice ook een topklassering te bereiken en daarmee het laatste beschikbare startbewijs voor de finale binnen te slepen. Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) kent met haar toppaard Cennin een goed indoorseizoen en zette net als Gal en Minderhoud verschillende goede prestaties neer. In de finale zal het Nederlandse trio sterke tegenstand kunnen verwachten van de Duitse en Amerikaanse combinaties. Isabell Werth (Dui) met haar topper  Weihegold Old wordt gezien als de topfavoriet voor de titel.
Voor Rien van der Schaft (Wenum-Wiesel) is de Wereldbekerfinale de eerste internationale titelstrijd die hij meemaakt in zijn rol als bondscoach en hij heeft er zin in: “Hans Peter is natuurlijk de titelverdediger, en hij heeft op Indoor Brabant laten zien dat hij zijn paard fantastisch voor elkaar heeft. Toch zie ik wel de favorieten rol voor Isabell Werth met Weihegold, maar het blijft sport en er kan altijd iets gebeuren en Hans Peter is in hele goede vorm. Ook Edward Gal was op Indoor Brabant in de Kür gewoon goed. Madeleine Witte heb ik in Neumunster gezien en daar reed ze twee zeer goede proeven. Haar paard Cennin is met zijn 10 jaar nog relatief jong voor dit niveau, maar doet het fantastisch. We gaan er gewoon tegen aan. De sfeer is goed en we hebben er zin in.”

Helaas bleek vrijdag later op de dag dat Glock's Flirt van Hans Peter Minderhoud kreupel is, en daarom niet aan start zal komen in de Wereldbekerfinale.

Springen
Springruiters Leopold van Asten (Duizel) en Maikel van der Vleuten (Someren) zullen ook met vertrouwen afreizen naar de finale. Leopold van Asten won met zijn VDL Groep Zidane N.O.P. begin maart op magistrale wijze de Grote Prijs van Indoor Brabant. Maikel van der Vleuten is met zijn VDL Groep Verdi TN N.O.P. al jaren een vaste waarde in de medaille winnende formaties van bondscoach Rob Ehrens (Hamond-Achel, Bel.). Recent was de combinatie knap tweede in de laatste wereldbekerkwalificatie in West-Europa  in Gothenburg waarmee het ticket voor de finale werd veiliggesteld. Van Asten werd derde in deze wedstrijd, de combinaties lijken dus in vorm.
Bondscoach Rob Ehrens: “Onze jongens en hun paarden zijn in vorm, maar zoals ik al vaker gezegd heb; in onze sport is alles mogelijk. Een foutje is zo gemaakt, maar ze kunnen zeker meedoen om de ereprijzen. In Omaha komt de wereldtop aan de start, het zal een prachtige strijd worden.”

Programma
Zaterdag 25 maart zullen de paarden vanaf Schiphol vertrekken naar de Verenigde Staten.
Eenmaal daar zal er op dinsdag een veterinaire keuring zijn voor de springpaarden en op woensdag voor de dressuurpaarden. Voor woensdag 29 maart staat er verder voor beide disciplines een kennismakings-/ trainingsronde in de piste op het programma.
Donderdag 30 maart start voor de dressuurruiters om 21.00 uur Nederlandse tijd (14.00 uur lokale tijd) het eerste onderdeel de Grand Prix.
De springruiters beginnen om 2.00 uur in de nacht Nederlandse tijd aan hun eerste onderdeel, een snelheids- en wendbaarheidsparcours. 
Vrijdag 31 maart staat er voor de dressuur geen wereldbekeronderdeel op het programma. De springruiters starten weer om 2.00 uur in de nacht  aan het tweede onderdeel een klassiek parcours (1.60m hoog) met eventuele barrage.
Zaterdag 1 april rijden de beste dressuurruiters vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd de finale, een Kür op muziek. Het in de op donderdag in de Grand Prix behaalde resultaat telt hierbij niet mee voor het eindklassement.
Voor de springruiters is er deze dag een Grote Prijs voor paarden die niet in de wereldbeker aan de start komen.  
Zondag 2 april start de voor de springruiters alles beslissende finale over twee manches om 21.00 uur Nederlandse tijd. De resultaten uit de eerste twee wedstrijden tellen hierbij ook mee voor het opmaken van het eindklassement.
(Programma en tijden onder voorbehoud)

Wil je meer weten over de finale en alle deelnemers: www.omahaworldcup2017.com.

Foto: Hippofoto.be, Dirk Caremans

Overzicht Nederlandse successen in de wereldbekerfinales.

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
    Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
  • Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 3, dag 3
    Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 3, dag 3
  • Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
    Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender