­ NK Dressuur: podium voor toppers - KNHS

NK Dressuur: podium voor toppers

Geplaatst op 10 juli 2017

Van 13 tot en met 16 juli wordt op het terrein van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo het NK Dressuur verreden. Voor maar liefst vijf categorieën staat de Nederlandse titel op het spel. Naast de senioren, strijden ook de U25, Young riders, Junioren en para-dressuurruiters om de medailles. Voor de beste combinaties in de klassen ZZ-Zwaar en Lichte Tour staat deze dagen de KNHS-titel op het spel.

Voor het Senioren kampioenschap begint de strijd op vrijdagmiddag met de Grand Prix en staat zondagmiddag de alles bepalende Kür op het programma. Het NK geldt als observatiewedstrijd op weg naar het EK dressuur dat van 21 tot en met 27 augustus in Gothenburg verreden wordt. Bondscoach Rien van der Schaft vertelt dan ook enthousiast dat bijna alle Nederlandse toppers aan de start komen. “We hebben een super mooi deelnemersveld aan de start en het belooft dan ook een spannend en sportief mooi kampioenschap te worden. Van de kaderleden ontbreken alleen Jeannette Haazen en Thamar Zweistra. Die rijden een week later op het beroemde CHIO Aken waar we ook met een sterk team voor de dag willen komen. Voor de paarden is het teveel om en het NK, Aken en eventueel een EK te lopen, dus daar hebben we keuzes in gemaakt. Als we naar een kampioenschap gaan willen we zo goed mogelijk presteren, en daar is ons programma op afgestemd.”

Als grootste kanshebbers verschijnen Nederlandse toppers Edward Gal (Oosterbeek), Patrick van der Meer (Naaldwijk), Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek), Madeleine Witte-Vrees (Schijndel), Diederik van Silfhout (Lunteren), Adelinde Cornelissen (Nijkerk) en Emmelie Scholtens (Gorinchem) in de piste.
Diederik van Silfhout is met Arlando NH N.O.P. (foto) de titelverdediger, maar dit paard is eerder dit jaar verkocht. Van Silfhout verschijnt nu met twee andere troeven in de baan. “In de Grand Prix rijd ik Four Seasons en Rentino. Beide paarden zijn nog relatief onervaren, maar ze doen het heel goed en zijn super fit. Of alle laatste puntjes al op de i staan dat weten we volgende week”, vertelt Diederik.

Jeugd
Ook de Junioren, Young Riders en U25 ruiters rijden op vrijdag 14 juli hun eerste proef en strijden op zondag in de Kür om het eremetaal. Net als voor de Senioren is ook voor de Junioren en Young riders is het NK de laatste observatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap. Dit EK wordt van 9 tot en met 13 augustus in Roosendaal verreden. Bondscoach Alex van Silfhout kijkt uit naar de sportieve confrontatie van zijn toppers. Van Silfhout: “Het NK is het belangrijkste meetmoment voor de Junioren en de Young riders. Ik kijk het hele seizoen hoe ze vormbehouden of zich verder ontwikkelen, maar nu moeten de combinaties tegen het pieken aanzitten en laten zien dat ze er klaar voor zijn. Voor de groep U25 hebben we nog iets langer de tijd, maar ook die volg ik natuurlijk heel secuur.” Het EK voor U25 wordt van 30 augustus tot en met 3 september verreden in het Oostenrijkse Lamprechtshausen.

Para-dressuur toppers
Ook voor de para-dressuurruiters geldt het NK als laatste observatiewedstrijd voor het EK dat van 21 tot en met 27 augustus in Gothenburg verreden wordt. De deelnemers aan dit kampioenschap rijden op vrijdag hun eerste proef en zaterdagmiddag hun beslissend Kür. Voor bondscoach Joyce Heuitink zal het ook spannend worden. “We hebben hele sterke ruiters aan de start waaronder de vijf ruiters die deelname aan de Paralympics in Rio. Op de eerste observatiewedstrijd in Roosendaal werd er al goed gereden, maar bleven een paar combinaties afwezig door lichte blessures, nu hoop ik dat iedereen er bij is. Op het EK komen we voor het eerst met vier ruiters aan de start en niet zoals tot nu toe altijd met vijf. Dit komt door het nieuwe paralympische format, dat al gedeeltelijk wordt doorgevoerd dit jaar. De strijd om de startplekken zal daardoor extra spannend worden. Ik hoop weer een ijzersterke ploeg te kunnen selecteren voor Gothenburg. Voor de paradressuursport is het goed dat zowel het NK als EK onderdeel zijn van een kampioenschap met meerdere disciplines, dat geeft extra uitstraling.”

ZZ-Zwaar en Lichte Tour
Deelnemers aan het KNHS Kampioenschap in de klassen ZZ-Zwaar en Lichte Tour hebben zich via selectiewedstrijden geplaatst voor de titelstrijd. Op vrijdag rijden zij allemaal een eerste proef en op zaterdag 15 juli volgt de ontknoping. 

KNHS-SportsFit WK selectie
In de prachtige setting van het NK dressuur vindt ook de laatste selectie plaats van KNHS-SportsFit WK selectie voor Jonge Dressuurpaarden, mogelijk gemaakt door Pavo. Het WK voor Jonge Dressuurpaarden wordt van 3 tot en met 6 augustus in Ermelo verreden wordt. De vijf-, zes- en zevenjarige talenten lopen hun eerste proef op donderdag 13 juli. De tweede keer komen ze op zaterdag 15 juli in actie waarna de definitieve selectie bekend wordt. Kijk voor meer informatie over de Nederlandse afvaardiging op www.knhs.nl/wkjongedressuurpaarden. Meer over dit WK is te vinden op www.ermeloyh.com.

Innovatie
Samen met de KNHS is op vrijdag 14 juli vanaf 12.00 uur in de Amaliahal een educatief en interessant programma opgezet, waarbij er vanuit diverse hoeken presentaties en clinics gegeven worden over het welzijn, de gezondheid en de ontwikkeling van paarden. Praktijk, wetenschap en bedrijfsleven worden samengebracht. Meer informatie over deze ‘Horse, Health and Innovation day’ staat op www.nk-dressuur.nl/horse-health-and-innovation-2017/.

En verder
Naast de strijd in de piste biedt het NK natuurlijk meer. In een uitgebreid strodorp staat een grote variëteit aan stands en zijn verschillende horeca voorzieningen aanwezig. Naast de toppers die aan de start verschijnen, is er ook ruimte voor toekomstig talent. Op zondagochtend staat er Bixierubriek op het programma voor de jongste ruiters. Het hele programma en meer informatie is te vinden op www.nk-dressuur.nl

Kijk hier voor een overzicht van deelnemers aan het NK Dressuur.

Kijk hier voor een overzicht van alle (inter)nationale dressuurkampioenschappen van dit jaar.

Foto: Digishots

Categorie: NK Dressuur, Nationaal Hippisch Centrum

Ander Nieuws

  • 8 oktober oefendressuur en -springen in Ermelo
    8 oktober oefendressuur en -springen in Ermelo
  • Kootwijkerbroek middelpunt internationale studentencompetitie hippische opleidingen
    Kootwijkerbroek middelpunt internationale studentencompetitie hippische opleidingen
  • Nieuwe proeven op Paardrijden.nl vanaf 1 april 2022
    Nieuwe proeven op Paardrijden.nl vanaf 1 april 2022