­ NK springen 2017 belooft prachtige strijd te worden - KNHS

NK springen 2017 belooft prachtige strijd te worden

Geplaatst op 10 april 2017 in Springen

Van 20 tot 23 april wordt in Mierlo voor de 18e keer het Nederlands Kampioenschap voor Springruiters georganiseerd. Tijdens het NK zal de top van Nederland acte de presence geven. Naast het kampioenschap voor de senioren staat ook de titelstrijd voor de Young Riders, Junioren en Children op het programma. Op zaterdag is de de ontknoping bij de jeugd, zondagmiddag is bekend wie de titel bij de senioren heeft gewonnen.

Het Nederlands kampioenschap wordt inmiddels traditiegetrouw verreden tijdens het Concours Hippique Mierlo. Dit vermaarde concours wordt dit jaar al voor de 47e georganiseerd. De diverse Nederlandse kampioenschappen zijn uiteraard het belangrijkste programma onderdeel, maar CH Mierlo biedt meer.

NK Senioren
Het NK springen voor de senioren in Mierlo is de eerste grote onderlinge krachtmeting tussen de Nederlandse toppers. Het NK is al vele jaren de eerste grote wedstrijd van het buitenseizoen in Nederland en daarmee een belangrijk observatiemoment voor bondscoach Rob Ehrens. Rob Ehrens: “Voor ons ligt dit jaar de focus op de Nations Cups en het Europees kampioenschap. Het is geen kwalificatiejaar, maar we moeten dit seizoen zo goed mogelijk benutten om te zorgen dat we volgend jaar alles zeer goed op de rit hebben. In 2018 staat het WK op het programma en zijn er weer Olympische startbewijzen te verdienen. Dat traject daar naar toe begint eigenlijk in Mierlo.”
“Wat betreft de Nations Cup dit jaar, ik heb de combinaties die het team zullen vormen in de voor ons eerste Nations Cup wedstrijd in La Baule van 11 tot en met 14 mei wel in gedachte, maar voor de wedstrijden na La Baule is de informatie die ik in Mierlo krijg ook zeer belangrijk. Bovendien is Mierlo een topconcours en perfecte entourage voor de ruiters en paarden om het outdoorseizoen in Nederland te beginnen.”
Het EK voor de senioren wordt van 21 tot en met 27 augustus verreden in het Zweedse Gothenburg.

Naast de top van de Nederlandse senioren komt er ook aanstormend talent aan de start in Mierlo. Zo hebben de jonge topamazones Lisa Nooren en Sanne Thijssen aangegeven in het NK voor de Young Riders aan de start te zullen verschijnen, maar zij zadelen ook een paard voor het NK senioren. Deze beide leden van het KNHS Talententeam mogen in staat geacht worden om het de concurrenten bij de senioren knap lastig te maken.

NK junioren, Young Riders en Children
In de schaduw van het NK voor de senioren zal dat van de Children (12 tot 14 jaar), Junioren (14 tot en met 18 jaar), de Young Riders (16 tot en met 21 jaar) spannend worden. Er zijn veel goede ruiters en amazones in deze leeftijdsgroepen. Combinaties die zich tussen de Senioren op de grote concoursen al hebben laten zien. Voor Luc Steeghs, bondscoach van alle drie de jeugd categorieën, is het NK in Mierlo een van de observatiewedstrijden richting het EK “Het NK is voor mij uiteraard heel belangrijk om te kijken waar al mijn ruiters staan. Het is mooi om te zien dat er een goede ontwikkeling in zit bij de jeugd. We hebben Young Riders die ook meestrijden bij de senioren, Junioren die ook al meedoen bij de Young Riders en ruiters die vorig jaar nog Children reden en nu al de stap naar de Junioren kunnen maken. De groep Children is dit jaar nog niet zo groot, we zullen moeten zien hoe dat gaat.
Iedereen is nu volop in voorbereiding op het NK en de rest van het seizoen. Sommige gaan naar het buitenland en andere blijven daarbij dichterbij huis. Voor de groep die nog niet volop internationaal rijdt, zie je ook dat een KNHS-Luzac Jeugdcompetitie een mooi manier is om toch een stap te maken, zodat ze nu meekunnen doen op dit niveau. In Mierlo krijg je er nu de extra spanning bij van een kampioenschap, maar voor mij geeft ook dat nuttige informatie.”

Het Europeeskampioenschap voor de Young Riders, Junioren en Children wordt van 8 tot en met 13 augustus in Samorin (Tsjechië) verreden.


Overige sport
Naast de verschillende Nederlandse kampioenschappen is er uiteraard nog meer te doen in Mierlo. Traditiegetrouw is de donderdagavond het tijdstip waar de 50-plussers aan bod komen tijdens het Nederlands Kampioenschap Veteranen. Een wedstrijd die laat zien dat de springsport ook op minder jonge leeftijd nog toegankelijk is. Ook voor de basissport is Mierlo volop ruimte. Naast springrubrieken voor basisruiters zijn er ook Bixieproeven voor de allerkleinste ponyruiters.
Uiteraard wordt de prachtige piste van Mierlo omgeven door een uitgebreid stro dorp met vele leuke stands en horeca gelegenheden.

Het concours is alle dagen gratis toegankelijk, dit geldt ook voor de overdekte tribune.

www.chmierlo.nl

Kijk hier voor een overzicht van de (inter)nationale springkampioenschappen die dit jaar verreden worden.

Kijk hier voor een overzicht van de Nations Cup wedstrijden dit jaar.

Foto: Nederlands kampioen 2016 Frank Schuttert met Go Easy de Muze (Digishots.nl)

 

Categorie: NK Springen 2017

Ander Nieuws

  • Springruiters TeamNL vijfde in Landenwedstrijd Aken
    Springruiters TeamNL vijfde in Landenwedstrijd Aken
  • CHIO Aken: Nederland 7e startplaats in Landenwedstrijd
    CHIO Aken: Nederland 7e startplaats in Landenwedstrijd
  • Deelnemers internationale wedstrijden 13 t/m 19 september 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 13 t/m 19 september 2021