­ Ook in Nederland geval van Equine Infectieuze Anemie (EIA) - KNHS

Ook in Nederland geval van Equine Infectieuze Anemie (EIA)

Geplaatst op 04 juli 2017

ERMELO (SRP) – Op een locatie in Vreeland (Provincie Utrecht) is bij een paard Equine Infectieuze Anemie (EIA) vastgesteld. De eigenaar van het paard heeft zelfstandig besloten het paard te laten euthanaseren. Het bedrijf waar het paard stond zal gedurende drie maanden in quarantaine worden gesteld.  Alle klanten van het bedrijf zijn reeds op de hoogte gebracht van de situatie.

Het Ministerie van Economische zaken heeft na onderzoek bevestigd dat het op deze locatie gaat om EIA.

EIA is een virusziekte die koorts, vermagering en ernstige bloedarmoede bij paarden kan veroorzaken. EIA is een vector-gebonden ziekte. Dit betekent dat de ziekte niet direct van paard naar paard gaat, maar altijd via bloed-bloed contact loopt. EIA kan onder meer worden verspreid door insecten, met name dazen en stalvliegen. Dit gebeurt wanneer zij besmet bloed van het ene naar het andere paard met hun monddelen meenemen. Er is echter al geen gevaar meer als paarden meer dan 200 meter uit elkaar staan, omdat dan het bloed op de steeksnuit van het insect al is opgedroogd. Het overbrengen kan ook via hergebruik van injectienaalden (wordt door dierenartsen in Nederland nooit gedaan) of via een bloedtransfusie of via plasma wanneer de donor met deze ziekte is besmet. 

De NVWA onderzoekt de paarden die bij het besmette paard in de stal stonden en de paarden waar het besmette paard mogelijk mee in contact is geweest. Dit om de herkomst en de eventuele verspreiding in kaart te brengen.

EIA is een meldingsplichtige ziekte. Dit betekent dat er bij de NVWA melding moet worden gedaan bij een verdenking maar dat bij een positieve uitslag de eigenaar van het dier zelf verantwoordelijk is voor het nemen van maatregelen om te zorgen dat andere dieren niet worden besmet.

De export voor levende paarden binnen de EU zal niet veranderen. Voor overige gevallen kan contact worden opgenomen met het Klanten Contact Centrum van de NVWA (telefoonnummer 0900-0388).

Voor meer achtergrondinformatie over Equine Infectieuze Anemie verwijst de SRP naar www.sectorraadpaarden.nl. Lees ook de veelgestelde vragen op knhs.nl

Bron: Sectorraad Paarden

Categorie: EIA, gezondheid, dierziekte

Ander Nieuws

  • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
    #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  • 10 tips om je magere paard dikker te krijgen *Pavo Voedingsweetje
    10 tips om je magere paard dikker te krijgen *Pavo Voedingsweetje
  • SRP: Influenza bij paarden in Nederland
    SRP: Influenza bij paarden in Nederland