­ Oranje menteam wint voor tiende maal op rij bij CHIO Aken - KNHS

Oranje menteam wint voor tiende maal op rij bij CHIO Aken

Geplaatst op 23 juli 2017 in Mennen & para

De Nederlandse menners hebben voor de tiende keer op rij de landenwedstrijd bij het CHIO Aken gewonnen. De mannen van bondscoach Harrie de Ruijter eindigde met ruime voorsprong voor België en Duitsland. In het individuele klassement was IJsbrand Chardon op de derde plaats de beste.

De Nederlandse menners pakten al direct in de dressuur de leiding en stonden die niet meer af. In het individuele klassement was de in Nederland gevestigde Australiër Boyd Exell oppermachtig. Hij nam zoals verwacht in de dressuur de leiding en stond die ook niet meer af. Voor Nederland begon Koos de Ronde met een derde plaats in de dressuur. Direct achter hem kwamen IJsbrand Chardon en Theo Timmerman. In de marathon knokte Chardon zich weer voorbij De Ronde. Na een spannende vaardigheid werden de heren uiteindelijk derde (Chardon), vierde (De Ronde) en vijfde (Timmerman).

Toch tevreden
Ijsbrand Chardon was na de dressuur helemaal niet tevreden. Door overvloedige regenval was de bodem in het menstadion zwaar geworden en daar hadden verschillende paarden best last van.
Chardon vertelt over zijn wedstrijd; “Ik had echt gegokt op de dressuur, daar wilde ik al scoren. Ik ben er van overtuigd dat ik vier paarden bij me heb waarmee ik onder veertig strafpunten kon rijden, maar dat lukte dus niet. De eerste driekwart van de proef was echt extreem goed en toen gleed Winston iets weg bij het uitstrekken in de slechte bodem en raakte zijn vertrouwen kwijt waarna hij nog twee keer aangaloppeerde. Dat was echt een teleurstelling, mijn plan was om in de dressuur heel hoog te scoren en de druk op Boyd Exell te houden. Ik heb vijf paarden mee naar Aken die mijn beste dressuurspan vormen, en daarvoor een ander paard dat het beter in de marathon doet thuisgelaten.”
Na de marathon was Chardon veel beter gestemd. “Ik ben super tevreden met hoe de paarden de marathon gelopen hebben. Ik had nog een paar kleine foutjes. Als eerste in hindernis 1, maar daarna ging het top. Het is hier zwaar en er gebeurt altijd wat. Het is wat heuvelachtig, er is heel veel publiek en het zijn gewoon acht grote technische hindernissen. Allemaal rond de 225 - 250 meter, maximale lengtes allemaal. Uiteindelijk was het wel een goede test voor het komende Europees kampioenschap in Gotenburg. Ik heb bewezen dat ik ook met deze paarden naar het EK kan, of we ook daadwerkelijk voor deze paarden kiezen weet ik nog niet. Daar ga ik de komende week goed over overleggen met Paulien en Bram (IJsbrand´s  echtgenote en zoon, red.)." In de vaardigheid bleven de Nederlandse menners niet foutloos, maar waren de prestaties meer dan goed genoeg om hun posities in het klassement te handhaven. 

Uitslag Mennen CHIO Aken 2017 Landenwedstrijd
1. Nederland, 336.530
2. België, 352.490
3. Duitsland, 357.620

Individuele klassement
1. Boyd Exell (Aus), 152.75
2. Edouard Simonet (Bel), 164.41
3. IJsbrand Chardon (Den Hoorn Zh), 168.48
4. Koos de Ronde (Zwartewaal), 168.75
5. Theo Timmerman (Varsseveld), 173.10

Kijk hier voor alle uitslagen

Foto Hippofoto.be / Dirk Caremans

Ander Nieuws

  • Vierspanrijders TeamNL winnen landenwedstrijd Royal Windsor
    Vierspanrijders TeamNL winnen landenwedstrijd Royal Windsor
  • Chardon, Hammink en Rutjens winnen in Lähden
    Chardon, Hammink en Rutjens winnen in Lähden
  • TeamNL-menners domineren WB-kwalificatie in Kronenberg
    TeamNL-menners domineren WB-kwalificatie in Kronenberg