­ Paardenwelzijnsbeleid SRP in lijn met aangenomen welzijnsinitiatief - KNHS

Paardenwelzijnsbeleid SRP in lijn met aangenomen welzijnsinitiatief

Geplaatst op 03 februari 2017

Afgelopen week heeft de Europese top van de paardenwelzijns-organisaties een belangrijk initiatief aangenomen van de Europese Parliament’s Agriculture & Rural Affairs Committee.

Het doel van dit initiatief is het paardenwelzijn in Europa naar een hoger niveau te tillen. Het initiatief is vooral gebaseerd op het onderzoek ‘Removing the Blinkers: the health and wefare of Equidae in Europe’. De Sectorraad Paarden is blij te vernemen dat het welzijnsinitiatief in lijn is met het welzijnsbeleid van de SRP.

Vanuit het onderzoek wordt aanbevolen om te komen tot basisrichtlijnen voor het houden van paarden. In Nederland zijn sinds 2011 deze basisrichtlijnen reeds in gebruik, middels de Gids Goede Praktijken. De gids bevat de uitwerking van de 12 richtlijnen voor paardenhouders. In het streven naar de verbetering van paardenwelzijn werkt de SRP aan bewustwording en vergroting van kennis bij paardenhouders. Als logisch vervolg op de 12 richtlijnen voor paardenwelzijn en de Gids Goede Praktijken heeft de SRP ook de paardenwelzijnscheck ontwikkeld. En daarnaast is de SRP bezig om te komen tot een welzijnskeurmerk.

Jan Cees Vogelaar namens de SRP: “Dit is een stap voorwaarts binnen Europa op het gebied van paardenwelzijn, maar het is ook noodzakelijk om de aanbeveling uit het onderzoek over I&R invulling te gaan geven. Bij een diergezondheidscalamiteit is het niet weten hoeveel paarden er daadwerkelijk in Nederland of de EU zijn, en waar ze staan een enorm risico. Dit is eigenlijk een recept voor een catastrofe. Om dit te realiseren is een grotere inspanning van overheden noodzakelijk.” 

Bron: Sectorraad Paarden

Foto: Arnd.nl 

Categorie: SRP, Sectorraad Paarden

Ander Nieuws

  • Neurologische vorm van rhinopneumonie in omgeving Arnhem
    Neurologische vorm van rhinopneumonie in omgeving Arnhem
  • Dagelijks poetsen levert veel voordelen
    Dagelijks poetsen levert veel voordelen
  • Congres ‘Sportief Verbinden’ zet verduurzaming in de (paarden)sport op de kaart
    Congres ‘Sportief Verbinden’ zet verduurzaming in de (paarden)sport op de kaart