­ Reglementswijzigingen dressuur per 1 april 2017 - KNHS

Reglementswijzigingen dressuur per 1 april 2017

Geplaatst op 06 februari 2017 in Dressuur & Para

Per 1 april 2017 worden er een paar kleine wijzigingen in het dressuurreglement doorgevoerd. Het nieuwe dressuurreglement én een opsomming van alle wijzigingen zijn ook als download beschikbaar.

Hier volgt een toelichting op de belangrijkste wijzigingen:

 • In navolging van de FEI is vanaf de klasse Lichte Tour ook het rijden in rijjas toegestaan;
 • De ex-aequo regeling voor de klasse BB, die al sinds 26 april 2016 als aanvulling op het reglement gold, is nu ook opgenomen in het wedstrijdreglement (artikel 137 lid 8a);
 • Het artikel over de Kür op Muziek voor viertallen is aangepast aan artikel 141. In dit laatste artikel waren vorig jaar wijzigingen doorgevoerd maar niet in het artikel over teamdressuur;
 • Voor de toegestane hoofdstellen in dressuur, springen en eventing is een gezamenlijke bijlage samengesteld.  Hierin zijn in navolging van de FEI bitten en hoofdstellen toegevoegd. Het  scholingsbit (afbeelding 12 uit 2016) is, ook in navolging van de FEI, niet meer toegestaan. 
 • Vanaf 1 april 2017 is een bokriempje aan het zadel tijdens het losrijden toegestaan. Voor 1 april 2017 was een bokriempje helemaal niet toegestaan, een (beugel)riem om de hals van het paard tijdens het losrijden wel. In de praktijk betekent dit dat de jury je kon vragen om het bokriempje te verwijderen, of zelfs mocht uitsluiten vanwege het gebruik van niet toegestane hulpmiddelen tijdens het losrijden (artikel 119). Het dressuurforum vond dit niet terecht, zeker omdat ruiters een bokriempje tijdens het losrijden gebruiken om veiligheidsredenen. Daarom is een bokriempje per 1 april 2017 wél reglementair toegestaan bij het losrijden.

Download hier het nieuwe dressuurreglement, inclusief alle wijzigingen, de inschalingstabellen en de bijlagen met toegestane bitten, hoofdstellen en sporen.

Categorie: reglementswijziging

Ander Nieuws

 • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
 • Programma NK Dressuur 2023 bekend
  Programma NK Dressuur 2023 bekend
 • Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid
  Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid