­ #Scheidsbedankt: internationaal jurylid en TA Désirée Hanen-van Baardewijk - KNHS

#Scheidsbedankt: internationaal jurylid en TA Désirée Hanen-van Baardewijk

Geplaatst op 10 oktober 2017 in Endurance en KNHS

De pony van Désirée Hanen-van Baardewijk deed niets liever dan lange ritten maken. Ze werd lid van de endurancevereniging en is nu, dertig jaar later, internationaal jurylid en technisch afgevaardigde. In de Week van de Scheidsrechter 2017 vertelt Désiree vandaag over haar drijfveren om official te zijn.

Ze heeft net weer een geslaagde wedstrijd achter de rug, zo’n honderd deelnemers, lekker weer... Désirée wordt met regelmaat gevraagd om te jureren bij endurancewedstrijden. Als viersterrenjurylid endurance schoof ze in 2015 nog aan bij het EK in Slowakije. Een wereldkampioenschap jureren staat nog op haar wensenlijst. In 1998 trad ze daar al wel aan, maar als ruiter. ‘Ik ben toevallig de endurance ingerold. Ik kom oorspronkelijk uit de hoek van de draf- en rensport. Ik had een pony, Bechir, die best lastig te rijden was. Het enige wat hij wilde was lange ritten maken. Dat vond hij schitterend. Onze ritten werden langer en langer. Uiteindelijk reed ik enkele jaren later met zijn zoon Ixoyron op het WK. Wat is er mooier dan met je eigen gefokte paard op zo’n grote wedstrijd staan?

Een jaar of zestien geleden werd me gevraagd of ik interesse had om jurylid te worden. Dat had ik wel, dus ik heb de opleiding gevolgd. Ik leid tegenwoordig ook zelf officials op. Vorig jaar werd ik uitgenodigd om te jureren bij de President’s Cup in Abu Dhabi. Een prestigieuze wedstrijd waar zo’n tweehonderd ruiters aan deelnemen. Dat vond ik best spannend, helemaal toen ik erachter kwam dat ik hoofd jury was. Maar goed, ik heb gedaan wat ik normaal zou doen. Zaken aanpakken die niet door de beugel kunnen bijvoorbeeld. Ik ben soms verbluft wat ruiters verzinnen om de regels te omzeilen. Hun zadel in een bak water gooien bijvoorbeeld om het gewicht te beïnvloeden. Nou, dan heb je dus meteen een gele kaart te pakken. Ook was er een paard met proppen in zijn oren. Dat is onprettig voor het dier en tegen de regels. De trainer ging de discussie aan, maar sorry, we hebben het hier over dierenwelzijn. Daar ga ik niet soepel mee om. Ik was dan wel de enige vrouw in een Arabisch land, maar dat wil niet zeggen dat ik een loopje met me liet nemen.

De sport kent twee soorten ruiters. Zij die gaan voor de winst en zo snel mogelijk willen rijden, en ruiters die de uitdaging zoeken in het parcours en vooral genieten van het samenzijn met hun paard. Ik zit daar een beetje tussenin. Ik laat zeker niet na om grenzen te verleggen en de snelheid op te voeren, maar alleen als het paard de capaciteiten heeft. Wat ik een mooi motto vind, is ‘fitter, further, faster’. Eerst moet je paard de afstand aankunnen, daarna kun je pas aan de snelheid werken. Ik houd van endurance omdat je intensief met je paard bezig bent en je op de mooiste plekken komt. Zo heb ik eens een wedstrijd gereden die voerde door de tuinen van de Franse oud-president Chirac, waar je normaal niet kunt komen. Ik organiseer

ook zelf een wedstrijd: Endurance Event Zuid-Limburg in 2017 werd die op 15 juli gereden). Voor sommigen is het misschien een uithoek van Nederland, maar wel in een prachtige heuvelachtige omgeving met veel technische uitdagingen.’

Ook official worden?

Lijkt het jou leuk om official te worden in jouw favoriete tak van paardensport? Zie dan www.knhs.nl/officials voor alle opleidingen.

Bron: Paard&Sport zomer 2017 
Tekst: Lieke Lemmens
Foto: Sushilla Kouwen

Categorie: #scheidsbedankt, Week van de Scheids, officials, vrijwilligers

Ander Nieuws

  • Open Manegedagen 'Welkom op de manege van 18 t/m 27 september 2020'
    Open Manegedagen 'Welkom op de manege van 18 t/m 27 september 2020'
  • Verslag enduranceforum  27 januari 2020
    Verslag enduranceforum 27 januari 2020
  • 5 Hippische Helden uit Zuid-Holland
    5 Hippische Helden uit Zuid-Holland