Geplaatst op 14 oktober 2017 in Endurance en KNHS
We sluiten de Week van de Scheidsrechter af met Pieter Wiersinga. Hij werkt fulltime bij de Koninklijke Stallen en bekleedt daarnaast allerlei bestuursfuncties in de paardensport. En vervelen doet het nooit!
‘Werken met mensen en paarden is het leukste wat er is. Ik ben al veertien jaar hoofd koets- en rijstal bij het Koninklijk Staldepartement op Paleis Noordeinde en Paleis Het Loo, en ik ga iedere ochtend fluitend naar mijn werk – en dat terwijl ik vaak al om 5.30 uur van huis vertrek. Ik kom ’s avonds ook weer fluitend thuis. Ik werk vijf dagen per week en soms zes. Of zeven. We hebben zo’n dertig koets- en rijpaarden bij de Koninklijke Stallen. Die worden ingezet bij ceremonies zoals tijdens Prinsjesdag, ambassadeursbezoekenof als leden van de koninklijke familie een rit willen maken. Ik heb een aansturende functie, maar vind het prettig om dicht bij de uitvoering te zitten.
Ik ben geen beleidsmaker. Ik houd er meer van snel tot resultaten te komen. Dat kwam van pas in de jaren dat ik teamleider was van het Rampenidentificatieteam van de politie, en nog steeds als KNHS-vertegenwoordiger, lid van de tuchtcolleges van het KWPN en de KNHS en als bestuurslid van Jumping Amsterdam. De rode draad in mijn carrière is dat ik mensen met uiteenlopende expertise bij elkaar breng, om samen tot iets moois te komen. Ik zit al twintig jaar in het bestuur van Jumping Amsterdam en vind het nog altijd ontzettend leuk om te doen. We hebben moeilijke tijden gehad, waarin de sponsoring tegenviel en we als bestuur met hamer en schroevendraaier in de weer moesten. Maar het gaat nu als een speer en dat vind ik fantastisch. Ik vind het het mooiste indoorconcours in Nederland. Ik bemoei me vooral met de sportkant van het evenement.
Eerder benoemde de KNHS me tot voorzitter van de technische commissie endurance. Sinds 1 januari 2017 ben ik ook chef d'équipe en woordvoerder van deze discipline. Zo’n 25 jaar geleden werd me gevraagd om te helpen de 160 kilometer lange route uit te zetten voor de Wereldruiterspelen in Den Haag. Ik was hoofd bereden politie en heb contact gezocht met verschillende burgemeesters om door hun gemeente te mogen rijden. Het welzijn van de paarden is voor ons een grote zorg. Dat heeft alles te maken met het feit dat in sommige landen anders wordt gekeken naar de omgang met de dieren dan hier. Het kan sommige mensen niet hard genoeg gaan.
Als commissie proberen we invloed uit te oefenen binnen de FEI om de regels aan te scherpen. Dat lukt, maar we zijn er nog lang niet. Ook bij de bereden politie was het welzijn van de paarden altijd een punt van discussie. Wanneer je ze volhangt met bescherming, zijn demonstranten juist meer geneigd om voorwerpen te gooien. Ik herinner me nog dat boze boeren tijdens een demonstratie de teugels doorsneden. Sindsdien zijn die voorzien van kabeltjes. Er is ook bij het Koninklijk Staldepartement veel veranderd op dat gebied. We gebruiken tegenwoordig bijvoorbeeld hartslagmeters om te bepalen of de paarden stress ondervinden tijdens ceremonies en wat de invloed is van de ruiter of koetsier. Dan zie je dat een paard toen moesten ze gewoon hun werk doen.’
Lijkt het jou leuk om official te worden in jouw favoriete tak van paardensport? Zie dan www.knhs.nl/officials voor alle opleidingen.
Bron: Paard&Sport voorjaar 2017
Tekst: Lieke Lemmens
Foto: Sushilla Kouwen
Categorie: #scheidsbedankt, officials, vrijwilligers, Week van de Scheids