­ Springruiters klaar voor FEI Nations Cup Finale - KNHS

Springruiters klaar voor FEI Nations Cup Finale

Geplaatst op 22 september 2017 in Springen

Volgend weekend wacht voor het Nederlandse springruiterteam de Longines FEI Nations Cup™ Jumping Final in Barcelona. Deze finale is het laatste grote concours voor het team dit seizoen en wordt verreden van 28 september tot en met 1 oktober. Bondscoach Rob Ehrens heeft de combinaties bekend gemaakt die in actie gaan komen in Barcelona.

Bondscoach Rob Ehrens liet eerder al weten dat hij in principe naar Barcelona wilde met het team dat in augustus actie kwam op het Europees kampioenschap in Gothenburg. Door de verkoop van Audi´s Teavanta II C Z van Ruben Romp heeft hij dit plan enigszins bij moeten stellen. Aniek Poels, reserve in Gothenburg, neemt de plek in van Ruben Romp en als vijfde man gaat Michel Hendrix mee naar de finale.

Het volledige team bestaat uit:
Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof´s Calimero
Aniek Poels (Swolgen) - Athene
Harrie Smolders (Lage Mierde) - Don VHP Z of Capital Colnardo,
Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Glasgow Vh Merelsnest
Michel Hendrix (Kessel Lb) – Baileys (vijfde man)

Ehrens gaat met vertrouwen de strijd in Barcelona aan. “Het is een enorm sterk deelnemersveld en er zal dan ook heel goed gereden moeten worden. Pech mag je daar niet hebben en ruiterfouten zullen heel hard afgestraft worden, maar alle combinaties zijn in goeden doen en dan is er veel mogelijk.”
Eerder heeft Ehrens aangegeven 2017 als een jaar te zien waarin alles op de rit moest komen om in 2018 te kunnen vlammen op de wereldruiterspelen en daar een gooi te doen naar een Olympisch startbewijs. Hoe staan de zaken er nu voor? “Met het ook op de toekomst zie ik het optimistisch in. Er zijn genoeg lichtpuntjes met nieuwe combinaties die opkomen en oudere combinaties die weer boven komen drijven. Tegenvallers door bijvoorbeeld blessures kun je altijd hebben, maar het ziet er goed uit. We gaan vol goede moed naar de finale in Barcelona en daarna de blik vooruit richting het WK 2018 in Tryon.”

Programma Longines FEI Nations Cup™ Jumping Final Barcelona

Woensdag 27 september  
12.30 – 14.30 uur vet check 

Donderdag 28 september
14.30 uur: Eerste ronde FEI Nations Cup™ Finale Springen
Alle deelnemende teams doen mee, startvolgorde van de landen wordt bepaald door loting. De wedstrijd gaat over één manche en de resultaten van de beste drie combinaties per land tellen mee voor het klassement. De beste acht landen gaan door naar de alles beslissende finale op zaterdag. In geval van ex-eaquo op plaats 8, gelden de snelste tijden van de beste drie ruiters van het team. Het is een parcours direct op tijd, zonder barrage.

Vrijdag 29 september
21.00 uur: FEI Nations Cup™ Finale Springen  – Longines Challenge Cup
Deze wedstrijd is voor de landen die op plek 9 en verder zijn geplaatst in de wedstrijd van donderdag.
De wedstrijd gaat over één manche en de beste drie resultaten per team tellen mee. De startvolgorde van de landen is de omgekeerde volgorde van het resultaat uit de eerste ronde op donderdag. Het resultaat van de wedstrijd van donderdag telt niet meer mee, alle landen beginnen met een schone lei.
Bij een gelijk aantal strafpunten zal er voor de eerste plaats een barrage worden gereden. De bondscoach bepaalt welke combinatie de barrage rijdt. De reservecombinatie (nummer 5) is onder bepaalde voorwaarden nog inzetbaar tot een uur voor aanvang van de rubriek, de startvolgorde binnen een team hoeft niet gelijk te zijn aan de startvolgorde op donderdag.  

Zaterdag 30 september
21.00 uur FEI Nations Cup™ Finale Springen. Final Competition
Deze alles bepalende finale is voor de landen die op plek 1 tot en met 8 zijn geëindigd in de wedstrijd van donderdag. De wedstrijd gaat over één manche en de beste drie resultaten per team tellen mee. De startvolgorde van de landen is de omgekeerde volgorde van het resultaat in eerste ronde op donderdag. Het resultaat van de wedstrijd van donderdag telt niet meer mee, alle landen beginnen met een schone lei.
Bij een gelijk aantal strafpunten zal er voor de eerste plaats een barrage worden gereden. De bondscoach bepaalt welke combinatie de barrage rijdt. De reservecombinatie (nummer 5) is onder bepaalde voorwaarden nog inzetbaar tot een uur voor aanvang van de rubriek, de startvolgorde binnen een team hoeft niet gelijk te zijn aan de startvolgorde op donderdag.

Zondag 1 oktober
15.00 uur Longines Grote Prijs van Barcelona, uitsluitend een individueel klassement.

Deelnemende landen
De volgende landen maken gebruik van hun startbewijs voor de finale van de  Longines FEI Nations Cup™ Jumping Final 2017:
België, Brazilië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Ierland, Italië, Nederland, Nieuw Zeeland, Qatar, Spanje, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten, Zwitserland en Zweden.

In 2016 eindigde Nederland als achtste in de finale, in 2015 was de derde plaats voor oranje en in 2014 waren de ruiters van bondscoach Ehrens de glorieuze winnaar.

Kijk voor meer informatie op: www.csiobarcelona.com.

Foto: Harrie Smolders en Don VHP Z door Hippofoto.be

Categorie: Nations Cup

Ander Nieuws

  • Indoor oefenspringen Nationaal Hippisch Centrum: 25 en 26 februari
    Indoor oefenspringen Nationaal Hippisch Centrum: 25 en 26 februari
  • KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2022 gestart
    KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2022 gestart
  • Tips van de top: Leerstijlen van de ruiter
    Tips van de top: Leerstijlen van de ruiter