­ Springruiters tweede in FEI Nations Cup Hickstead *Update* - KNHS

Springruiters tweede in FEI Nations Cup Hickstead *Update*

Geplaatst op 28 juli 2017 in Springen

De Nederlandse springruiters zijn in het kletsnatte Hickstead in Zuid-Engeland tweede geworden in de FEI Nations Cup. Met drie foutloze omlopen in de tweede manche steeg team Oranje van Rob Ehrens van de zesde naar de tweede plaats in de wedstrijd en van de zesde naar de tweede plaats in de tussenstand van de competitie. Daarmee is het Nederlandse springruiterteam zeker van deelname aan de finale in Barcelona.

“Een mooie tweede plaats”, vertelt bondscoach Rob Ehrens. “Mijn ruiters hebben weer gestreden en het hoofd goed koel gehouden. Het regende niet extreem, maar wel de hele middag. De bodem viel eigenlijk reuze mee. In de tweede manche hebben ze de hindernissen omgezet. Ik had niet verwacht dat we na de eerste manche nog als tweede zouden eindigen. Nu hoeven we ons niet druk te maken of we de finale wel zullen halen. Dat is nu wel zeker.”

Nederland begon de landenwedstrijd sterk met startruiter Harrie Smolders, die met Don VHP Z zijn vertrouwde foutloze parcoursen reed. In beide manches had de succesvolle combinatie geen enkele moeite met het parcours. “Harrie reed twee magistrale rondes”, complimenteert Ehrens de ruiter uit Lage Mierde. Gerco Schröder en Cognac Chamblanc N.O.P. deden het minder goed dan dat we van de routiniers gewend zijn. In de tweede manche waren ze het streepresultaat. De 13 uit de eerste ronden telden mee voor Nederland. “De bodem lag Cognac gewoon niet”, is de verklaring van de bondscoach.

Ruben Romp had in de eerste manche op de natte bodem iets te lang tijd nodig wat 1 tijdfout opleverde. Ook in de tweede manche kwam zijn merrie Audi’s Teavanta II C Z niet in de buurt van de hindernisbalken. “Ruben heeft twee toprondes gesprongen”, aldus Ehrens.
Jur Vrieling reed een superieure nulronde in de tweede manche en revancheerde zich van de ongebruikelijke 13 strafpunten in de eerste. “Je kunt toch zien dat paarden clever zijn. Vorig jaar kreeg Glasgow hier op de sloot een weigering en nu weer. Het was net of hij het nog wist. De afgelopen maanden heeft hij overal de sloot goed gesprongen. In de tweede manche was het geen enkel probleem en sprong de hengst weer als vanouds.”

Met 14 strafpunten op het scorebord eindigde Orange de eerste manche op de zesde plaats. Met een foutloos resultaat in de tweede manche klommen ze naar de tweede plaats achter het winnende Braziliaanse team. Duitsland en Zwitserland deelden plaats drie, maar na de wedstrijd werden Marcus Ehning en Comme Il Faut gediskwalificeerd waardoor Duitsland naar de zevende plaats zakte.

Na de winst twee weken geleden in Falsterbo, was er in Hickstead net als in Rome een tweede plaats en dat betekent dat Nederland hele goede zaken doet in de competitie waarin ze nu op de tweede plaats staan en zeker zijn van de finale in Barcelona. Over twee weken is de laatste wedstrijd in Dublin.

Twee weken daarna is het Europees Kampioenschap in Gothenburg. Ehrens ziet het met vertrouwen tegemoet, al heeft hij zijn definitieve selectie nog niet bekend gemaakt. “We hebben de hele zomer gebouwd. Nu hebben we toch een mooie, grote groep ruiters en paarden waar ik uit kan selecteren. Ik moet nog even denken, maar kom er zeker uit”, lacht Ehrens.

 Uitslag FEI Nations Cup™ Hickstead, 1.60m
1. Brazilië, 4 str pnt
2. Nederland, 14 str pnt
Harrie Smolders (Lage Mierde), Don VHP Z (v.Diamant de Semilly), 0 - 0
Gerco Schröder (Tubbergen), Glock’s Cognac Champblanc N.O.P. (v.Clearway), 13 - 12
Ruben Romp (Goirle), Audi’s Teavanta II C Z (v.Treasure Z), 1 - 0
Jur Vrieling (Holwierde), VDL Glasgow vh Merelsnest (v.Nabab de Reve), 13 - 0
3. Duitsland, 16 str pnt
3. Zwitserland, 16 str pnt
5. Ierland, 17 str pnt
6. Groot Brittannië, 20 str pnt
7. Frankrijk, 21 str pnt
8. Spanje, 51 str pnt

Klik hier voor de volledige uitslag

Tussenstand FEI Nations Cup™ 2017 Jumping Series, 1e divisie
1. Italië, 345
2. Nederland, 335
3. Zwitserland, 330
4. Duitsland, 325
5. Zweden, 307,5
6. Ierland, 305
7. Frankrijk, 302,5
8. Spanje, 250

Klik hier voor de officiele tussenstand

Resterende wedstrijd FEI Nations Cup™ 2017 Jumping Series, 1e divisie
• 9 - 13 augustus, Dublin, Ierland*
Finale Barcelona, Spanje, 29 september - 1 oktober

* Nederland kan in Dublin nog punten verdienen.

Deelnemende landen in Europese divisie 1
Duitsland
Frankrijk
Ierland
Italië
Nederland
Spanje
Zweden
Zwitserland

Foto: Harrie Smolders en Don VHP Z tijdens de FEI Nations Cup in Rotterdam (www.hippofoto.be)

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF