­ Springruiterteam vijfde in landenwedstrijd Aken - KNHS

Springruiterteam vijfde in landenwedstrijd Aken

Geplaatst op 20 juli 2017 in Springen

De Nederlandse springruiters zijn op een vijfde plaats geëindigd in de prestigieuze landenwedstrijd van het CHIO Aken. De formatie van Rob Ehrens begon met een redelijke eerste manche, maar kreeg in de tweede omloop teveel fouten bijgeschreven. De winst ging naar Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten deelden de tweede plaats.

In de eerste manche begon Harrie Smolders met Don VHP Z met een sterke foutloze rit voor Nederland. Aken debutanten Aniek Poels met Athene en Michel Hendrix met Baileys kregen ieder een springfout. Marc Houtzager kreeg met Sterrehof´s Calimero 8 strafpunten en was het wegstreepresultaat. In de tweede ronde kreeg Harrie Smolders, voor hem ongebruikelijk, twee springfouten. Poels reed daarna knap rond met één tijdfout. Bij Michel Hendrix ging het vervolgens mis en hij kwam met 20 strafpunten uit de imponerende piste. Houtzager leek het foutloos af te gaan sluiten, maar hij hoorde op de laatste hindernis toch nog een balk vallen.

Bondscoach Rob Ehrens vindt het resultaat wat tegenvallend, maar kan veel van de problemen wel verklaren. "Harrie´s eerste rondje was goed, die tweede manche was jammer. Hij kreeg een fout in de driesprong en op de sloot, dat kan gebeuren. Aniek reed iets te open door die lijn in de eerste manche, waardoor de fout ontstond. De tweede ronde was goed, maar ook bij dat paard zie je dat de omstandigheden niet makkelijk zijn. Door het kunstlicht werd ze heel scherp waardoor de merrie iets te veel naar boven gaat springen, maar dat is een kwestie van ervaring. Michel reed een goed eerste rondje, in de tweede manche viel die net even door de mand. Na de driesprong dacht ik ´dat gaat goed komen´, maar het lukte helaas net niet. Ook dat is een kwestie van ouder worden en ervaring opdoen. Van Marc hadden we in de eerste manche wel iets beter verwacht dan acht strafpunten, maar ook dat is een relatief jong paard dat moet leren omgaan met de omstandigheden zoals die hier zijn. De tweede manche was al veel beter. De ervaring die de ruiters en paarden hier hebben opgedaan, die kan niemand ze meer afnemen. Dat is mooi.”

Stralende debutant
Debutant Aniek Poels realiseerde het beste Nederlandse resultaat en staat te stralen na haar eerste landenwedstrijd in Aken. “Athene heeft zo vreselijk haar best gedaan. In de eerste manche kreeg ik een fout doordat ik zelf iets te open naar de hindernis na de sloot kwam. In de tweede manche kwam ik iets dicht in de driesprong, dan is ze zo voorzichtig en springt zo hoog dat je wat meer tijd verliest. Daardoor kregen we een tijdfout, maar je merkt dan dat ze echt alles wil doen om foutloos te blijven. Het is echt geweldig om hier te rijden, het is zo bijzonder. Het stadion, het publiek, de atmosfeer, alles is gewoon top. ”

Uitslag Landenwedstrijd springen CHIO Aken
1. Duitsland, 0 strafpunten
2. Zwitserland, 8
2. Verenigde Staten, 8
5. Nederland, 21

Kijk hier voor de totale uitslag

Foto Aniek Poels met Athene door Digishots

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF