­ Topprestaties door Nederlandse jeugd in landenwedstrijd Wierden - KNHS

Topprestaties door Nederlandse jeugd in landenwedstrijd Wierden

Geplaatst op 09 juni 2017 in Springen

Het is de Young Riders gelukt om net als vorig jaar op het Dutch Youngster Festival in Wierden de landenwedstrijd te winnen, nadat de junioren al een derde plaats hadden behaald. Bondscoach Luc Steeghs koerst met een goed gevoel verder richting de Europese kampioenschappen.

Het EK team bij de Young Riders tekent zich al scherp af na de uitstekende omlopen door Kim Hoogenraat, Lisa Nooren en Jens van Grunsven. “En dan hebben we natuurlijk nog Sanne Thijssen”, vult Luc Steeghs aan. Bij de junioren zal er wat meer gepuzzeld moeten worden. De top-4 van het NK junioren kwam in de pittige landenwedstrijd op 1.40m niveau van start en viel bijna buiten de tweede manche. “Er mochten zes landen terugkomen en wij stonden met 12 strafpunten achtste, maar hadden het geluk dat we als thuisland de tweede omloop mochten rijden”, vertelt Steeghs.

Rowen van de Mheen, die al veel ervaring bij de pony’s op deed, reed met Q Verdi geroutineerd en dubbel foutloos rond. Carel van Donderen van Laurie Touw maakte halverwege het parcours drie foutjes en Niels Kersten belandde na een weigering van Can Win zelfs op de grond. De foutloze rit van Nederlands kampioen Sven Peters met Channel kwam nog goed van pas. “Laurie en Niels herpakten zich in de tweede ronde en zo stegen we toch nog naar de derde plek.”

Pas in de tweede landenwedstrijd was het echt vuurwerk. Nederlands kampioen Young Riders Kim Hoogenraat liet als eerste starter direct zien hoe je foutloos moest rijden in dit 1.45m traject en herhaalde dat in de tweede manche opnieuw met Caesar. Lisa Nooren gaf eveneens een foutloze show weg met Hocus Pocus de Muze. Thomas Arendsen Raedt had pech in de laatste lijn met Why Not. “Iets groot op het water en direct daarna een foutje op de laatste steil”, vertelt Luc Steeghs. Met een nulrit van Jens van Grunsven op Cika konden de acht strafpunten van Thomas weggestreept worden.

De wedstrijd bleef spannend tot het eind. Derde ruiter Thomas Arendsen Raedt kon zijn team al laten winnen met één fout, maar het werden er twee. De druk lag bij laatste ruiter Jens van Grunsven, die zich één balkje kon permitteren. Die viel ook, op de laatste delicate steilsprong, maar dat maakte voor het klassement niet uit. Nederland wint, voor Italië en Duitsland.

“Wat waren ze goed”, blikt Luc Steeghs terug op het winnende team. “Kim reed ongelooflijk. Lisa had op het juiste moment de juiste focus met dit paard, dat inviel voor haar hengst. Thomas had wat pech in de tweede ronde en Jens bleef koel doorrijden. Ik ben er blij mee.” 

Kim Hoogenraat is ook tevreden. “Ceasar is super in vorm, al sinds het NK in Mierlo. Toen Luc me vroeg of ik als eerste van start wilde, zei ik: ‘Is goed, als we maar niet als eerste moeten als land’. En ja hoor. Ik dacht echt: Dat is niks voor mij. Ik wil er altijd graag een paar ruiters kijken, maar misschien is het alleen maar goed dat ik niemand zag. Na mij werden echt veel fouten gemaakt, dan ga je daar misschien aan denken.”

Voor Kim lijkt deelname aan het EK een feit na haar Nederlandse titel en constante prestaties sindsdien. “Ik denk dat ik mezelf wel redelijk goed heb laten zien”, is ze bescheiden. “Je traint er wel het hele jaar voor. Het is m’n laatste Young Riders jaar, dus ik hoop dat we in vorm blijven tot en met het EK.”

Het Dutch Youngster Festival heeft nog twee landenwedstrijden op het programma: die voor pony’s en Children op vrijdag. Verder worden er op vrijdag en zaterdag alle Grote Prijzen verreden. De toegang is elke dag gratis.

Bron: www.dutchyoungsterfestival.com

Ander Nieuws

  • Rowen van de Mheen doet goede zaken in Grote Prijs
    Rowen van de Mheen doet goede zaken in Grote Prijs
  • Deelnemers internationale wedstrijden 14 t/m 20 september 2020
    Deelnemers internationale wedstrijden 14 t/m 20 september 2020
  • Leren paardrijden: Vaktermen springen
    Leren paardrijden: Vaktermen springen