­ #TrainJeTalent met Diana van Klaveren: Train je lichaam in balans - KNHS

#TrainJeTalent met Diana van Klaveren: Train je lichaam in balans

Geplaatst op 19 november 2017 in Voltige

Tijdens de introductiebijeenkomst van het KNHS Talentenplan op 23 oktober 2017 deelden de KNHS bondscoaches hun focuspunten en succesfactoren met ruim 300 beloften en jeugdkaderleden van het KNHS Talentenplan en de perspectieventeams. Inspirerende woorden voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen, en daarom worden ze de aankomende weken met je gedeeld. Deze week is het de buurt aan Diana van Klaveren. Zij is bondscoach voltige en vertelt hoe je als voltigeur het beste uit jezelf haalt.

“Train je lichaam in balans", zegt Diana van Klaveren. Daarmee bedoel ik: train je zwakke kanten. Je zwakke kanten trainen hebben vaak een negatieve invloed op jezelf, dus train ook je goede kanten. Houd dat in balans en houd er lol in.

Laat de dingen zien die je goed kunt, maar train ook de onderdelen die moeilijk zijn. Fysiek ligt dat bij voltigeurs toch anders dan bij ruiters. Voltigeurs trainen hun eigen lichaam. Zij voelen deze dingen zelf, maar het is belangrijk dat je het beide doet. Er zijn bijvoorbeeld kinderen die heel goed een handstand kunnen en die doen dit de hele dag door. Daar zijn ze dan heel erg in gespecialiseerd. Maar ze vergeten dan dat ze bijvoorbeeld ook lenig moeten zijn. Heel lenig zijn ze dan niet, en dat vinden ze vervelend om te laten zien.

De andere kant is in praktijk ook heel erg aanwezig. Hele lenige kinderen die geen handstand beheersen en dit de hele dag oefenen en ze raken dan erg gefrustreerd, omdat dit niet goed lukt. Om veelzijdig te kunnen zijn, moet daar moet een goede balans in zitten. Het is jouw sport, jouw lijf, jouw beslissing. Soms staat er veel druk van buitenaf op de jonge sporters, bijvoorbeeld door ouders, instructie of paardeneigenaren en spelen er meerdere belangen mee. Probeer de keuzes te maken waar je zelf achter staat.

Topsport is een keuze, maar is ook keuzes maken en zolang het jouw keuzes zijn kan hij fout zijn, maar dan is het een leermoment. Als de keuze is opgelegd door een ander, is het een baalmoment.”

Praat mee op Facebook!

Over Diana
Diana is sinds 2010 bondscoach voltige junioren en senioren.

Over het KNHS Talentenplan
Het Talentenplan is het talentherkenning- en ontwikkelingsprogramma van de KNHS. Jonge, talentvolle paardensporters in de disciplines dressuur, springen, eventing en para-dressuur worden ondersteund in hun ontwikkeling tot topsporter. Lees meer over het KNHS Talentenplan en hoe je ervoor in aanmerking komt.

Categorie: #TrainJeTalent

Ander Nieuws

  • Actueel overzicht hippische kaders februari 2020
    Actueel overzicht hippische kaders februari 2020
  • Actueel overzicht hippische kaders – 1 januari 2020
    Actueel overzicht hippische kaders – 1 januari 2020
  • Belangrijke paardensportevenementen in 2020
    Belangrijke paardensportevenementen in 2020