­ #TrainJeTalent met Joyce Heuitink: Wees creatief in denken en handelen - KNHS

#TrainJeTalent met Joyce Heuitink: Wees creatief in denken en handelen

Geplaatst op 24 december 2017

In de serie #TrainJeTalent delen KNHS bondscoaches hun focuspunten en succesfactoren om het beste uit jezelf te halen. Bondscoach Joyce Heuitink (para-dressuur) geeft tips aan alle (para-)dressuurruiters.

“Ruiters zonder een lichamelijke beperking zijn allemaal al verschillend, laat staan mensen met een lichamelijke beperking. Dat is heel specifiek. Daarom vind ik het heel belangrijk dat je creatief blijft om iets voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld om in evenwicht te gaan of om een bepaalde oefening voor zowel jezelf als voor het paard makkelijk te laten lopen. Dat geldt niet alleen voor je manier van denken (denk in oplossingen), maar ook voor je hándelen.

Als je iets 3x keer hebt geprobeerd en het gaat niet, en je doet het een dag erna nog 10x keer en het werkt nog steeds niet, ga jezelf dan niet overschreeuwen. Consequent zijn is belangrijk, maar soms werkt een bepaalde aanpak gewoon niet. Wees creatief, zoek naar een oplossing en probeer die ook uit te voeren.

Bij de Paralympische ruiters kom ik bijvoorbeeld wel eens tegen dat iemand niet op het goede been kan lichtrijden, alleen maar kan doorzitten of dat de ruiter maar één hand heeft. Hoe houd je een paard dan op twee teugels of het gewicht gelijk? Het kan, mits je denkt in oplossingen.

Om dat voor elkaar te krijgen vind ik het heel belangrijk dat je als ruiter werkt met een plan en een planning. Iedereen heeft een plan en een doel, maar maak óók een planning. Niet alleen voor de lange termijn, maar zeker ook voor de korte. Welke wedstrijden moet je wel en niet rijden om je doel te behalen? Wanneer ga je trainen met je trainer, hoe vaak doe je dat en wat ga je dan oefenen? Heb daar ook zelf gedachten bij en laat dat niet alleen aan je trainer over. Bepaal ook voor je thuistrainingen wat je gaat doen en ga niet zomaar op je paard zitten. Zelfs als je het bos in gaat, bedenk dan wat je wilt bereiken met het rijden in het bos".

Categorie: bondscoach

Ander Nieuws

  • Veel politieke eensgezindheid tijdens het verkiezingsdebat ‘preventie, gezonde leefstijl, sport en bewegen’
    Veel politieke eensgezindheid tijdens het verkiezingsdebat ‘preventie, gezonde leefstijl, sport en bewegen’
  • #TrainJeTalent met Luc Steeghs: begin iedere dag weer opnieuw
    #TrainJeTalent met Luc Steeghs: begin iedere dag weer opnieuw
  • #TrainJeTalent met Jarmilia Lakeman: Zorg voor voldoende effectieve trainingsuren per paard
    #TrainJeTalent met Jarmilia Lakeman: Zorg voor voldoende effectieve trainingsuren per paard