­ #TrainJeTalent met Rien van der Schaft: zorg voor een optimale eenheid tussen jou en je paard! - KNHS

#TrainJeTalent met Rien van der Schaft: zorg voor een optimale eenheid tussen jou en je paard!

Geplaatst op 26 november 2017 in Dressuur & Para

Tijdens de introductiebijeenkomst van het KNHS Talentenplan op 23 oktober 2017 deelden de KNHS bondscoaches hun focuspunten en succesfactoren met ruim 300 beloften en jeugdkaderleden van het KNHS Talentenplan en de perspectieventeams. Inspirerende woorden voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen, en daarom worden ze de aankomende weken met je gedeeld. Deze week deelt Rien van der Schaft (bondscoach dressuur senioren) tips aan alle dressuurruiters: “Zorg voor een optimale eenheid tussen jou en je paard!

“Zorg voor een optimale eenheid tussen jou en je paard! Combinaties die de meeste harmonie uitstralen en ruiters die een eenheid vormen met hun paard zijn de combinaties die het meest succesvol zijn.” Maar wat is dan harmonie?

“Paard en ruiter zijn in harmonie als ze samen in evenwicht lopen: als het gewicht van het paard en de ruiter over vier benen gelijk verdeeld is. Niet zoals het paard van nature loopt: met het gewicht op zijn voorbenen. Want dan heeft het paard een grotere draaicirkel en de rembekrachtiging is ook weg. Dan is eenheid en harmonie ver te zoeken.”

 

Hoe krijg je als ruiter nu die harmonie en invloed op dat evenwicht? “Door in eerste instantie dagelijks het ‘zich loslaten’ van het paard te trainen en dat veel belangrijker vinden dan het trainen van de oefeningen. Dus in de dagelijkse training het paard zo voor elkaar hebben dat je een combinatie kunt maken van activiteit enerzijds en ontspanning anderzijds. In plaats van gecontroleerde spanning. Dan kom je makkelijk een heel stuk verder.”

Kom naar het KNHS-trainersseminar 2018!
Meer weten? Rien komt op 20 januari 2018 uitgebreid aan het woord op het KNHS-trainersseminar in Ermelo. Er zijn nog kaarten!

Over Rien
Rien van der Schaft werd op 1 januari 2017 aangesteld als bondscoach dressuur Senioren. In de wedstrijdring heeft Rien negen paarden op Grand Prix-niveau uitgebracht en samen met zijn vrouw Inge heeft hij vele paarden tot op internationaal niveau opgeleid. Rien was lid van het Nederlandse dressuurteam van 1979 tot en met 1983 en heeft onder andere meegedaan aan het vervangend Olympisch kampioenschap te Goodwood, twee Europesekampioenschappen en een Wereldkampioenschap. Extra speciaal is dat ook Inge twee EK`s en een WK heeft gereden voor Nederland.

Over het KNHS Talentenplan
Het Talentenplan is het talentherkenning- en ontwikkelingsprogramma van de KNHS. Jonge, talentvolle paardensporters in de disciplines dressuur, springen, eventing en para-dressuur worden ondersteund in hun ontwikkeling tot topsporter. Lees meer over het KNHS Talentenplan en hoe je ervoor in aanmerking komt.

Categorie: #TrainJeTalent

Ander Nieuws

  • Deelnemers internationale wedstrijden 18 t/m 24 januari 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 18 t/m 24 januari 2021
  • Sportprogramma van The Dutch Masters gaat door in 2021
    Sportprogramma van The Dutch Masters gaat door in 2021
  • TeamNL Podcast: Edward Gal en het paard dat verkocht werd: Totilas
    TeamNL Podcast: Edward Gal en het paard dat verkocht werd: Totilas