­ Twee Nederlanders naar Kur op EK dressuur - KNHS

Twee Nederlanders naar Kur op EK dressuur

Geplaatst op 25 augustus 2017 in Dressuur & Para

Vandaag is op het EK Dressuur in het Zweedse Gothenburg de Grand Prix Special verreden. Voor Nederland hebben Madeleine Witte-Vrees en Diederik van Silfhout zich middels goede ritten geplaatst voor de Kür die zaterdag verreden wordt. Het goud ging zoals verwacht naar de Duitse Isabell Werth.

Bondscoach Rien van der Schaft kijkt tevreden terug naar de ritten van Madeleine en Diederik. ”Ik vind dat met name Diederik heel goed gepresteerd heeft, die we toch als vrij jonge combinatie naar dit EK gestuurd hebben en dan deze punten rijden dat is gewoon goed. Madeleine heeft helemaal gedaan wat we van haar verwachten en een score waarvan we wisten dat het kon. In de Grand Prix viel het iets tegen, maar nu knalde ze er op met 74%, dat is heel goed. Ook Patrick van der Meer heeft goed gereden, twee kleine dingetjes er in, maar dat gebeurt op dit hoge niveau. Ik denk dat we moeten vaststellen dat dit niet het concours van Edward Gal met Voice was. De vorm is er net niet, dat is jammer.”

Reactie van de Nederlandse ruiters op de hun proeven van vandaag

Madeleine Witte-Vrees: Eerste special
“Het was in ieder geval al een stuk beter dan in de Grand Prix en Cennin deed enorm zijn best, hij was ook weer een stuk fitter dan in de Grand Prix. Bovendien was het ook pas onze eerste Grand Prix Special ooit die we reden. Dat we die dan op deze manier doorkomen, daar ben ik best heel trots op. Er ging de vorige keren steeds iets mis. Vorig jaar in Rotterdam liep hij pas net Grand Prix en toen kon ik niet starten in de Special, dit jaar zou ik in Roosendaal rijden en toen kreeg ik zelf een rugblessure en in Rotterdam dit jaar trapte hij ongelukkig een ijzer af waardoor het weer niet ging. Ik had die proef met Cennin dus gewoon nog nooit gereden. De fout bij het aangalopperen kwam nu door een slordige wending van mijzelf, dat was echt mijn fout daar kon het paard niets aan doen. Het is ook echt geen paard dat fouten wil maken. Misschien dat ik zelf vandaag ook nog wel ietsje aarzelender reed dan ik kan, maar ik kijk uit nu uit naar de kür, daar heb ik echt zin in.”

Diederik van Silfhout: Blij met de progressie
“Dit was onze tweede Special samen dus ik moest zelf ook nog een beetje zoeken onderweg, Vooral met het eerste stuk was ik heel blij. We hadden twee dure fouten in de wissels en de stap was nog niet goed, maar ik kon nu wel controle houden dus dat is ook al beter. De scores met Four Seasons kunnen echt nog omhoog. De stap kan echt nog veel beter en de fouten moeten er uit en als de piaffe nog een tik meer op de plek krijgt en alles nog iets meer afdruk krijgt, dan gaat het de goede kant op. Ik baal dat we geen teammedaille hebben, maar voor mijzelf heb ik gewoon naar behoren gereden en vind ik het super om de Kür te mogen rijden.”

Patrick van der Meer: Mooie scores op dit EK
“Zippo was wel heel gespannen vandaag en dan is het wel moeilijk om de galop zonder problemen door te komen, maar ik heb naar mijn zin gereden. Er waren nog wel een paar kleine haperingen er in wat punten kost, maar ik ben toch gewoon blij met de proef en ik heb lekker gereden. Gisteren was hij heel relaxed op het voorterrein en toen dacht ik hij mag wel scherper, maar vandaag was hij vanaf het eerste moment heel afgeleid en dan wordt het net wat moeilijker allemaal. Al met al super tevreden en het zijn toch ook mooie scores hier op het EK.”

Edward Gal: Het mocht niet zo zijn
Edward Gal is duidelijk na zijn teleurstellende rit. “Het was gewoon shit. Met losrijden liep hij eigenlijk beter dan van de week, hij was nu veel minder gespannen. Maar ik kom de ring binnen en hij laat een soort van los en dat zag je al meteen, de start was al direct moeilijk. Het halthouden was al niet goed en toen rolde hij zich op in het appuyement en ging galopperen, eigenlijk lukte er gewoon niets. Ik weet ook niet hoe het komt. Misschien toch een beetje doordat hij van de week ineens zo gespannen werd in de ring, maar het was nu meer dat hij zich in zich zelf keerde. Het is gewoon balen daarvoor zijn we niet hierheen gekomen. De rest van het seizoen heeft hij best goed gelopen dus dan hoop je toch dat hij een beetje loopt als eerder in het jaar. Balen, maar het mocht niet zo zijn.”

Zaterdagmiddag begint om 14.30 uur de Kür op muziek, de beste 15 combinaties van vandaag zullen daarin aan de start verschijnen.

Uitslag Grand Prix Special EK Dressuur Gothenburg:
Goud: Isabell Werth (Dui) – Weihegold, 83.613%
Zilver: Sonke Rothenberger (Dui) – Cosmo, 82.479%
Brons: Cathrine Dufour (Den) – Atterupgaards Cassidy, 79.762%
9. Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) – Cennin, 74.636%
14. Diederik van Silfhout (Lunteren) – Four Seasons, 72.395%
19. Patrick van der Meer (Naaldwijk) – Zippo, 71.303%
24. Edward Gal (Oosterbeek) – GLOCK’S Voice,69.468%

Kijk hier voor de uitslagen

In de KNHS Mediaguide zijn de belangrijkste resultaten van het Nederlandse team en de ruiters te vinden. 

Meer informatie op www.gothenburg2017.com

 Het EK in Gothenburg is live te volgen via www.FEI.tv (Betaald)

Foto Madeleine Witte-Vrees en Cennin door Digishots

 

 

Ander Nieuws

  • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
    KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  • Programma NK Dressuur 2023 bekend
    Programma NK Dressuur 2023 bekend
  • Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid
    Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid