­ Tweede Hippiade Endurance een succes - KNHS

Tweede Hippiade Endurance een succes

Geplaatst op 25 augustus 2017 in Endurance

De eerste Hippiade van dit seizoen op de terreinen en in de omgeving van het Nationaal Hippisch Centrum was die van de Endurance. De tweede Hippiade van deze discipline leverde drie kampioenen op. Tineke Hoogendijk reed Kien’s Dubai naar de tweede titel op rij, vorig jaar in klasse 2 vandaag in klasse 3 over 102 kilometer. Yvonne Teunissen won met haar schimmel Derham de afstand over 66 kilometer (klasse 2) en Annelie Dekker won met haar KWPN-er Zorenia de klasse 1 over 36 kilometer.

Tineke Hoogendijk, vorig jaar winnaar van klasse 2 met haar 14-jarige volbloed arabier Kien’s Dubai, had de keuze gemaakt om dit jaar klasse 3 te rijden. “Ik dacht ik ga het gewoon proberen. Ik had me in de eerste wedstrijd van het seizoen al gekwalificeerd. We hadden goed getraind en Dubai was goed in vorm. Hij liep super vandaag, hij bleef gaan. Dubai was zo fit. Hij deed het gewoon super. Dit zijn momenten die je niet zo vaak meemaakt. Geweldig. Ik heb zelf wel spierpijn morgen hoor, maar Dubai is hartstikke fit. Ik had eerder wel een keer 90 kilometer gereden met een ander paard en met Dubai 85, maar nog geen 102. Dit is mijn langste afstand. Dubai krijgt even vakantie. Nu lekker genieten.”

Tineke is tevreden over de wedstrijd. “De route was perfect uitgezet, met een goede vroege start en alles was super geregeld. Het was ook minder warm dan vorig jaar.” De verschillen waren heel klein in de klasse 3 met een spannende finish waar de top vier heel dicht bij elkaar lag. Carlee’s Karima die met Desiree Warmenhoven op de vierde plaats eindigde werd gehuldigd als paard met de beste conditie van de wedstrijd.

Net als in klasse 3 werd 2 gedomineerd door volbloed arabieren. Yvonne Theunissen won met de schimmel Derham de afstand over 66 kilometer. “Dit is voor ons de eerste overwinning. Onze voorbereiding was heel goed. We hebben eerst een korte klasse 2 in Etten Leur gereden en daarna een lange klasse 2 in Leersum waar we tweede werden. Vandaag was het doel kijken waar we konden komen. Het ging super. Ik heb nog nooit zo’n fijne wedstrijd met hem gereden. Ik wilde minder snel dan we gereden hebben. Ik ben gelijk met de kopgroep meegegaan. Die gingen eigenlijk te snel naar mijn zin. Maar Derham heeft een hekel om alleen te lopen. Ik ben met ze meegegaan. In de vetgate kon ik als eerste vertrekken. We hadden een mooie eindsprint. Derham ging gelijk weg en won. Dit is gewoon top.”

Annelie Dekker won met de KWPN-Zorenia de klasse 1. “We zijn met springen begonnen, maar dat werkte niet zo. Toen zijn we bij de endurance terechtgekomen. Dit is echt een teamsport. Het ging vandaag niet echt heel makkelijk, maar Zonelia liep heel goed. Ze ging er echt voor. We hadden goed getraind”, aldus de amazone uit Vriezenveen, die twee dagen dressuur rijdt, twee dagen in het buitengebied van Ommen en haar woonplaats traint en de merrie twee dagen longeert.

Suzanne Pen is als een van de organisatoren en lid van het Endurance Forum heel tevreden met het verloop van deze tweede Hippiade Endurance. “Het minder warm dan vorig jaar en de paarden hebben hogere snelheden behaald. Dus ik denk een representatief kampioenschap. Ik hoop dat we volgend jaar nog meer deelnemers kunnen trekken. We zagen dat de klasse 3 beter gevuld was dan vorig jaar. De klasse 2 had minder deelnemers. In de klasse 3 hadden we dit jaar een prijs voor best conditie. Zij was niet een van de beste drie qua tijd, maar Desiree Warmenhoven kon de hartslag van haar paard Carlee’s Karima het snelst laten dalen en daarmee won ze de best conditie-prijs.”

Uitslag Hippiade Endurance Klasse 3, 102 km
1. Tineke Hoogendijk (Ermelo), Kien's Dubai   17,301 km/gem
2. Anouk Spoelstra (Enschede), Rakesh   17,300 km/gem
3. Niki Kruijsen (Nijmegen), Joy's Obius  17,210 km/gem

Pavo Prijs Beste conditie
Desiree Warmenhoven (Rijnsburg) Carlée`s Karima  16,803 km/gem 

Uitslag Hippiade Endurance Klasse 2, 66 km
1. Yvonne Theunissen (Boxmeer), Derham, 17,692 km/gem
2. Annemarie Aerts (Zutphen), Frodo vanderbroms, 16,650 kkm/gem
3. Josephine Woltman Elpers (Wapenveld), Ter Waele Hamir, 14,520 km/gem

Uitslag Hippiade Endurance Klasse 1, 36 km
1. Annelie Dekker (Vriezenveen), Zorenia  12,985 km/gem
2. Nienke Koetsier (Haulerwijk), Virginia Bo   12,972 km/gem
3. Suzanne van Rossum (Winterwsijk), Shayan  13,036 km/gem 

Bekijk de volledige uitslag op www.hippiade.nl.

Foto's: Murielle Mulder

Categorie: Hippiade Endurance

Ander Nieuws

  • KNHS-kampioenschap endurance 22 oktober in Someren
    KNHS-kampioenschap endurance 22 oktober in Someren
  • Deelnemers internationale wedstrijden 18 t/m 24 april 2022
    Deelnemers internationale wedstrijden 18 t/m 24 april 2022
  • Vergadering enduranceforum 21 februari 2022
    Vergadering enduranceforum 21 februari 2022