­ *UPDATE* Laatste nieuws over Rhino - KNHS

*UPDATE* Laatste nieuws over Rhino

Geplaatst op 07 maart 2017

Hieronder staat de meest actuele situatie over de uitbraken van Rhino. Op social media circuleert het bericht dat de KNHS Indoorkampioenschappen worden afgelast, maar dat betreft een bericht van vijf jaar geleden, uit 2012. De KNHS Indoorkampioenschappen 2017 gaan dus gewoon door: raadpleeg bij twijfel altijd het nieuws op knhs.nl voor officiële mededelingen.

Update 24 februari 2017: Bergen op Zoom

Op een locatie in Bergen op Zoom is op 24 februari 2017 de neurologische vorm van Rhinopneumonie vastgesteld. Net als bij de locatie in Spanbroek (gemeente Opmeer, Noord-Holland) op 22 februari jl. heeft het bedrijf besloten dat paarden de locatie de komende weken niet mogen verlaten en dat er geen paarden van buiten worden toegelaten.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na onderzoek bevestigd dat het op deze locatie gaat om EHV1, de variant van rhinopneumonie die zich kan uiten in de vorm van  verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen. In dit geval is er sprake van een paard met neurologische verschijnselen waarbij het virus is aangetoond. Dit onderzoek heeft direct plaatsgevonden nadat de eerste ziekteverschijnselen zichtbaar waren. Je kunt je paard(en) zelf controleren op een infectie door tweemaal daags de temperatuur op te nemen. Bij koorts is het verstandig om direct je dierenarts te raadplegen.

Update 23 februari 2017: Capelle aan den IJssel

Op 4 januari 2017 kwam het bericht naar buiten over Rhinopneumonie in Capelle aan den IJssel. Op dit moment zijn er geen nieuwe besmettingen vastgesteld. Hiermee vindt de Sectorraad Paarden het verantwoord om het eerdere advies over te nemen extra maatregelen voor bescherming tegen het virus in te trekken.

Heeft de recente uitbraak van Rhino gevolgen voor wedstrijden?

Op dit moment is er voor de KNHS geen aanleiding om te adviseren om wedstrijden geen doorgang te laten vinden. Mocht de situatie veranderen, dan wordt dit onmiddellijk via onze mediakanalen kenbaar gemaakt. De KNHS stemt de communicatie op het gebied van Rhinopneunomie af met de Sectorraad Paarden (SRP). Voor meer informatie over Rhinopneumonie verwijst de SRP naar www.sectorraadpaarden.nl of de informatie op deze website. 

Bron: Sectorraad Paarden / KNHS

Categorie: SRP, Sectorraad Paarden, Rhino, rhinopneumonie

Ander Nieuws

  • KNHS in gesprek met minister Adema over transport van paarden tijdens warme dagen
    KNHS in gesprek met minister Adema over transport van paarden tijdens warme dagen
  • De vier basisbehoeften van een sportpaard
    De vier basisbehoeften van een sportpaard
  • Neurologische vorm van rhinopneumonie in omgeving Arnhem
    Neurologische vorm van rhinopneumonie in omgeving Arnhem