­ WK Vierspannen 2020 in Nederland - KNHS

WK Vierspannen 2020 in Nederland

Geplaatst op 08 augustus 2017 in Mennen & para

De internationale hippische sportfederatie FEI heeft het Wereldkampioenschap voor vierspan paarden 2020 toegekend aan de organisatie van de internationale menwedstrijd in Horst aan de Maas. Het WK wordt gehouden van 2 tot en met 6 september 2020 op de terreinen van de hippische evenementenzone Grandorse in Kronenberg (Horst aan de Maas).

De wereldkampioenschappen voor vierspannen worden iedere twee jaar verreden. Nederland neemt al decennia lang een belangrijke rol in op het mondiale podium van de vierspansport. In 2008, 2010, 2012, 2014 en 2016 won het Nederlandse team Goud op het Wereldkampioenschap. In 2018 worden de Wereldruiterspelen in Tryon (Verenigde Staten) gehouden. Het mennen voor de vierspannen is daar een van de disciplines.

Nederland gastland
In 2020 is het voor de zevende keer in de geschiedenis van de mensport dat Nederland gastheer is van het WK vierspannen. Na Apeldoorn in 1976, 1982 en 1988, Den Haag in 1994 – als onderdeel van de Wereldruiterspelen-, Beesd in 2008 en Breda in 2016 is het nu de beurt aan de gemeente Horst aan de Maas om Nederland als menland op de kaart te zetten.
“Gezien de ambitie van onze organisatie passen deze internationale kampioenschappen uitstekend in onze visie richting het organiseren van top-mensportevenementen. We zijn dan ook zeer verheugd dat zowel de KNHS als de FEI hun vertrouwen in onze organisatie hebben uitgesproken door dit prestigieuze kampioenschap aan ons toe te kennen,” aldus voorzitter Nico Rijnbende.

In april van dit jaar waren de terreinen van Grandorse voor het eerst het décor van een grootschalige internationale menwedstrijd met ruim 100 deelnemers. De wedstrijd werd zeer positief ontvangen door de internationale deelnemers en de officials, die het evenement als zeer WK-waardig beschreven. In mei werden de terreinen opnieuw gebruikt voor een grote nationale menwedstrijd en onlangs werd bekend dat er begin september opnieuw een nationaal menevenement wordt gehouden op de terreinen van Grandorse.
Van 31 augustus tot en met 2 september 2018 staat op deze locatie ook al het Wereldkampioenschap voor enkelspan paarden én paramenners op de agenda.

WK-waardige omgeving
“Het terrein beschikt over negen marathonhindernissen, wij hebben iedere wedstrijd zes tot zeven hindernissen nodig, zodat we kunnen rouleren,” vertelt parcoursbouwer en organisator Jeroen Houterman. “Na de eerste twee evenementen weten we wat ons te doen staat om de WK’s in 2018 en 2020 tot een succes te maken. De terreinen lenen zich uitstekend voor evenementen van dit formaat en we hebben er heel veel zin in om deze kampioenschappen tot een groot succes te maken.”

Voorlopig programma WK 2020:
maandag 31 augustus Aankomst deelnemers
dinsdag 1 september Openingsceremonie & Landenavond
woensdag 2 september Veterinaire keuring
donderdag 3 september Dressuur – deel 1
vrijdag 4 september Dressuur- deel 2
zaterdag 5 september Marathon
zondag 6 september vaardigheid en medailleceremonie

Overige titelstrijd in Nederland
Voor de komende jaren zijn er nog meer internationale kampioenschappen aan Nederland toegewezen. Hieronder een overzicht.

2018
EK Dressuur U25 (Roosendaal)

2019
EK Springen, Dressuur & Para Dressuur (Rotterdam)
WK Jonge Dressuurpaarden (Ermelo)
EK Springen Children, Junioren & Young Riders (Zuidwolde)
EK Dressuur Children, Junioren, Young Riders & U25 (Roosendaal)
EK/WK Voltige (Ermelo)

Foto IJsbrand Chardon door Krisztina Horvath

Ander Nieuws

  • Drie keer WK-goud voor Nederlandse ponymenners *Update*
    Drie keer WK-goud voor Nederlandse ponymenners *Update*
  • Nederlandse menners oppermachtig bij CHIO Aken *Update*
    Nederlandse menners oppermachtig bij CHIO Aken *Update*
  • Nederlandse ponymenners op koers naar WK-goud
    Nederlandse ponymenners op koers naar WK-goud