­ Bram Chardon wint wereldbekerkwalificatie Boedapest - KNHS

Bram Chardon wint wereldbekerkwalificatie Boedapest

Geplaatst op 02 december 2018 in Mennen & para

De Nederlandse vierspanmenners hebben weer een ijzersterk weekend achter de rug in de verschillende wereldbekerkwalificaties. In het Hongaarse Boedapest ging Bram Chardon er met de volle winst van door. In het Zweedse Stockholm werd Koos de Ronde tweede.

De Hongaarse level 4 parcoursbouwer Gábor Fintha had ten opzichte van de eerste dag een kleine wijziging aangebracht waardoor het parcours wat spectaculairder werd. Het was een mooi en vloeiend parcours met voldoende techniek, wat spannende sport opleverde voor het enthousiaste publiek.

Bram Chardon deed wat hij zich gisteren had voorgenomen en reed twee uiterst stabiele omlopen met het span waarmee hij in Lyon de eerste wedstrijd won. Zowel Bram als Voutaz en Dobrovitz plaatsten zich voor de drive-off over hetzelfde parcours, waarin de menners met een schone lei begonnen. Voutaz ging als eerste de ring in, maar tikte twee balletjes van de kegels. Dobrovitz nam alle risico’s om voor het thuispubliek te kunnen winnen, maar moest dit bekopen met vijf fouten. Hierdoor was de druk voor laatste starter Bram iets minder: “Ik besloot om mijn plan niet te veranderen, helemaal toen ik de tijden van Voutaz zag. Later in het parcours had ik een balletje en wist ik dat ik geen risico’s meer kon nemen, maar dat was ook niet nodig. Met deze snelheid kon ik me zelfs twee balletjes permitteren bleek achteraf. Het span liep twee rondes heel goed, ondanks het feit dat de bodem echt zwaar was. Dit geeft me een goed gevoel richting Genève volgende week. Ik ga deze week kijken of ik mijn snelste voorpaard Rezgo ga inzetten aangezien de piste van Genève erg groot is en een waterbak bevat. Maar aan de andere kant is dit span zeer goed en vertrouwd, dus ik ga het zien.”

Voor IJsbrand Chardon pakte de wedstrijd in Boedapest niet uit zoals hij had gehoopt. In de eerste manche brak zijn span uit de box, waarop de jury terecht de bel luidde. Hiervoor kreeg hij naast twee afgeworpen balletjes ook 10 strafseconden aangerekend waardoor hij uiteindelijk vijfde werd, achter Glenn Geerts en voor wild card rijder József Dobrovitz jr.

Stockholm
In het Zweedse Stockholm stond ook een WB kwalificatie op het programma, daar werd Koos de Ronde tweede. De Ronde werd in de eerste wedstrijd nog derde, maar moest op het beslissende moment alleen de Australische wereldkampioen Boyd Exell voor laten gaan. Vorige week in Maastricht was deze uitslag nog precies andersom, toen reed Koos met een wildcard naar de winst, nu tellen zijn punten ook mee voor het klassement. Belg Edouard Simonet werd derde.

Boyd Exell is door deze zege opgeklommen naar de eerste plaats in het tussenklassement van de wereldbeker. IJsbrand Chardon staat nu tweede, Bram Chardon vierde, Koos de Ronde vijfde.

Uitslag Wereldbeker vierspannen Boedapest 2 december 2018:
1. Bram Chardon (Den Hoorn) 131,57
2. Jérôme Voutaz (Zwi) 137,57
3. József Dobrovitz (Hon) 152,87
5. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 148,74

Uitslag Wereldbeker vierspannen Stockholm 2 december 2018:
1. Boyd Exell (Aus)
2. Koos de Ronde (Zwartewaal)
3. Edouard Simonet (Bel)

Stand Wereldbeker vierspannen 2018/2019 na 5 van de 9 wedstrijden:
1. Boyd Exell (Aus), 22
2. IJsbrand Chardon, 19
2. Jérôme Voutaz (Zwi), 19
4. Bram Chardon, 15
5. Koos de Ronde, 14

Bram Chardon start nog in:
Genève (Zwi), 8-9 december 2018
Mechelen (Bel), 29-30 december 2018
Leipzig (Dui), 18-20 januari 2019

IJsbrand Chardon start nog in:
Leipzig (Dui), 18-20 januari 2019

Koos de Ronde start nog in:
Londen Olympia (Eng), 21-22 december 2018
Leipzig (Dui), 18-20 januari 2019

Kijk hier voor de volledige uitslag van Stockholm

Foto Krisztina Horvath

Ander Nieuws

  • CAI Kronenberg generale repetitie WK tweespannen 2021
    CAI Kronenberg generale repetitie WK tweespannen 2021
  • Belangrijke paardensportevenementen in 2021
    Belangrijke paardensportevenementen in 2021
  • FEI-wedstrijden vanaf 12 april met maatregelen weer mogelijk
    FEI-wedstrijden vanaf 12 april met maatregelen weer mogelijk